EXPLOZIA DE LA SIROMEX – Procurorul băimărean Florin Deac, membru CSM, audiat în dosarul în care este învinuit procurorul Zoltan Varga

0
2191
Foto: luju.ro

INVESTIGAREA INFRACȚIUNILOR DIN JUSTIȚIE. Procurorul băimărean Florin Deac (în foto al doilea din dreapta), membru Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost citat (chiar la sediul CSM, prin Poliția Judiciară) pentru a fi audiat în 19 februarie de procurorul Adina Florea de la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) în dosarul în care este pus sub învinuire procurorul Zoltan Varga.

 

Dosarul în care este învinuit procurorul băimărean Varga are ca obiect infracțiunile de neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă și se referă la explozia de la fabrica de alcool a firmei Siromex Drinks SRL, din 8 iulie 2015, în urma căreia agentul Cristian Mihalca a fost grav rănit, în 15 iulie 2015 decedând în urma rănilor suferite.

 

Citarea ca martor a procurorului Florin Deac, membru CSM, a fost motivată de SIIJ prin faptul că acesta era prim procuror la Parchetul Judecătoriei Baia Mare în perioada în care subalternul său Zoltan Varga instrumenta dosarul în care a avut loc descinderea soldată cu un deces şi mai mulţi răniţi.

 

Procurorul Zoltan Varga este cercetat de SIIJ pentru uciderea din culpă a unui poliţist şi rănirea altor persoane. Conform Monitorului Justiției, cercetarea SIIJ a stabilit, până acum, că percheziţia care s-a soldat cu tragedia în urma căruia un polițist maramureșean și-a pierdut viața ar fi fost realizată cu încălcarea mai multor prevederi legale, astfel că s-ar fi dispus continuarea urmăririi penale a acestuia sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neglijenţă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

 

Vă reamintim că la descinderea efectuată în seara de 8 iulie 2015 la fabrica de alcool Siromex de lângă Baia Mare (controlată de omul de afaceri Călin Mircea Petrușca – foto mic dreapta, 54 de ani), care avea interdicție să producă alcool, procurorul Varga a ordonat unui poliţist să scoată alcoolul dintr-un rezervor, operațiune în timpul căreia s-a produs o explozie și poliţistul şi-a pierdut viaţa, iar alte persoane au fost rănite.

 

 

Anterior, dosarul a fost instrumentat timp de 3 ani (!) de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție şi s-a soluționat doar cu trimiterea în judecată a lui Petrușca, administratorul firmei percheziţionate, învinuirile aduse procurorului Varga fiind clasate.

 

Secția pentru procurori din CSM a denunțat public modul și contextul în care mai trei procurori ai CSM, printre care și băimăreanul Florin Deac, au fost citați de SIIJ, anunțând că va sesiza Comisia Europeană pentru faptul că „s-au scurs informații în mass media înaintea desfășurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal”, în contextul “derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor înalte la nivelul Ministerului Public și al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secției, ceea ce ar reprezenta, în viziunea CSM, “un factor de presiune și de decredibilizare instituțională”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here