FAPTA – Marea înțelegere, fireasca trădare: PNL și USR PLUS îl lasă pe primarul Cherecheș să-și aleagă viceprimarii și rămân într-o scriptică opoziție

1
2240

STRATEGII POST-ALEGERI. În Baia Mare, deși PNL și USR puteau să-și facă ușor o majoritate în Consiliul Local al municipiului reședință de județ (au împreună 11 consilieri din 23), îl lasă pe primarul Cătălin Cherecheș să-și numească viceprimarii care vor să-i fie alături și rămân într-o măcar scenică opoziție.

 

Mențiunea 1: exprimarea “viceprimarii care vor să-i fie alături” este argumentată de faptul că până și Cherecheș, într-o mimare manipulativă a democrației, a menționat după alegeri că îi invită pe PNL și USR PLUS să-și desemneze ca viceprimari pe candidații la funcția de primar, respectiv pe Mircea Cirț și Dan Ivan, pentru că aceștia s-au clasat pe locurile 2 și 3 în opțiunile electoratului și, de asemenea, partidele din care fac parte s-au poziționat pe locurile 1 și 3 în Baia Mare.

 

Mențiunea 2: exprimarea “mimare manipulativă a democrației” este argumentată de faptul că nu stă în puterea lui Cherecheș să impună viceprimarii, el bazându-se astăzi pe cel mult 11 consilieri (PNȚCD, PSD, PMP și UDMR), tot 11 având și aliații PNL & USR PLUS (un loc de consilier local este vacant deocamdată, pentru că mandatul fostei viceprimar, lidera UDMR Baia Mare, Vida Noemi, a fost invalidat de instanța de judecată, iar până la validarea unui supleant, mai curge apă pe Săsar).

 

Așadar, în privința viceprimarilor, edilul Cherecheș stă la mâna PNL și USR PLUS. La fel, celor două entități politice (un partid și o alianță de partide) le era relativ ușor să-și facă o majoritate, având nevoie de un singur vot pentru a-și impune viceprimarii pe care i-ar fi dorit, dar n-a fost să fie așa.

 

Schimbul politic, trădarea electoratului

 

În schimbul acceptării (inițial pasive, dar la momentul votului pasivitatea se va transforma în activitate, pentru că trebuie ca unul dintre liberali sau useriști să voteze viceprimarii pe care-i va propune Cherecheș, respectiv Doru Dăncuș și Cornel Varga), PNL a primit liniștea în Consiliul Județean, unde PNȚCD îi trădează astăzi public pe partenerii de Coaliție, cei de la PSD-ul pe care Cherercheș a afirmat public că „l-a cumpărat”, ca să-l facă „dintr-un partid mare, un partid mic”, scăpându-ne de “partidul lui Satana” („care este PSD”). Cum îi trădează PNȚCD-ul lui Dăncuș cel controlat de Cherecheș pe PSD-ul cumpărat de Cherecheș? Simplu: votând vicepreședinții Consiliului Județean impuși de PNL (liberalul Doru Lazăr și useristul Radu Trufan).

 

Acesta este momentul în care toți pesediștii din Maramureș vor avea proba evidenței că alierea dictată de pesedistul Zetea de Cherecheș a fost una toxică, profund perdantă, din care câștigă doar cei doi: Zetea va deveni deputat, iar Cherecheș își numește viceprimarii obedienți pe care îi dorește de fapt.

 

Ce cuprinde scenariul

 

Strategia e simplistă și cuprinde și scenariul: Gabriel Valer Zetea (PSD) și Ioan Doru Dăncuș (PNȚCD) se vor retrage din Consiliul Județean Maramureș. Primul vizează un extrem de probabil post de deputat (este pe locul 1 pe lista PSD pentru Camera Deputaților), iar cel de-al doilea, un eventual post de viceprimar al municipiului Baia Mare (el candidând și pe lista Coaliției pentru Consiliul Local al municipiului reședință de județ).

 

Dăncuș va deveni viceprimar în Baia Mare în baza unei înțelegeri de taină între PNL și primarul Cătălin Cherecheș, care n-are nicio remușcare să-și trădeze partenerul de Coaliție, PSD, și să susțină PNL în Consiliul Județean Maramureș (controlat acum de PNL, prin liderul liberal Ionel Bogdan, care a fost ales ca președinte al forului deliberativ județean).

 

Conform listei de supleanți ai Coaliției pentru Baia Mare, cei doi ar urma să fie înlocuiți de pesediștii Vasile Hojda și Liliana Reghina Moga. În acest caz, PNȚCD ar pierde un loc de consilier județean în favoarea PSD, partid care astfel ar întruni 8 consilieri în forul administrativ al Maramureșului, dar ar câștiga un post de viceprimar și i-ar oferi primarului Cherecheș un alt mandat liniștit, în cazul în care acesta ar livra celălalt post de viceprimar PMP.

 

Să fie bine pentru toată lumea

 

Strategia este viabilă, în contextul în care PMP, partid controlat în județ de Lucian Morar (primar în Ulmeni), a fost lăsat de PNL în afara negocierilor pentru o funcție de vicepreședinte în CJ Maramureș (din cauza pretențiilor/cerințelor considerate de liberali ca fiind exagerate), adică în opoziție – o opoziție pe care nu și-a dorit-o, obiectivul lor fiind ca fostul vicepreședinte PMP din administrația județeană, George „Johnny” Moldovan, să-și păstreze funcția „moștenită” de la vărul său, primarul din Ulmeni, și câștigată în urma pactului făcut de PMP cu PSD, în mandatul 2016-2020.

 

Pentru ca PMP să nu plângă-n batistă, i se dă o palidă recompensă: postul de viceprimar 2 la Baia Mare, prin Cornel Varga, în schimbul ca PMP să susțină orbește toate fantasmagoriile primarului Cherecheș. În tot acest melanj de strategii proaste, ușor de decriptat și urât mirositoare, rămâne o mare dilemă: dacă PNL și USR PLUS vor face cu adevărat opoziție în Consiliul Local Baia Mare, nu prea contează de la ce partide sunt viceprimarii, pentru că primarul Cherecheș va avea doar o majoritate fragilă 12-11, care poate fi schimbată în orice moment.

 

Nici măcar nu-i poate șantaja pe cei de la PNL cu întoarcerea armelor în contrapartidă (dacă nu vor fi ascultători) în Consiliul Județean, pentru că acolo consilierul PPU-sl (care a candidat pe lista Coaliției Zetea & Cherecheș), Ioan Cheudan, deja a fost cumpărat de liberali, oferindu-i-se postul de președinte ATOP. Deci, în Consiliul Județean, PNL + USR PLUS + PPU-sl au deja 17 din cele 34 de voturi și, la fel, poate foarte ușor să întoarcă votul unui consilier atunci când au nevoie, având toate pârghiile pe care le oferă postura de conducători administrativi ai județului.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Exceptional articol.Pe scurt am scapat de dracu si am dat de masa.Cine mai crede si acum ca tanarul,neprihanitul,virginul politic,speranta Maramuresului,Ionel Bogdan reprezinta schimbarea, trebuie sa-si puna multe intrebari de azi inainte daca l-a votat.E ca toti ceilalti bun actor,realizeaza un contrast total intre declaratii si fapte.De fapt un smecher de duzina care flutura un miliard tras la copiator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here