SERVICIU – Concurență pentru firmele clasice de taxi: Uber a început să opereze și în Baia Mare, la 8 luni după apariția pe piața locală a concurenței Bolt

1
1171

CĂLĂTORII PERSONALIZATE. Aplicația americană Uber și-a lansat serviciul de transport de persoane și în Baia Mare, la 8 luni după apariția pe piața locală a rivalei directe Bolt (companie estoniană, fosta Taxify). Uber este un furnizor de transport la cerere și funcționează pe principiul ride-hailing, contestat de firmele de taximetrie profesioniste care susțin că aceste aplicații generează concurență neloială, întrucât șoferii nu sunt obligați să se conformeze legilor de profil, nu trebuie să plătească taxe specifice taximetriei și nici nu li se cere vreo licență.

 

Practic, clientul comandă o cursă personalizată, similar cu un serviciu de taxi, cu diferența că toate comenzile se plasează printr-o aplicație pentru smartphone (aceasta fiind terța parte/mediatorul între client/pasager și furnizor/șoferul Uber). Aplicația permite utilizatorului să își aleagă șoferul (de exemplu, în funcție de preferințe, de modelul mașinii, de apropierea de locul în care se află, de prețul călătoriei afișat anticipat, de durata estimată a călătoriei etc., parametri pe care îi vede în timp real pe aplicație).

 

De regulă, călătoriile cu prestatorii acestui tip de transport (ride-hailing) sunt mai ieftine decât cu companiile clasice de taxi. Pentru a promova/semnala operarea pe piața din Baia Mare, până în 14 august 2022, Uber oferă utilizatorilor din municipiul maramureșean 4 curse reduse în aplicație, pentru călătorii de până la 11 lei, folosind codul HELLOBAIAMARE.

 

La fel ca în celelalte 20 de orașe din România în care este prezent serviciul Uber, în Baia Mare firma colaborează cu șoferi licențiați pentru a transporta pasagerii către destinațiile lor și operează prin UberX, cel mai popular serviciu al aplicației.

 

Aplicația Uber este disponibilă în mai mult de 70 de țări și în peste 10.000 de orașe. Uber este o companie americană, fondată de Travis Kalanick și Garrett Camp, care a dezvoltat o aplicație pentru tablete și smartphone-uri care le pemite clienților să comande limuzine cu șofer sau taxiuri.

Pentru a beneficia de serviciile Uber, trebuie să descarci aplicația Uber pe telefonul tău și să îți creezi un cont. Apoi, aplicația se va deschide cu întrebarea: „Încotro?”. După ce ai setat destinația, aplicația îți va arăta prețul călătoriei. Aplicația îți dă posibilitatea să urmărești statusul cursei și să trimiți localizarea pe hartă și timpul estimat de sosire celui/celor care te așteaptă. Cursa se plătește în numerar sau prin intermediul plății electronice, după care oferi rating și feedback șoferului. Pe e-mail primești o chitanță electronică, iar din contul tău Uber vei putea descărca factura fiscală.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here