FAPT – Cum l-a făcut primarul Cherecheș „Cetățean de onoare” pe patronul de la ATP Exodus

1
4872
Mircea Cirț, patronul grupului de firme ATP Exodus
Mircea Cirț, patronul grupului de firme ATP Exodus

CETĂȚEAN DE ONOARE. La sfârșitul lunii august 2019, pentru prima dată în istoria administrativă a municipiului Baia Mare, primarul orașului (în cazul de față, Cătălin Cherecheș) a convocat de îndată forul deliberativ (Consiliul Local) pentru un singur om: Mircea Cirț, patronul grupului de firme ATP Exodus. Motivul urgenței consta în acordarea titlului de Cetățean de onoare al Băii Mari bogatului patron Cirț, lansat în lumea mare a afacerilor ca dealer Mercedes.

 

Bine, să vedem care-i schepsisul…

 

Inspirații și… obligații

 

Din cei 23 de consilieri locali din Baia Mare, 40% i-au dat cu flit primarului Cherecheș, neconsiderând că e normal să convoace o ședință pentru un om, indiferent cine ar fi acela, implicit au lipsit (să-i nominalizăm pe inspirați: Simion Bizău, și Cristian Niculaescu-Țâgârlaș – PNL, Marin Brăgaru și Gheorghe Gligan – PSD, Pap Zsolt Istvan – UDMR, Daniela Băzărea – PER, Mariana Pop, Ioan Mandra și Alexandra Pop – Coaliția pentru Baia Mare).

 

Oricum, ceilalți 14 au fost suficienți pentru a autoriza “pohta ce-a pohtit” Împăratul, chiar dacă unul s-a abținut (vot similar cu unul împotrivă): indezirabilul din Coaliția pentru Baia Mare, Dan Grumaz (pe care Cherecheș nu-l poate exclude din Consiliul Local, pentru că nu mai există Coaliția pentru Baia Mare, deci trebuie să-l suporte până la finalul mandatului).

 

Cirț, cetățean de onoare de îndată

 

Mircea Cirț a fost făcut cetățean de onoare, la ordinul lui Cherecheș, pentru că aceasta a fost prezentat/considerat de Întâistătător ca fiind cel care merită “să deschidă seria de aprecieri pe care le oferim celor care activează în mediul economic, au rezultate, respectiv generează dezvoltare în mediul economic, și (…) acești oameni vor constitui Consiliul Consultativ pentru Dezvoltarea Economică a Municipiului”.

 

De asemenea, primarul Cherecheș le-a recitat consilierilor, convingător, se pare, că Cirț „a inaugurat linia de asamblare, în primă fază pentru autocamioane, sub o marcă proprie a companiei ATP, urmând ca în primăvară să dezvolte linia de producție pentru autobuze și pentru alte tipuri de utilitare,și având în vedere că este una dintre investițiile generoase pentru municipiul Baia Mare și pentru alte tipuri de investiții pe care le-a făcut societatea ATP Exodus, respectiv domnul Mircea Cirț”.

 

Sper (măcar) că n-au urmat urale sacadate de tip neocomunist după acest discurs, dar 13 consilieri locali (din 23) au zis că-i OK ca Mircea Cirț să devină cetățean de onoare. Deci, este! Cei 13 sunt: Ioana Marincaș (PNL), Irina Smical (PSD), Doris Stejerean și Florin Creț (PMP), Ileana Mureșan (PER), Vida Noemi (UDMR), Radu Ardelean, Dorel Mureșan, Viorel Pop, Ștefan Lupșa, Ștefan Pop, Clara Sinn și Marinel Rob (toți de la Coaliția pentru Baia Mare).

 

Argumentația patriotică e reală doar 50%. Practic, doar două din cele patru firme din ATP Exodus Group (ATP Motors – care face service auto și are un auto shop Mercedes – și ATP Trucks Automobile – care a fost înființată doar în acest an și care asamblează piese pentru bascule și betoniere, că mâna de lucru românească are calitatea celei din Burkina Faso, e ieftină) sunt înregistrate în Baia Mare, restul fiind înregistrate în satul Săsar, implicit taxele și impozitele sunt plătite comunei Recea.

 

Sigur, nu-i o dramă să-l facă pe Cirț cetățean de onoare, în fond Dragnea e ambasador al Maramureșului, deci titlurile astea, pe lângă că-s onorifice, au devenit așa, un fel de atu la filcăul șantierist. Ideea e că atunci când, ca primar, controlezi 60% din Consiliul Local, poți să faci orice: să sifonezi 3 milioane de lei în 3 zile pentru concerte “gratuite”, să-i faci cetățeni de onoare pe cine vrei tu, de parcă orașul ar fi al tău, pe PFA…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here