FAPT – Cristian Șpan, denunțătorul primarului Cherecheș, a depus apel la sentința prin care a fost condamnat pe fond, în alt dosar, la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru obținere ilegală de fonduri

1
1937
Cristian Șpan, Cătălin Cherecheș

A DEPUS APEL. Cristian Șpan – denunțătorul primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, în dosarul în care acesta a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită (apelul este în desfășurare) – a depus apel la sentința prin care a fost condamnat pe fond, în alt dosar, la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru obținere ilegală de fonduri.

 

Apelul a fost înregistrat vineri, 18 august 2023, și, cel mai probabil, va fi judecat la Curtea de Apel Cluj, acolo unde se apropie de final și judecarea apelului depus de primarul Cherecheș.

 

Vă reamintim că Șpan a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani, după un proces generat de plângerea penală a Primăriei Baia Mare, reprezentată de edilul Cherecheș, care a susținut că Șpan (denunțătorul primarului) a prejudiciat bugetul municipiului prin deconturi fictive în numele clubului de fotbal FC Municipal Baia Mare, unde Cherecheș l-a desemnat pe Șpan ca președinte.

 

Procesul penal a fost înregistrat de Primăria Baia Marela 15 septembrie 2022, adică la 8 ani de la petrecerea faptelor reclamate (fapte care au avut loc în perioada în perioada 30 iulie 2014 – 8 octombrie 2014 și asupra cărora a intervenit prescripția și 31 martie 2015 – 2 octombrie 2015, pentru care Șpan a fost condamnat).

 

Primăria Baia Mare, prin Cherecheș, a reclamat aceste fapte (Parchetului) în 2016, după ce primarul municipiului Baia Mare a fost deja arestat pentru luare de mită (de DNA), în baza defectării lui Șpan (folosit ca martor-denunțător de structura anticorupție). În 2018, Primăria s-a constituit parte civilă în acest dosar, cu suma de 194.133 lei. Dosarul Șpan a fost închis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare abia în 2022, când acesta a fost trimis în judecată.

 

Spre deosebire de procesul primarului Cherecheș, care în faza de fond a durat aproape 6 ani (din 5 iulie 2016, data înregistrării, până în 24 februarie 2022, data pronunțării soluției judecătorești) – iar în faza de apel durează din 2 martie 2022 fără a fi finalizat și apropiindu-se de prescripție (mai sunt 249 de zile până atunci) -, procesul lui Șpan s-a finalizat în mai puțin de un an (din 15 septembrie 2022, data înregistrării, până în 4 august 2023, data pronunțării soluției judecătorești).

 

Procesul lui Șpan a fost strămutat, la cererea sa, fiind judecat la Zalău, de magistratul desemnat al Tribunalului Sălaj. Din 24 mai 2023 și până în 26 iulie 2023, în doar 5 ședințe, magistratul s-a lămurit și a rămas în pronunțarea soluției, comunicată în 4 august 2023. Blitzkrieg.

 

Sentința este de condamnare a lui Șpan la 2 de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii continuate de obţinere ilegală de fonduri în perioada 31 martie 2015 – 2 octombrie 2015 și interzicerea unor drepturi.

 

În plus, Șpan a fost obligat de instanța din Sălaj să platească Primăriei Baia Mare sumei de 133.804,16 lei + dobânda de referintă a BNR, plus 20.000 lei onoraariul avocatului care a reprezentat Primăria Baia Mare, plus 2.000 lei către stat, cu titlul de cheltuieli judiciare. Instanța a decis să se pună sechestru “asupra oricăror bunuri mobile sau imobile aparţinând lui Șpan Cristian şi popririi (în limitele prevăzute de lege)” până la concurenţa sumei de 155.804 lei. Sentința nu este definitivă și a fost atacată cu apel (care se va judeca la Curtea de Apel Cluj, acolo unde se judecă de mai bine de un an și apelul primarului Cherecheș).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Oare primaria nu ar trebui sa ceara bani pentru terenul pe care Hoban a incasat o caruta de bani de la kaufland ,el dand un teren la schimb ,unul fara valoare.Ar trebui sa ceara primaria banii si de la toti consilierii care au semnat.Asa te imbogatesti in tara asta.Poti fura sa faci ce vrei daca ai bani,procesele se intind pe 7-8 ani si primesti cu suspendare si ramai cu banii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here