MARELE SECRET AL ORAȘULUI – Afacerea “Băncuța & Coșul de gunoi”: cât au costat băncuțele și coșurile stradale montate în Baia Mare în locul unora care erau bune

3
5584

INVESTIȚIE ÎN RELAXARE. … asta a fost o temă de casă atât de des avansată de băimăreni, încât am considerat că e firesc să aflăm răspunsul și să-l împărtășim cu cei interesați, nu doar pentru că noile băncuțe și coșuri stradale sunt plătite din pușculița orașului, ci și pentru că existența dilemelor atât de profunde cauzează liniștii interioare. Un articol pe post de balsam, pentru că, oricum, nu mai aveți ce să faceți, dar măcar știți. Avertizare: se recomandă citirea acestui text după consumul preventiv al unei pilule de antinevralgic. Lectură plăcută…

 

Cine livrează

 

Timpul tuturor e prețios, așa că o sintetizez răspunsul cât de mult reușesc. Contractul de achiziție a mobilierului urban în Baia Mare a fost semnat înainte de Crăciunul pandemic, la 11 decembrie 2020, cu Metalgam Company, un sereleu din satul Milcoveni (com. Corbu, jud. Olt), controlat de Iulia Delena Ganea. Contractul e unul cadru (adică vor fi mai multe comenzi).

 

Firma din Olt este specializată în fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice și are lipici la contractele cu instituții publice, având peste 200 de astfel de contracte (de regulă pentru mai orice, mobilier stradal, băncuțe, coșuri de gunoi, indicatoare stradale, rastele pentru biciclete, stații de autobuz, dispozitive pentru deșeuri canine etc.). Activitatea pare profitabilă, pentru că anul trecut firma, care o are ca unic asociat pe Ganea, a strâns suficienți bani pentru a începe demersurile pentru construirea unui hotel de trei etaje în Eforie Nord.

 

Cât se plătește și cât costă, de fapt, băncuțele

 

Să revenim însă la băncuțele din Baia Mare. Cine plătește, știm: noi, toți. Să aflăm, totuși, și cât (plătim). Ar fi bine, nu? Dar, în primă fază, pentru ce plătim. Au fost comandate 350 (250 pe structură metalică și 100 cu picioare din beton). Plus 400 de coșuri de gunoi, să fie (100 sunt din inox, restul din tablă). Acuma, a venit chelnerul, nota de plată totală: 1,58 milioane de lei (exact: 1.588.650 lei). Pentru 350 de băncuțe și 400 de coșuri de gunoi (bine, da 100 sunt din inox!).

 

Să defalcăm, c-am înțeles că populația e interesată până-n profunzime de subiectul costului băncuțelor, despre care susține că au fost montate în locul altora care erau bune. Băncuțele, fiind de două feluri, avem două prețuri. Cele cu picioare metalice costă 1.600 lei + TVA/bucată. Ceee? Da, adică 1.904 lei, pe-nțelesul tuturor. Știu, așa am zis și eu (1.904 lei!?!). S-au comandat 250, se plătește 476.000 lei. Aici ar putea exista o mică problemă. Nu mare, mică, ziceam. Nesemnificativă.

 

Pe site-ul firmei, o băncuță cu picioare metalice de același tip cu cele care au fost montate în Baia Mare nu costă 1.600 de lei + TVA. Știu, vă gândiți că e normal să coste mai mult, pentru că Primăria a făcut un contract cadru și cumpără sute de băncuțe, deci e firesc să le cumpere cu un preț mai mic. Așa este rațional, conform normelor comerciale, aveți dreptate. Numai că Primăria Baia Mare le-a cumpărat… mai scump. Pentru că o băncuță (modelul se numește B124), cu picioare metalice, costă 1.152 lei + TVA. Adică 1.370 lei. Stați, nu săriți, revoltaților!  … puțintică răbdare.

 

Ca să nu ne sară-n ochi diferența de 534 lei/bucată (1.370 lei vs. 1.904 lei), adică un plus de 133.500 lei pentru cantitatea totală de 250 de băncuțe cu picioare metalice, modelul a fost ușor customizat (modificat/personalizat). Adică s-au montat lemne mai groase (dar mai puține). Cât de groase? Atât cât se se poată justifica 133.500 lei. Bine, acuma că s-a lămurit toată lumea, chiar și procurorii răi (care nu-s de la noi, la noi toți sunt buni, de tipologie friendly), cu această diferență de 133.500 lei la un singur produs, vă comunic și restul prețurilor fără detalii/explicații/cercetări.

 

Sigur, comercianții de lemn o să se revolte (i-am testat, profesional), spunând că diferența de preț dintre lemnul folosit la modelul standard și cel folosit la modelul personalizat (mai gros) pentru băncuțele montate în Baia Mare e de câteva zeci de lei, nu de 534 de lei/bucată, dar și ăștia-s doar niște răi. Oameni malefici care caută nod în papură, fără să conștientizeze că noi suntem în orașul în care „Toți trăim aici, împreună”, / „O mână spală pe alta”. Deci, reiterez: nu-i nicio problemă. Da absolut nicio problemă. E o diferență de 133.500 lei la achiziția celor 250 (!) de băncuțe cu picior metalic, dar nu ne-ngrijorează. În plus, să nu ne comportăm ca zgârciții, că avem bani, suntem bogați de nu mai știm ce să facem cu ei, de aceea ne-mprumutăm de la bănci.

 

Pe lângă aceste 250 de băncuțe cu picior de s-au mai comandat încă 100 de băncuțe montate pe picioare din beton. Astea au fost mai scumpe, dar un oraș atât de bogat cum e Baia Mare nu simte diferența: 2.100 lei + TVA/bucată. Adică 2.490 lei. S-au comadat 100, se plătește 249.000 lei. Mărunțiș, vorba primarului doctor în economie, pentru că la calitatea statului – adică a poziției “în șezut” – nu facem economie, să fie clar! Deci, când v-așezați pe o bancă din cele 350 noi, să vă gândiți că vă relaxați pe-o canapea confortabilă (cam pe acolo e prețul).

 

Și coșurile de gunoi…

 

Să vorbim puțin (doar puțin) și despre coșurile de gunoi, că s-au cumpărat… 400 (!). Cele din tablă costă 1.250 lei + TVA/bucată și cele din inox 3.500 lei/bucată + TVA. Total achitat 862.750 lei. Echivalentul a vreo 175.000 de euro. Nici nu-mi vine să vă spun, dar ne-am înțeles că nu ținem (toate) informațiile pentru noi, ci le împărtășim (pe cele mai multe), deci: cel mai scump coș de gunoi produs de Metalgam Company SRL costă 1.980 lei + TVA. Nici nu există în oferta firmei coșuri de gunoi la 3.500 de lei/bucată. De pildă, coșul de gunoi din fotografie (foto mic stânga, click pe imagine pentru a mări), montat în Baia Mare, costă 1.970 lei + TVA… Nu mai fac calcule, îi las pe “contabilii” plătiți de statul român să facă asta și să-ntrebe mai departe ce și cum. Doar am semnalat.

 

Vă mai vine s-aruncați gunoi în 175.000  euro? Nu vă mai vine. Și uite așa, o să rămână “curate, lună-soare-stele / să putem noi bea cafea din ele (vorba poetului).

 

Aici, fix aici, se încheie scrierea. Vă spuneam: nu mai aveți ce face, dar măcar știți. Și e doar începutul (știu cinefilii: “Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship”), pentru că e un contract-cadru. Așadar o să mai vină și alte multe sute de băncuțe și coșuri de gunoi, aceasta fiind doar prima comandă. N-aveți ce să faceți. Dar măcar știți…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. ACEST MARE SECRET este „pistol cu apa” fata de multe alte SECRETE mult mai URIASE decat acesta. Sa ne intelegem si sa avem in vedere (cand vin alegerile) ca MARELE doctor (in ultimi 12 ani), expert in sp..gi si devalizari mai are in portofoliu peste 500 de SECRETE (mici, mijocii, mari si uriase) DE exemplu : Bancutele, cosurile de gunoi, WC-urile cumparate si inchiriate, tabltele scolare (inutile in acest moment si in viitor), retroproiectoare, jocurile Lego (gonoflate de 5 ori) , fantanile arteziene, terenul de fotbal de pe str. Victoriei, parcul de langa SRI (facut pentru fantome) fara baimareni, panselute la pret de Amsterdam (Pardon ! Acolo sunt la jumate de pret) asfaltul magic fara aditivi gonoflat (x7) pana la expandare (asfaltul x3 , manopera x4), zapada virtuala si transparenta, buchete de flori, poleite cu aur (ca pret), si tot asa pana la 500 sute si….. de SECRETE. Ciudat, foarte ciudat !!! CINE ar trebui sa desecretizeze ACESTE SECRETE (Curtea de conturi, DNA, DICOT, Politia economica, etc) dorm precum Alba ca Zapada dupa ce se banuieste ca au muscat si ei din marul cerechesian, altfel nu gasim explicatii pentru atitudinea acestora

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here