FAPT – Biserică maramureșeană veche de peste 200 de ani și folosită „la comun” de două culte, intră în reabilitare cu o investiție de 5,5 milioane de lei

0
909

TĂUȚII MĂGHERĂUȘ. Biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Tăuții Măgherăuș, datată în registrul monumentelor istorice în anul 1815 și construită de credicioșii catolici din localitatea care pe atunci se numea Magyaros (Măgherăuș), iar ulterior era cunoscută sub denumirea Tăuții de Jos, va fi reabilitată din fondurile financiare ale statul român, prin Compania Națională de Investiții (CNI), suma alocată proiectării și execuției lucrărilor fiind de circa 5,5 milioane de lei (exact: 5.430.983,68 lei – suma include TVA), iar contractul fiind introdus în licitație publică.

 

Ofertele constructorilor sunt așteptate până în 20 februarie 2023, iar contractul va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul are o pondere procentuală în decizia finală de 75%, iar experiența profesională a experților-cheie 25%). Lucrările (proiectare și execuție) trebuie finalizate într-un an (12 luni), iar constructorul trebuie să ofere o perioadă minimă de garanție de 3 ani.

 

Istoria edificiului celor două culte religioase

 

Biserica este inclusă (din anul 2015) pe lista monumentelor istorice de categorie B (importanță locală) și are o istorie interesantă, fiind a patra biserică edificată în această parte a localității. Prima biserică a fost distrusă odată cu satul în anul 1440. Pentru reînființarea așezării, proprietarul acesteia, banul de Meggyesi (Medieș), a acordat mai multe privilegii celor care erau dispuși să repopuleze zona (respectiv aveau toate privilegiile pe care le aveau cei din Cetatea Baia Mare, având dreptul de a-și alege jurați, primar, precum și scutiri de dări pe o perioadă de la 3 ani până la 12 ani).

 

Distrus din nou în 1609, satul a fost recolonizat în urma sporirii privilegiilor, oferite prin decizia principelui Gábor Báthory Somlyói, ultimul descendent al familiei Báthori pe tronul Principatului Transilvaniei. În acea perioadă a fost edificată, pe ruina bisericii distruse la 1440, cea de-a doua biserică în zona atât de afectată de raiduri cotropitoare. Această biserică a fost mistuită de un incendiu devastator în anul 1764, din întreg edificiul rămânând doar cele două clopote.

 

Localnicii au construit o nouă biserică, de mici dimensiuni, în cimitirul satului. Această bisericuță a funcționat până în anul 1846, însă între timp (1815, conform registrului monumentelor istorice din România) a început slujirea bisericească la noua biserică, cea actuală, ridicată din zid, îndeosebi cu substanțiala finanțare a contelui Károlyi György din Carei (în foto mic dreapta), proprietarul localității care pe atunci era doar un mic sat populat de vreo 300 de locuitori, majoritatea covârșitoare fiind români.

 

Pentru decorarea interioară a bisericii a fost adus un meșter de la Viena, restul lucrărilor, inclusiv montarea a trei clopote (două fiind cele rămase din biserica arsă în 1764) fiind realizate cu meșteșugari din zonă și finalizate abia în anul 1888, când a fost acoperit turnul.

 

Forma actuală a fost dobândită  din anul 1928, când au luat final lucrările de extindere, iar în 1947 pictorul băimărean Ziffer Alexandru (Sándor), fost profesor la Școala liberă de pictură de la Baia Mare, a finalizat picturile care decorează și astăzi edificiul. În timp, până în anii 90, biserica a mai fost renovată, însă din anul 1987 nu s-au mai executat lucrări de reabilitare ale structurilor de rezistență.

 

Din toamna anului 1996, în urma deciziei instanței de judecată și după un proces care a durat circa 2 ani, în biserica din Tăuții Măgherăuș serviciile religioase sunt făcute alternativ de preoți din cultele ortodox și greco-catolic (o săptămână unii, o săptămână alții).

 

* Foto: @parohiigreco-catolice.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here