EXPLICAȚII – Primăria Tăuții Măgherăuș contractează un împrumut tip credit-trezorerie în valoare de 8,55 milioane de lei: banii vor fi rambursați în 5 ani

0
2411
Dumitru Marinescu, primarul orașului Tăuții Măgherăuș

CREDIT – TĂUȚII MĂGHERĂUȘ. Primăria Tăuții Măgherăuș, controlată de edilul Dumitru Marinescu (PNL) – în foto -, vizează contractarea unui împrumut tip credit-trezorerie, de la Ministerul Finanțelor, în valoare de 8,55 milioane de lei. Contractarea împrumutului a fost aprobată în 10 noiembrie 2023 de forul deliberativ al orașului (Consiliul Local), cererea autorității publice din orașul maramureșean urmând să fie Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale. În acest moment, Primăria Tăuții Măgherăuș are un grad de îndatorare de 11,64%, care va crește în urma noii creditări, dar se încadrează în marja legală (30%).

 

Solicitarea împrumutului vine la doar 10 zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (nr. 92/2023), care reglementează că până în 15 decembrie 2023 UAT-urile pot solicita, inclusiv pentru instituţiile publice finanţate integral din bugetul local, şi pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară din care fac parte, contractarea unor împrumuturi de la Ministerul Finanţelor. Banii sunt alocați din venituri din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, Guvernul disponibilizând în acest sens 1 miliard de lei.

 

Banii împrumutați de UAT-uri de la stat pot fi utilizați doar pentru cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile care trebuie să fie finalizate până la 31 decembrie 2023, inclusiv pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile.

 

Primăria Tăuții Măgherăuș are trei proiecte care vor fi finalizate în perioada următoare, dar care vor fi decontate de autoritatea de management (prin Ministerul Fondurilor Europene), doar parțial (cheltuielile eligibile, circa 5,3 milioane de lei) și doar mai târziu. Cele trei proiecte sunt: investiția de la centrul civic, o creșă și proiectul care include un centru de zi, un centru recreațional și un mic muzeu (acest proiect mai include și reabilitarea unei sali de sport și un teren de mini-laptenis, care sunt plătite exclusiv din bugetul local, fiind neeligibile pentru finanțarea europeană).

 

Practic, Primăria Tăuții Măgherăuș contractează creditul-trezorerie pentru a face plățile rămase în cele trei proiecte care urmează să fie finalizate. Apoi, după reglarea cu Ministerul Fondurilor Europene, estimează să i se ramburseze 5,3 milioane de lei (prin aprilie 2024), pe care primarul Marinescu a precizat că îi vor vira pentru acoperirea creditului-trezorerie. Restul banilor din creditul-trezorerie, circa 3,2 milioane de lei, reprezintă cheltuielile neeligibile și vor fi plătiți, eșalonat, către Trezorerie, în cel mult 5 ani (cu dobânda aferentă).

 

Fiind accesat cu o perioadă de rambursare (din bugetul local) de 5 ani, împrumutul Primăriei Tăuții Măgherăuș va fi rambursat în tranșe trimestriale egale, cu dobândă ROBOR de 1,5%, la care se adaugă o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here