FAPT – Prima ediție a Marșului „Împreună pentru siguranța Femeilor” din Baia Mare a adus în atenția opiniei publice importanța colaborării pentru sprijinirea victimelor violenței domestice și violenței sexuale

0
221

POST-EVENIMENT. Anul acesta, pentru prima dată, s-a alăturat și Baia Mare orașelor care ies în stradă și cer public garantarea dreptului ltuturor femeilor, indiferent de vârstă, etnie și condiție socială la siguranță și integritate. Duminică, 22 octombrie 2023, peste 80 de persoane, din toate etniile, vârstele și categoriile sociale din Baia Mare au participat la Marșul „Împreună pentru Siguranța Femeilor” 2023.

 

Printre revendicările participanților, aceleași la nivel național, se numără:

• fetele/femeile care devin victimele violenței domestice să fie în siguranță;

• fetele și femeile de etnie romă și fetele și femeile din toate categoriile socio•economice să fie crezute, tratate cu atenție și respect;

• victimele violenței domestice să își poată construi o viață așa cum își doresc;

• victimele violenței sexuale să fie respectate, crezute și sprijinite, iar agresorii sexuali să fie pedepsiți de lege;

• copiii martori la violența domestică să fie protejați cu adevărat;

• să scadă numărul femeilor omorâte de agresorii domestici;

• serviciile sociale să acționeze în colaborare inter și intra instituțională în intervenția și monitorizarea cazurilor.

 

În plus, marșul trage un semnal de alarmă și deschide o discuție aplicată vis•a•vis de subraportarea masivă a cazurilor de hărțuire și violență sexuală, datorată stigmatului misogin, rasismului și multiplelor obstacole și retraumatizări cu care se confruntă victimele atunci când vor să ceară ajutor sau să facă o plângere. Accesul femeilor la servicii de suport trebuie să fie adaptat contextului traumatic și nevoilor lor, să le facă să se simtă în siguranță și să fie tratate cu demnitate.

 

Duminică s-a ieșit în stradă pentru a cere finanțarea programelor de prevenție și a serviciilor adecvate pentru supraviețuitoarele violenței de gen, finanțare obligatorie conform Legii nr. 217/2003 și pentru servicii sociale integrate fără discriminare.

 

De asemenea, marșul atrage atenția și asupra altor contexte în care femeile și fetele se află în situații de risc. Școlile și universitățile rămân în urmă în datoria lor de a preveni și combate situațiile de abuz, hărțuire sexuală și bullying. Iar locurile de muncă și spațiile publice sunt spații nesigure pentru femei, în care actele de hărțuire sexuală și discriminare au loc frecvent, la fel ca și mușamalizarea acestor cazuri.

 

Locurile publice din centrele orașelor mici sau mari sunt periculoase, pentru că femeile rome suferă des acte de violență stradală, hărțuire și umilire cu scopul de a li se interzice accesul. Cyberbullying-ul și pornografia neconsensuală sunt forme relativ noi de violență, cărora le cad victime din ce în ce mai multe persoane, iar autoritățile nu dispun de suficiente instrumente pentru a strânge probe și a acționa în astfel de situații.

 

Trebuie să fim conștiente/conștienți de aceste pericole. Trebuie să ne împotrivim oricăror forme, legi, discurs sau acțiuni care încearcă să ne încalce drepturile, accesul la servicii sau libertatea de a alege. Trebuie să strângem rândurile, să arătăm că nu suntem de acord cu nici o degradare a respectării drepturilor omului și a drepturilor cetățenești!

 

Trebuie să susținem valorile democratice și să avem încredere că, noi, cei care credem în ele, suntem majoritatea, numai aceste valori pot garanta egalitatea de gen și egalitatea de șanse.

 

Marșul „Împreună pentru siguranța Femeilor” a fost organizat la Baia Mare de Asociația Pirita Children, ASSOC, City Makers, Hope And Homes For Children România, Autism Baia Mare și Asociația Suflete Verzi. Organizatorii cred cu tărie că ediția de anul viitor va avea un impact și mai mare în comunitatea băimăreană, că mai multe voci se vor ridica pentru apărarea siguranței și a drepturilor femeilor.



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here