FAPT – Cristian Șpan, martorul-denunțător din dosarul în care primarul Cherecheș a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare, a fost condamnat la rândul său la 2 ani de închisoare, dar cu suspendare

0
2024
Cristian Șpan, Cătălin Cherecheș

DECIZIE PE FOND. În mai puțin de două luni și jumătate și după doar 5 ședințe (programate între 24 mai – 4 august, inclusiv în vacanța judecătorească), Cristian Șpan, martorul-denunțător din dosarul în care primarul Cătălin Cherecheș a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, a fost condamnat la rândul său, în primă fază procesuală, la 2 ani de închisoare pentru obţinere ilegală de fonduri în formă continuată. Pedeapsa lui Șpan este dată cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 2 ani.

 

Început la Tribunalul Maramureș, procesul penal a fost înregistrat de Primăria Baia Mare, reprezentată de edilul Cherecheș, la 15 septembrie 2022, adică la 8 ani de la petrecerea faptelor reclamate (deconturi fictive în numele clubului de fotbal FC Municipal Baia Mare, unde Cherecheș l-a desemnat pe Șpan ca președinte). Practic, s-au judecat fapte care au avut loc în perioada în perioada 30 iulie 2014 – 8 octombrie 2014 (asupra cărora a intervenit prescripția) și 31 martie 2015 – 2 octombrie 2015 (pentru care Șpan a fost condamnat).

 

Primăria Baia Mare, prin Cherecheș, a reclamat aceste fapte (Parchetului) în 2016, după ce primarul municipiului Baia Mare a fost deja arestat pentru luare de mită (de DNA), în baza defectării lui Șpan (folosit ca martor-denunțător de structura anticorupție). Nimeni nu s-a întrebat de ce Primăria nu a denunțat aceste fapte în 2014 sau în 2015, ci abia în 2016, după ce primarul a fost arestat. În 2018, Primăria s-a constituit parte civilă în acest dosar, cu suma de 194.133 lei. Dosarul Șpan a fost închis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare abia în 2022, când acesta a fost trimis în judecată.

 

Pentru că trăim în țara dublelor măsuri (iar sistemul de justiție autohton nu face notă distinctă), spre deosebire de procesul primarului Cherecheș, care în faza de fond a durat aproape 6 ani (din 5 iulie 2016, data înregistrării, până în 24 februarie 2022, data pronunțării soluției judecătorești) – iar în faza de apel durează din 2 martie 2022 fără a fi finalizat și apropiindu-se de prescripție (mai sunt 265 de zile până atunci) -, procesul lui Șpan s-a finalizat în mai puțin de un an (din 15 septembrie 2022, data înregistrării, până în 4 august 2023, data pronunțării soluției judecătorești).

 

Procesul lui Șpan a fost strămutat, la cererea sa, fiind judecat la Zalău, de magistratul desemnat al Tribunalului Sălaj (foto dreapta). Din 24 mai 2023 și până în 26 iulie 2023, în doar 5 ședințe, magistratul s-a lămurit și a rămas în pronunțarea soluției, comunicată în 4 august 2023. Blitzkrieg.
Sentința este de condamnare a lui Șpan la 2 de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii continuate de obţinere ilegală de fonduri în perioada 31 martie 2015 – 2 octombrie 2015 și interzicerea unor drepturi.

 

Conform legii, dacă această sentință va rămâne definitivă, pe durata termenului de supraveghere Șpan trebuie să se prezinte periodic la Serviciul de Probaţiune, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum și schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

 

De asemenea, trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune și să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la o biserică sau la Primăria Băii Mari.

 

În plus, Șpan a fost obligat de instanța din Sălaj să platească Primăriei Baia Mare sumei de 133.804,16 lei + dobânda de referintă a BNR, plus 20.000 lei onoraariul avocatului care a reprezentat Primăria Baia Mare, plus 2.000 lei către stat, cu titlul de cheltuieli judiciare. Instanța a decis să se pună sechestru “asupra oricăror bunuri mobile sau imobile aparţinând lui Șpan Cristian şi popririi (în limitele prevăzute de lege)” până la concurenţa sumei de 155.804 lei. Sentința nu este definitivă și, cel mai probabil, va atacată cu apel (care se va judeca la Curtea de Apel Cluj, acolo unde se judecă de mai bine de un an și apelul primarului Cherecheș).

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here