FAPT – Primăria Baia Mare va da gratuit 12 apartamente, boxele aferente acestora, garaje și două spații comerciale clubului Minaur și Teatrului Municipal

4
8988

REPARTIZĂRI DE APARTAMENTE – BAIA MARE. Primăria Baia Mare va da gratuit în administrare 12 apartamente, boxele aferente acestora și două spații comerciale, situate în noul bloc de locuinţe R1 pe strada Vasile Alecsandri nr. 81, clubului sportiv Minaur și Teatrului Municipal.

 

Conform unor proiecte de hotărâre avansate de executivul administrației publice locale, care vor trebui aprobate de forul deliberativ al orașului, clubul sportiv Minaur ar urma să primească 8 apartamente, boxele aferente acestora și două spații comerciale la parterul blocului (cu destinația sediu club și magazin de produse promoționale a clubului) și două garaje, pentru a caza circa 28 de sportivi care nu au domiciliul în Baia Mare și pentru care clubul susține că achită aproximativ 500.000 lei/an – sportivii au indemnizații de chirie de 300 euro/lună). Sigur, e greu de crezut că sportivii de la Minaur vor fi cazați câte 3-4 într-un apartament, dar trebuia motivată financiar cât mai benefic inițiativa.

 

Blocul, unul cu trei scări și 24 de apartamente de 3 şi 4 camere, a aparținut inițial Poliției județene, prin Ministerul Afacerilor Interne, însă proiectul a fost abandonat timp de mai mulți ani după ce statul a investit circa 4 milioane de lei. În anul 2007 (!), blocul abandonat a fost trecut în proprietatea municipalității pentru ca aceasta să finalizeze edificiul locativ, însă abia în vara anului 2018, Primăria a demarat un proiect de reabilitare în care a investit peste 10 milioane de lei.

 

La acea vreme, executivul Primăriei a precizat că o parte din spațiile locative vor fi date în administrarea unor servicii conexe Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (în contul schimbului de proprietate, conform unui protocol semnat la momentul schimbului de proprietar), iar o altă parte va fi repartizată tinerilor şi specialiştilor din domeniile sănătăţii publice, învăţământului şi autorităţii publice locale, care doresc să se stabilească în Baia Mare.

 

De asemenea, alte 4 apartamente cu boxele aferente şi două garaje vor fi trecute în administrarea Teatrului Municipal, pentru cazarea artiştilor şi colaboratorilor – acum instituția are angajați 8 persoane (2 regizori, 4 actori și 2 balerini) care nu au domiciliu în Baia Mare, dintre aceștia doar 2 (un regizor și un actor) au asigurat spațiu de locuit (unul degradat, susține conducerea Teatrului), ceilalți nu beneficiază de locuință sau de indemnizație de chirie (de exemplu, o balerină face naveta Baia Mare – Cluj-Napoca, pentru că salariul nu îi permite să-și închirieze o locuință în oraș).

 

Oficial, cei 6 angajați ai Teatrului cărora nu li se asigură locuință de serviciu ar trebui să beneficieze de o indemnizație lunară pentru chirie (conducerea Teatrului susține că aceasta ar totaliza 14.100 lei/lună, adică 2.350 lei/lună/angajat, bani care le-ar permite să-și plătească o chirie în Baia Mare), însă, din cauza bugetului foarte redus, în ultimii ani aceasta nu a fost asigurată.

 

De asemenea, în anul 2024, când conducerea Teatrului susține că se montează 11 producții artistice, care presupun „un număr destul de mare de colaboratori”, precum și conferințe, colocvii, prelegeri cu invitați externi, în condițiile în care nu li se pot asigura acestora spații de locuit pe perioada desfășurării activităților, vor fi nevoiți să îi cazeze la hotel, cheltuielile de cazare fiind estimate la peste 267.000 lei.

 

Și clubul sportiv și Teatrul, au făcut și estimări privind amenajarea apartamenelor solicitate, acestea fiind de circa 15.000 lei/unitate locativă.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Sunt un susținător al ajutorului dat artistilor si oamenilor de cultură
    Dar 2350 ron/ luna reprezintă o chirie mare , si in Cluj ai un apartament de 3 camere in zona ok . Sunt cui pe ce considerente se fac aceste calcule…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here