FAPT- Contract de 35 de milioane de lei scos la licitație în Maramureș: se construiește un nou pavilion de 500 de locuri la penitenciar

0
743

PENITENCIAR BAIA MARE. Noua conducere a Penitenciarului Baia Mare, localizat pe strada Forestierului din Tăuții de Sus (localitate care aparține de orașul Baia Sprie), a lansat o licitație deschisă pentru execuția lucrărilor de construcții și instalații a noului pavilion de detenție, proiectat lângă biserica de lemn a penitenciarului (edificată în anul 1995). Lucrarea este estimată la aproape 35 de milioane de lei (exact: 34.876.326,04 lei, sumă care include TVA și care este echivalentă cu peste 7 milioane de euro).

 

Noul pavilion va fi construit și dotat la standarde europene (cu spații dedicate reintegrării sociale, curți de plimbare, sală de mese, bibliotecă), va avea 500 de locuri și trebuie finalizat în 2 ani (24 de luni) – proiectarea (faza Studiu de Fezabilitate) a fost realizată în urmă cu circa 2 ani, de firma locală Aedilis, în urma unui contract de aproximativ 600.000 lei.

Finanțarea proiectului (denumit Correctional) este din surse externe nerambursabile, respectiv din fonduri norvegiene, stabilite printr-un memorandum între Regatul Norvegiei și Guvernul României. Conform memorandumului, s-au alocat 31,8 milioane de euro pentru înființarea a 4 centre corecționale-pilot în Baia Mare, Târgu Mureș, Vaslui și Botoșani.

 

Argumentul investiției constă în reintegrarea deținuților și formarea profesională și educațională a acestora (prin implementarea principiului norvegian „seamless”) și prin investiţii în intervenții și dezvoltare a capitalului uman.

 

Contractul va fi atribuit după criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul are o pondere procentuală în decizia finală de 80% și 20% factori tehnici de realizare/resurse). Termenul limită pentru primirea ofertelor constructorilor este 6 octombrie 2022, ceea ce înseamnă că, estimativ, în noiembrie 2024 noul pavilion al penitenciarului ar trebui să fie recepționat.

 

Penitenciarul Baia Mare
Primul penitenciar din istoria recentă a Băii Mari s-a edificat pe Valea Borcutului, în perioada 1956-1959, sub forma a 20 de barăci care aveau capacitatea totală de 1.000 de deținuți. În 1960, barăcile au fost mutate pe actualul amplasament al Penitenciarului Baia Mare, clădirea actuală fiind edificată în anul 1973.

* Foto: @ANP

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here