FAPT – Atac cibernetic masiv asupra sistemului informatic al Spitalului Județean din Baia Mare: acesta este nefuncţional, fişierele şi bazele de date sunt criptate

0
1786

ATAC CIBERNETIC. Serverul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare a fost puternic atacat cibernetic, alături de alte 17 spitale din România, printr-un atac masiv de tip ransomware, care a cauzat nefuncționalitatea sistemului. Ministerul Sănătății a anunțat că fişierele şi bazele de date sunt criptate și că incidentul se află sub investigația specialiștilor IT, inclusiv experți în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică și sunt evaluate posibilitățile de repunere în funcțiune. De asemenea, au fost activate măsuri de prevenție exceptională și pentru celelate spitale care nu au fost afectate de atac.

 

Situația este în monitorizare pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncționalităților. În toate spitalele în care funcționează sistemul informatic HIS au fost luate măsuri de siguranță, limitare internet, salvare date pe suport extern etc. Atacul, care a fost declanșat dinspre o reţea de tip botnet a avut loc în cursul nopții de 11 spre 12 februarie 2024. În momentul de faţă, cele 18 spitale atacate funcționează în offline şi continuă activitatea, chiar dacă aceasta se desfășoară „mai greoi”.

 

Infectarea sistemelor informatice cu aplicații malware de tip ransomware are ca scop plata unei „recompense” (ransom).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here