EXCLUSIV – Șeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Maramureș, Dacian Manoliu, a fost dat afară, dar a suspendat în instanță executarea actului administrativ și se judecă cu ANPC

4
10380
Dacian Manoliu

ADIO, DAR RĂMÂN CU TINE. Șeful Comisariatului Județean pentru Protecţia Consumatorilor Maramureș (instituție cunoscută colocvial după denumirea OPC, abrevierea vechii denumiri), Nicolae Dacian Felix Manoliu (50 de ani), a fost dat afară, dar a suspendat în instanță executarea actului administrativ și se judecă cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC). Până la finalizarea procesului, el a rămas la conducerea Comisariatului din Maramureș, instituție în subordinea Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (Cluj).

 

Manoliu a fost numit la conducerea Protecției Consumatorilor Maramureș la sfârșitul anului 2018, oprind interimatele de la conducerea instituției din acel an (în care au fost numite, pe rând, Mădălina Cardoș și Anca David), interimate declanșate de lipsa de hotărâre politică de după pensionarea din 2017 a fostei șefe a instituției, Olivia Ardelean (soția fostului primar PSD din Tăuții Măgherăuș).

 

Intrând în corpul funcționarilor publici și fiind desemnat șef al Protecției Consumatorilor Maramureș în baza unui concurs, Manoliu a susținut pentru 2mnews că a fost dat afară pentru că ar fi refuzat să impună o normă de amenzi comisarilor din Maramureș și, de asemenea, ar fi refuzat să-i evalueze cu calificativ satisfăcător la evaluarea profesională individuală aferentă anului 2023.

 

„În urma acestor refuzuri a unor solicitări de la centru pe care le consider abuzive și nelegale, m-am trezit că mi se trimite calificativul meu profesional aferent anului… 2022. În 2024! Conform legii, acel calificativ trebuia să-l primesc până la finalul lunii martie 2023, dar nu l-am primit, pentru că au fost niște… deranjamente la Comisiaritul Regional de la Cluj, directorul a fost mai mult în concediu.

 

După ce am refuzat să normez amenzi pe cap de comisar și am refuzat să modific calificativele profesionale, mi s-a trimis, în 5 martie 2024, calificativul pentru anul 2022. Nesatisfăcător. Și desfacerea contractului de muncă în baza acelui calificativ. Mi s-a dat preaviz de 30 de zile, până în 5 aprilie 2024, iar din 6 aprilie urma să fiu șomer.

 

Am acționat în instanță instituția, ANPC, cerând în primă fază suspendarea executării actului administrativ. Cererea a fost admisă, iar punerea în execuție a actului de demitere a fost suspendat până la finalizarea procesului în care contest această demitere nelegală.

 

Pe lângă că au trimis rezultatul evaluării anuale cu un an mai târziu decât prevede legea, există acea dilemă pe care și-o pune orice om rațional: adică în 2022 n-am fost bun, dar m-au mai lăsat un an la conducerea instituției (un an greu cu problematici grave și diversificate – vă reamintesc doar de controlul național al azilurilor, în urma acelui mult mediatizat scandal privind condițiile de trai ale persoanelor în vîrstă și cu dizabilități), un an în care am avut rezultate foarte bune, pentru a demite acum. Nu este doar o ilegalitate, ci și o anomalie”, a explicat, pentru 2mnews, Dacian Manoliu.

 

Decizia instanței de la Baia Mare de a admite suspendarea executării actului administrativ de demitere a lui Manoliu a fost dată săptămâna trecută, cu o zi înaintea intrării în vigoare a acestuia. De asemenea, ANPC a fost obligată la plata sumei de 3.155,75 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Instituția (care este decapitată la nivel central, șeful ANPC, Horia Constantinescu, retrăgându-se din funcția de președinte la finalul lunii trecute, după ce a fost desemnat candidat PSD la funcția de primar al Constanței) încă nu a contestat decizia. 2mnews monitorizează derularea speței pentru a-i informa pe cei interesați.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Vai steaua lui de analfabet digital și nu numai! L-au dat afară după ce l-au convocat la centru și l-au pus să lucreze pe laptopul cu care l-au dotat acum câțiva ani, când l-au făcut șef. După ce l-a șters bine de praf, nu a știut de unde să-l pornească. Paralel și cu legislația, da-i bun de șef! Un nimeni pus pe o funcție bănoasă. Partidul a dat, partidul a luat. Îl pune justitia înapoi, că nici ăia de l-au dat afară nu-s mai breji ca el. În curând o să vedeți la opc mm doi șefi, unul „promovată” și celălalt reinstaurat de justiție! Cu toate salariile restante plătite la zi. De suferit, „suferă” doar ei dar de plătit, plătim noi toți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here