CHELTUIREA BANILOR PUBLICI – Horia Buhan, consilier local USR-PLUS: Bugetul Muncipiului Baia Mare 2022, un alt buget pe vechile dureri

0
828

BANII ORAȘULUI. Proiectul de buget pe 2022 a fost pus în dezbatere publică, dar a trecut aproape neobservat, fiind eclipsat de scandalul gunoaielor. Dar și de nedorita perspectivă de-a ajunge în aceeași situație de criză, dacă până în 3 februarie primăria nu achită din facturile restante către Drusal.

 

Proiectul pe 2022 e construit pe aceeași filozofie bugetară ca în anii din urmă, în care Baia Mare nu doar că nu s-a dezvoltat sau a stagnat, ci chiar a regresat. În principal, aceasta înseamnă:

 

♦ venituri mari, prognozate din pix;

♦ o cotă mare din veniturile umflate cu pompa e alocată, chipurile, pentru investiții; unele nedetaliate și, mai ales, nerealizate;

♦ discreție totală despre datoriile și creditele reale ale primăriei în anul curent și în deceniul următor;

♦ ceață totală în ce privește fondurile europene: ce avem de încasat/returnat pe proiectele în derulare și un estimat – musai realist – pentru proiectele noi.

 

Venituri din burtă…

 

Pentru transparență și pentru a se vedea limpede cum vor fi cheltuiți banii băimărenilor, bugetul  trebuie prezentat distinct, atât pe partea funcțională, cât și pe cea economică. Mai mult, trebuie prezentate detaliat bugetele instituțiilor din subordinea primăriei care se finanțează  – total sau parțial –  din venituri proprii. De asemenea, trebuie detaliate creditele interne: cele existente, cele noi, cele de la bănci sau de la Trezorerie etc.

 

Cum nu avem execuția la 31 decembrie 2021, nu știm cu exactitate câteva elemente esențiale:

 

♦ cât de umflate (sau – dă, Doamne! – realiste) sunt veniturile prognozate pentru 2022. Dar practica ultimilor ani a arătat că, în bugetul Băii Mari, veniturile realizate nu au depășit cota de 60-70% din valoarea prognozată; o metodă sigură de a ne fura singuri căciula.

 

♦ nu avem nici situația precisă a datoriilor către primărie: cele fiscale (impozite și taxe neplătite) și cele non-fiscale (concesiuni, închirieri, amenzi etc.).

 

Cheltuieli după ureche

 

Schița de buget pusă în dezbatere nu permite o analiză coerentă pe partea de cheltuieli, fiindcă acestea nu sunt prezentate pe structuri: clasificația funcțională (autorități executive ● apărare națională-poliție locală ● învățământ ● sănătate ● asistență socială etc),  în paralel cu cea economică (cheltuieli de personal ● cheltuieli cu bunuri și servicii ● transferuri/subvenții ● cheltuieli de capital etc).

 

Pe zona investițională nu știm pe ce proiecte se vor duce banii băimărenilor. Asta deoarece planul cheltuielilor de investiții/capital nu e prezentat defalcat pe capitolele: a) investiții în continuare; b) investiții noi; c) dotări.  Ca atare, nu sunt specificate la fiecare sursa de finanțare: buget local, fonduri UE, PNDL etc.

 

Banii europeni, un fel de loz în plic bugetar

 

Incertitudini există și în privința banilor ce pot fi atrași din proiectele cu fonduri europene. Un capitol la care Baia Mare nu stă deloc bine, multe proiecte fiind atât de întârziate, încât riscăm chiar să returnăm banii, nu doar să nu-i mai atragem pe cei cuveniți (dacă ne-am face treaba bine). De pildă, în 2020 Curtea de Conturi a constatat că Baia Mare nu a atras 40 milioane de euro din banii europeni planificați! Proiectele pe fonduri europene ar trebuie prezentate similar cu planul de cheltuieli de capital: proiecte în continuare și proiecte noi;  și niște estimări realiste la proiectele noi.

 

De la Einstein citire

 

Până nu vom avea informațiile menționate, doar ne jucăm de-a bugetul; „un nou buget pe vechile dureri” – cum ar putea spune poetul George Bacovia. Un buget care (iar)  promite 55%  din total pentru investiții, iar la final de an se poate ajunge – în anii norocoși! – pe la 20%.

 

Procedând cu bugetul la fel ca în fiecare an al mandatului actualului primar, nu se poate ajunge la rezultate mai bune.  O spune chiar genialul Einstein: “Nebunia înseamnă să faci același lucru în mod repetat și să te aștepți să obții alt rezultat”. Dacă e tolerabilă parafrazarea, se poate spune: „Nebunia înseamnă să faci în mod repetat același tip de buget pentru Baia Mare și să te aștepți să obții dezvoltare în municipiu”.

 

Horia Buhan, consilier local USR-PLUS Baia Mare



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here