FAPT – Două noi titluri de Cetățean de onoare al Băii Mari, septuagenarii Grigore Leșe și preotul Vasile Borca: în 30 de ani, municipalitatea a acordat 164 de astfel de titluri onorifice

0
682
Grigore Leșe și Vasile Borca

CETĂȚENI DE ONOARE – BAIA MARE. Plenul forului deliberativ al municipiului Baia Mare (Consiliul Local) este chemat să-și exprime opțiunea în 26 ianuarie 2024 privind acordarea a două noi titluri de Cetățean de onoare, cei propuși pentru acordarea distincției fiind rapsodul Grigore Leșe și preotul Vasile Borca. Iată descrierile succinte ale celor două propuneri, desprinse din motivațiile inițiatorilor.

 

Dr. Grigore Leșe (70 de ani), originar din satul lăpușean Stocieni, absolvent al Liceului de Muzică din Baia Mare și al Conservatorului de Muzică din Cluj-Napoca, este doctor în Muzică și profesor asociat de etnomuzicologie a Universității de Litere București. A derulat numeroase programe culturale, a interpretat muzică pentru filme, a realizat emisiuni și a scris mai multe volume, a fost premiat de mai multe ori cu distincții de prestigiu. Inițiatorul acordării titlului este viceprimarul care îndeplinește atribuțiile de primar cu titlu interimar, Ioan Doru Dăncuș.

 

Lector univ. dr., preotul Vasile Borca (70 de ani) a fost printre inițiatorii învățământului religios la nivel liceal (seminar) și universitar din Baia Mare. La nivel pastoral, preotul Borca a inițiat construirea bisericii cu hramul Sfântul Ilie din Baia Mare (unde este paroh) și schitul Sfântul Ioan Botezătorul de la Izvoare. Este doctor în Teologie și predă la Departamentul Științe umane, teologie și arte a Facultății de Litere de pe lângă Universitatea Tehnică Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Inițiatorul acordării titlului este consilierul local Bogdănel Viorel Gavra.

 

În ultimii 30 de ani, de la înființarea acestui titlu onorific, din anul 1993, s-au acordat 164 de titluri de Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare (foarte multe dintre acestea unor personalități care n-au nicio legătură cu Baia Mare). Acestea ar fi titurile cu numerele 165 și 166.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here