EXCLUSIV – TOP 25 de firme cu cele mai mari afaceri din județul Maramureș și identitățile proprietarilor: două firme trec peste 1 miliard de lei/an

0
4577
Aramis Invest SRL Baia Mare

ANALIZĂ 2MNEWS. În anul 2021, firmele maramureșene au înregistrat o cifră de afaceri totală de 22,9 miliarde de lei, în creștere cu 3,8 miliarde de lei față de anul precedent. Suma este echivalentă cu 4,65 miliarde de euro (la cursul anual mediu al monedei unice europene). Însă, în pofida acestei creșteri semnificative, ponderea procentuală a firmelor maramureșene în economia națională a rămas nechimbată față de 2020, respectiv 1,19% din cifra de afaceri națională, fapt explicabil prin faptul că această creștere s-a generalizat la nivelul întregii economii naționale.

 

Câteva sublinieri

 

Din cifra totală de afaceri din județ, peste 13% (în date financiare: aproape 3 miliarde de lei) a fost realizată de două firme (evident, primele în topul județean): Aramis Invest din Baia Mare și Eaton Electro Producție din Sârbi (com. Fărcașa). Domeniile care au concentrat anul trecut cele mai mari cifre de afaceri au fost fabricarea mobilei, a aparatelor de control și distribuție a electricității, transporturile, comerțul de lemn și materiale de construcție și lucrări de construcție civilă și industrială.

 

În topul 25 de companii maramureșene cu cele mai mari cifre de afaceri în dificilul an 2021, doar două au trecut pragul de 1 miliard de lei. Din cele 25 de firme din Maramureș cu cele mai mari cifre de afaceri, 17 (adică 68%) au sediile în Baia Mare (municipiul reședință de județ), celelalte 8 fiind înregistrate în Tăuții Măgherăuș (2), Fărcașa, Dumbrăvița, Târgu Lăpuș, Sighetu Marmației, Satulung și Baia Sprie.

 

Top 25 cele mai mari cifre de afaceri

 

Iată cum arată Top 25 firme maramureșene cu cele mai mari cifre de afaceri în 2021 – precizări: firmele au fost înscrise după localitatea unde sunt înregistrate sediile sociale, iar convertirea în monedă europeană a cifrei de afaceri s-a făcut la cursul BNR mediu al anului 2021 (respectiv 4.9204 lei/euro).

 

 1. Aramis Invest SRL Baia Mare: 1,62 miliarde de lei (330,85 milioane de euro). A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Cel mai important producător și exportator de mobilă din România. Firma produce în special pentru IKEA, fiind cel mai mare furnizor de mobilă român pentru concernul suedez. Fabrica din Baia Mare este și prima firmă cu capital românesc care a intrat în top 50 al exportatorilor din România (în 2018), producând și exportând aproape 15% din mobila fabricată în toată țara. Firma le aparține antreprenorilor români Vladimir Iacob (60%) şi lui Marius Șelescu (40%). Este cel mai mare angajator din județul Maramureș. În ultimii 17, Aramis și-a crescut constant/anual cifra de afaceri de la 50 de milioane de lei (în 2005) la 1,62 miliarde de lei (în 2019). Firma este în staționare în acest clasament – este pentru al treilea an consecutiv în care realizează cea mai mare cifră de afaceri din județ.

 

 1. Eaton Electro Producție SRL Sârbi (Fărcașa): 1,35 miliarde de lei (276,32 milioane de euro). A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Este fosta Moeller Electric (până în ianuarie 2010), subsidiară a concernului Eaton, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de echipamente electrice de joasă tensiune și de soluții de automatizare (proprietarul brandurilor Moeller, Holeck, Westinghouse, Cutler Hammer etc.). În toamna anului 2005, pachetul majoritar al grupului Moeller a fost achiziționat de către fondul de investiții Doughty Hanson & Co, iar în iulie 2008, grupul Moeller fost achiziționat de concernul american Eaton. Compania din comuna Fărcașa, specializată în managementul energiei electrice, a fost înființată în decembrie 1997, cu capital integrat german, și este condusă de Pamela Voichița Pop. CEO și președinte al Consiliului de Administrație al holdingului Eaton Corporation este, din 1 iunie 2016, americanul Craig Arnold. Firma este în staționare în acest clasament.

 

 1. Aviva SRL Baia Mare: 541,96 milioane de lei (110,14 milioane de euro). A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Producător de mobilă. Companie cu acționariat israeliano-britanic (Boaz Nevo – Israel 50%, Nial Gerard Keane – Anglia 25%, Peter Michael Keane – Anglia 25%). A început producția cu lemn rindeluit (în hale închiriate din fosta fabrică de mobilă CIL Sighetu Marmației), apoi a trecut la producția de parchet din lemn masiv, plinte și panouri îmbinate, iar apoi au trecut la blaturi de bucătărie și panouri stratificate. Firma este în urcare +1 loc în acest clasament.

 

 1. Steelcorp Distribution SRL Baia Mare: 485,39 milioane de lei (98,64 milioane de euro). A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Firma, care are 38 de angajați și este controlată de Sorin Daniel Fonai, comercializează materiale utilizate în construcții. Firma este în urcare +1 loc în acest clasament.

 

 1. Universal Alloy Corporation Europe (UACE) SRL Dumbrăvița: 411,29 milioane de lei (83,59 milioane de euro). Producător de piese pentru industria aeronautică. Este subsidiara maramureșeană a grupului elveţiano-austriac Montana Tech Components, lider mondial al producătorilor de componente din aluminiu pentru industria aeronautică. Compania, care furnizează componente unor importanţi producători de aeronave (Airbus, Boeing, Bombardier şi Premium Aerotech), își extinde cea de-a treia capacitatea de producţie din România, după cele din Dumbrăvița și Medieșul Aurit (jud. Satu Mare), în zona limitrofă municipiului Baia Mare, în Tăuții Măgherăuș, lângă aeroport. Firma este în cădere -2 locuri în acest clasament.

 

 1. Weidmüller Interface România SRL Tăuții Măgherăuș: 316,84 milioane de lei (64,39 milioane de euro). A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Este subsidiara grupului german Weidmüller Interface Gmbh & Co.Kg, înființată în 1997. Este administrată de germanii Thomas Kipke și Sebastian Melchior Durst și aparține familiei de antreprenori germani Gläsel (fostul pilot de curse auto Christian Gläsel – 49 de ani, Daniela Ellerbrok Gläsel, Stefanie Gordinier Gläsel). Holdingul german, fondat în 1937, este prezent în peste 80 de ţări în industrii precum construcţia de maşini, industria prelucrătoare, fabricarea de dispozitive, sectorul energetic şi ingineria transporturilor. Firma este în staționare în acest clasament.

 

 1. Italsofa România SRL Baia Mare: 296,42 milioane de lei (60,24 milioane de euro). Este subsidiara din România a grupului italian Natuzzi (controlat de Pasquale Natuzzi), specializată în producţia de canapele şi somiere. Este o prezență constantă în top 20 profit. Firma este în staționare în acest clasament.

 

 1. Optibelt Power Transmission SRL Tăuții Măgherăuș: 293,70 milioane de lei (59,69 milioane de euro). A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Este subsidiara locală a holdingului german Arntz Optibelt Group (una importantă, care generează circa 17% din cifra de afaceri totală a holdingului). Produce, preponderent, curele pentru autovehicule şi pentru aparate electrocasnice. Holdingul este condus de germanul Reinhold Mühlbeyer (firma-mamă, Arntz Beteiligungs GmbH & Co. KG, s-a înființat în anul 1872), iar fabrica din Tăuții Măgherăuș este manageriată de Kala Csaba. Firma este în urcare +2 locuri în acest clasament.

 

 1. Taparo SA Borcut (Târgu Lăpuș): 287,69 milioane de lei (54,46 milioane de euro). Este o companie cu acționariat 100% românesc, înființată în anul 2005, în Târgu Lăpuș, fiind controlată de antreprenorul Ioan Filip (57 de ani – 95% din acțiuni, acționarul minoritar, cu 5%, fiind Lucia Stelea – 51 de ani, originară din Cupșeni). Este producător de mobilier capitonat/tapițat (canapele, fotolii ș.a.m.d.), cu învelitoare textile, din piele și din imitație de piele. Printre clienți, semnificative lanțuri internaționale (și) de mobilier (Ikea, Jysk, Sainsbury’s etc.). La finalul anului 2021 a deschis o nouă unitate de producție, la Baia Mare, în fosta fabrică de confecții Confstar. Are 936 de angajați. Firma este în cădere -1 loc în acest clasament.

 

 1. ATP Motors Ro SRL Baia Mare: 223,28 milioane de lei (45,37 milioane de euro). Firmă din portofoliul ATP Group, controlat de omul de afaceri Mircea Cirț (societatea, care are 200 de angajați, îi are ca asociați, în părți egale, pe soții Mircea și Adriana Viorica Cirț). A fost foarte aproape de cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei (obținută în 2019). Dealer autorizat de vânzări și service: Mercedes-Benz, Mazda, Opel, Suzuki, Iveco, MAN, Ford. Este fosta ATP Exodus & CO SRL. Firma este în urcare +2 locuri în acest clasament.

 

 1. Maravet SRL Baia Mare: 220,66 milioane de lei (44,84 milioane de euro). A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Firma comercializează echipamente medicale pentru uz veterinar, medicamente, suplimente și hrană pentru animale și a fost fondată de dr. Korponay Ferenc în 1998, fiind vândută (în două tranzacții, din 2015 și 2019) grupului farmaceutic american Henry Schein, condus acum de americanul Stanley M. Bergman. În 2020 a depășit pentru prima oară pragul de 200 de milioane de lei. Firma este în cădere -2 locuri în acest clasament.

 

 1. Ferma Zootehnică SRL Baia Mare: 195,57 milioane de lei (39,74 milioane de euro). A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Producător de carne și preparate din carne. Este controlat de familia de antreprenori Florin și Rodica Lazăr. Firma și-a creat întreg lanțul de producție, de la cultivarea terenului cu produse pentru hrana animalelor, la ferme (de vaci, porci și oi), la abator, la distribuție a produselor și la comercializare (pe care o face exclusiv prin magazinele proprii). Firma este în cădere -1 loc în acest clasament.

 

 1. Plimob SA Sighetu Marmației: 190,53 milioane de lei (38,72 milioane de euro). Al doilea cel mai bun an din istoria economică a firmei (după cel din 2019). Producător de mobilier (în special scaune), are 1.200 de angajați. Firmă înființată dintr-o extensie a fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului din Sighetu Marmației (CPL). Este controlată de economistul Vasile Godja (70 de ani), director general și președinte al CA – deține 51% din acțiunile firmei -, și produce în special pentru holdingul suedez IKEA. Firma este în urcare +1 loc în acest clasament.

 

 1. Bertus SRL Baia Mare: 177,63 milioane de lei (36,10 milioane de euro). A raportat o cifră de afaceri foarte apropiată de cea a anului precedent, când a stabilit recordul economic din istoria firmei. Este divizia caselor de amanet a BSG Amanet & Exchange, are 520 de angajați și 152 de puncte de lucru în 33 de județe. Firma aparține familiei Cozma (60% Viorel Gheorghe Cozma – 47 de ani, 40% Mihaela Carmen Cozma – 38 de ani). Firma este în cădere -1 loc în acest clasament.

 

 1. Karelia Upofloor SRL Satulung: 164,60 milioane de lei (33,45 milioane de euro). Producător de parchet. Are 265 de angajați și este prezent pe piața economică din Maramureș din octombrie 2006. Fabrica din Satulung este condusă de un Consiliu de Administrație format din suedezii Hans Johan Magnusson (președinte), Magnus Samuel Dalén și Karl Jonas Bäck. Firma este subsidiara firmei finlandeze Karelia – Upofloor Oy, parte a holdingului suedez Kährs, lider mondial inovator în pardoseli din lemn (este primul producător de parchet din lemn triplu stratificat). Firma-mamă a fost fondată în anul 1857 de Johan Kähr. Din 2011, holdingul este deținut de fondurile de investiții Triton și Hartwall Capital (practic, firmele din grup sunt controlate de familii extrem de bogate din nordul Europei – Finlanda, Suedia și Danemarca). Firma este new-entry în acest clasament.

 

 1. Storo SRL Baia Mare: 150,28 milioane de lei (30,54 milioane de euro). Firmă specializată în distribuția de sisteme de izolare exterioară, panouri pentru placare, sisteme acustice și acoperiri fațade (este reprezentant exclusiv al firmei germane Sto AG – producător de materiale pentru finisaje în construcții, respectiv grunduri, gleturi, tencuieli decorative structurale, vopsele). Are 228 de angajați și magazine proprii și showroom-uri în 19 județe din România. Operațiunile din România sunt manageriate de Andrei Nechita (CEO Storo SRL). Firma este controlată de holdingul german Sto. Firma este în staționare în acest clasament.

 

 1. Fragra Design SRL Baia Mare: 139,69 milioane de lei (28,39 milioane de euro). A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Este firma prin care, oficial, Adrian Ioan Silaghi (vechi și devotat angajat al Quickmobile, brand inițiat de soții Angela și Tudor Iulian Țiboc – era director de vânzări internaționale al firmei) comercializează accesorii fashion în magazinul on-line Sole Shop. Practic, este una dintre firmele prin care este administrată și partea de vânzări a produselor pandemice (măști, mănuși de unică folosință etc.), precum și de comerț a telefoanelor mobile și gadget-urilor pe care le vindeau inițial prin magazinele Quickmobile (de telefoane mobile, tablete, accesorii și gadget-uri) – firmele care administrează site-ul Quickmobile sunt schimbate periodic, una dintre ele fiind Fragra Design, altele fiind Euro Retail Tech, Electro Mobile, One Master Distribution. Firma este în cădere -2 locuri în acest clasament.

 

 1. Nordpharm SRL Baia Mare: 131,36 milioane de lei (26,69 milioane de euro). A realizat cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Este lanțul de farmacii (fostă societate pe acțiuni) deținut de familia Bereș-Iluțiu (Sebastian Bereș-Iluțiu, Ruxandra Adelaida Bereș-Iluțiu, Vasile Bereș-Iluțiu și Marghiolița Bereș-Iluțiu – asociați în procente egale). Firma are 159 de angajați în 27 de puncte de lucru din Maramureș, Satu Mare și Bistrița-Năsăud. Firma este new-entry în acest clasament.

 

 1. Mercali SRL Baia Mare: 126,99 milioane de lei (25,80 milioane de euro). A obținut cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Este firma familiei Moga, controlată de Patriciu Andrei Moga (50% – asociați minoritari sunt consilierul județean PSD Liliana Reghina Moga și Răzvan Octavian Moga, fiecare cu 25% din părțile sociale). Este cel mai mare furnizor de furaje umede (pentru animalele din ferme) provenite din industria berii, zahărului și uleiului. Are 43 de angajați. Firma este fosta Mercali Grains SRL, înființată în 1994 (într-o vreme era controlată de sirianul Mahmoud Hassaan din Alep, prin firma Lasando Mercali SRL), își realizează produsele în fabrica pe care o deține în comuna covăsneană Araci. De-a lungul timpului a fuzionat prin absorbție cu diverse firme mai mici care slujeau cauzei economice. Firma a fost mult timp manageriată de medicul veterinar Ovidiu Moga, acum conducerea administrativă a fost preluată de Patriciu Andrei Moga. Firma în cădere -1 loc în acest clasament.

 

 1. SIFA International SRL Baia Mare: 125,66 milioane de lei (25,54 milioane de euro). A obținut cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Producător de încălțăminte (confecționează fețe de încălțăminte pentru mai multe branduri internaționale de lux). Firma deține două fabrici în Baia Mare și are 671 de angajați. Firma este controlată de miliardarul francez François Jean Henri Pinault (este soțul actriței Salma Hayek, președintele Groupe Artémis, fondatorul Kering, membru în conducerile cramei Château Latour și al casei de licitații Christie’s și proprietarul echipei de fotbal Stade Rennais FC – este cel mai mare donator al refacerii Catedralei Notre-Dame de Paris, după incendiul din 2019: 113 milioane de dolari). Pinault controlează producătorul de încălțăminte prin firma olandeză G Distribution BV (85%) – ceilalți asociați sunt italienii Fausto Pigini (7,5%) și Piero Pingini (7,5%). Firma este în staționare în acest clasament.

 

 1. Ben Resources SRL Tăuții de Sus (Baia Sprie): 122,68 milioane de lei (24,93 milioane de euro). A obținut cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Este distribuitor oficial al gamei de anvelope Pirelli pentru turisme în România. Firma îi aparține lui Beniamin Băbuță (unic asociat) și are 45 de angajați. În acest an a fost new-entry în Top cele mai profitabile firme din Maramureș și este new-entry în acest clasament.

 

 1. PGA Electric SRL Baia Mare: 118,66 milioane de lei (24,11 milioane de euro). A obținut cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei (creștere de 53,10%). Este producător de cabluri electrice din aluminiu şi echipamente de distribuţie şi contorizare a energiei electrice (“tablouri” electrice). Firma are 218 de angajați (care lucrează în cele 5 sedii de producție ale societății) și este controlată de antreprenorul Ilie Bogdan Bumbuk (44 de ani, originar din Vișeu de Sus). Firma este new-entry în acest clasament.

 

 1. Electro Sistem SRL Baia Mare: 111,76 milioane de lei (22,71 milioane de euro). A obținut cea mai mare cifră de afaceri din istoria economică a firmei. Societatea este specializată în producția de posturi de transformare prefabricate, celule și tablouri electrice și comercializarea de echipamente de medie și joasă tensiune pentru sistemele de distribuție a energiei electrice. Are 361 de angajați și este controlată de Ștefan Blaskó și Roland Kerekes. Firma este în cădere -5 locuri în acest clasament.

 

 1. Blachotrapez SRL Baia Mare: 109,73 milioane de lei (22,30 milioane de euro). Producător de sisteme de acoperișuri din țigle metalice. Subsidiară poloneză deținută de firmele Blachotrapez SP ZO.O (60%) și Revolt Energy Spolka Akcyjna (40%), controlate de Jan și Teresa Luberda și de Renata Magdalena Skawska. Subsidiara din România e condusă de Piotr Petryla și Jaroslaw Anatol Turczynski. Are 98 de angajați. Firma este new-entry în acest clasament.

 

 1. Trencadis Corp SRL Baia Mare: 99,89 milioane de lei (20,30 milioane de euro). Firma este specializată în servicii software (sisteme informatice) și de tehnologie. Este controlată de Radu Negulescu, fostul șef al operațiunilor IT din prima campanie electorală prezidențială câștigată de Klaus Iohannis (Negulescu este și nașul președintelui PNL Maramureș și al Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan). Asociații lui Negulescu (care controlează firma prin sereleul Alexander N. Capital Management, care deține 76%) sunt Carlo Robert Burci (fiul miliardarului Cristian Burci, cel care controlează cel mai mare producător mondial de vagoane, grupul International Railway Systems) cu 11,5%, controversatul miliardar Frank Timiș cu o participație de 7,9% (printr-un off-shore înregistrat în Insulele Cayman, First Investments Holdings Ltd) și Mihaela Moldovan, cu 4,6%. Firma este în cădere -6 locuri în acest clasament.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here