EXCLUSIV – Pentru că s-au împuținat și banii publici, în Maramureș a apărut o firmă care recondiționează… coșurile stradale, la jumătate din prețul la care le produce: a avut deja primele comenzi, de la un municipiu și o comună bogată

0
5264

SITUAȚIE. Chiar dacă nu te mai interesezi de cadența creșterii datoriei externe, pentru a elimina suspiciunea că faci parte din tagma masochiștilor, îți dai seama, fără să ai simțul auditiv extrem de bine dezvoltat, că nu mai duduie economia. E cam tăcere, așa. Ei, pentru că s-au împuținat și banii publici acordați cu dărnicie penală în voit-prelungita pandemie de Guvernul USL 3 administrațiilor locale, în Maramureș a apărut o firmă care recondiționează… coșurile stradale, la jumătate din prețul la care le produce. Ieftin!

 

Sigur, pentru edilii-nababi de tipologia Cătălin Cherecheș vestea nu este interesantă, doar edilul Băii Mari a cumpărat în 2021, când procurorii erau cu masca de protecție pe ochi, 300 de coșuri stradale din tablă cu 1.487,5 lei/bucată și 100 de coșuri stradale din inox cu 4.163 de lei/bucată, stabilind un record mondial încă neegalat, pentru că a reușit să le cumpere de la un sereleu din satul Milcoveni (com. Corbu, jud. Olt) cu un preț de două ori mai mare decât cele mai scumpe coșuri din portofoliul acestuia (aveți detalii AICI – sigur, cei pe strada 1 Mai nr. 8A își pot reîmprospăta memoria doar așa, de amuzament, pentru că faptic nu par să poată deranja piramidala „Onorata societate”). Precizare: sumele cuprinse în această scriere includ TVA (dar chiar și așa…).

 

… să revenim la recondiționarea coșurilor de gunoi, semn distinctiv al acestei țări „bogate”. Firma din Maramureș care își oferă servicii de recondiționare a coșurilor menajere stradale este înființată la sfârșitul anului trecut și a avut deja primele comenzi, de la un municipiu și o comună bogată: Sighetu Marmației și Recea. Diafan Industrial SRL îi aparține lui Otniel Claudiu Zah (fiul lui Vasile Zah, cel care i-a vândut Hotel Diafan familiei fostei ministru al Sănătății, Sorina Pintea) și pare a fi „inventată” pentru a prelua activitatea firmei Diafan SRL (în care tatăl Zah – 90% era asociat cu fiul Otniel – 10%), care presta (și) producții de coșuri de gunoi și băncuțe pentru administrațiile darnice.

 

Recondiționarea unui coș de gunoi (pe care Diafan Industrial îl produce cu 1.011,50 lei) costă 535,50 lei. De banii ăștia, firma înregistrată în Baia Mare îl demontează, îl spală, vopsește interior-exterior  carcasa și suportul, înlocuiește fundul și scumiera (dacă sunt deteriorate), precum și elementele de asamblare, îl readuce la locul faptei și îl montează.

 

La începutul primăverii 2023, prin aprilie, municipalitatea Sighetu Marmației a contractat firma pentru a-i recondiționa 100 de coșuri stradale. De dată mai recentă, în urmă cu mai puțin de două săptămâni, administrația din comuna Recea a cumpărat 28 de coșuri stradale de la Diafan Industrial, dar a și recondiționat 14. Practic, cu aproape 8.500 de lei, a rezolvat 14 coșuri – de banii ăștia, Cherecheș a cumpărat 3, ceea ce poate părea normal atât timp cât „banii nu contează”, cum îi place primarului Băii Mari să afirme.

 

Simplificat, dacă vă-ntrebați cât suntem de săraci, asta am vrut să v-anunț: atât (suntem de săraci) încât am început să recondiționăm coșurile de gunoi. S-a dus vremea câinilor cu colaci în coadă, banii de la buget s-au rărit, iar din cauza asta dărnicia Guvernului USL 3 a scăzut în intensitate. Mâine-poimâine poate-ncep funcționarii să scrie pe ambele fețe ale hârtiei, semn că vin vremuri grele.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here