EXCLUSIV – Retail park-ul Baia Mare Value Center, cifră de afaceri record în 2022, creștere cu 12,5% și primul profit raportat de la inaugurare

0
1226

MARI CENTRE COMERCIALE – BAIA MARE. În general, în 2022, proprietarii marilor centre comerciale și ai mall-urilor au raportat cifre de afaceri foarte bune (cel puțin mai bune decât în anul precedent în care au avut de luptat cu restricții cauzate de pandemie), piața de profil fiind una dintre cele mai profitabile din regiune. Motivul: românii au continuat să facă masiv cumpărături din magazinele concentrate în retail park-uri și mall-uri, chiar dacă prețurile au crescut semnificativ.

 

Scrierea vă prezintă o analiză a creșterii înregistrate în 2022 de retail park-ul Baia Mare Value Center, un strip-mall inaugurat în 6 decembrie 2018, care are ca proprietar fondul de investiții sud-african MAS PLC. Acesta administrează mall-ul din Baia Mare prin firma Baia Mare Value Centre SRL (fosta PK Black SRL), plasată în proprietatea MAS CEE Management Holding SRL (asociat unic).

 

Anul trecut, firma băimăreană a MAS a încheiat anul cu o cifră de afaceri record, de aproape 19 milioane de lei (exact: 18.929.648 lei). Semnificativ/de subliniat nu este însă doar creșterea (procentual aceasta reprezintă 12,46% față de anul precedent, mai mică decât în 2021, când cifra de afaceri a firmei a crescut cu 14,62% față de 2020), ci faptul că pentru prima dată în istoria economică a firmei este raportat un profit net: 687.930 lei.

 

Raportarea profitului de către o firmă-administratoare de mare centru comercial este atipică pentru economia românească, unde proprietarii acestora, așa cum am explicat în numeroase articole 2mnews, profitând de letargia și rea-voința gestionarilor României, și-au format reflexul pavlovian de a scoate profiturile din țară, pentru a nu plăti impozit în țara în care obține surplusul financiar, și de a le transfera (prin strategii cunoscute) în țările de origine, declarând mai mereu pierderi financiare. O eludare legală a plății impozitului pe profit, cauzat de legi proaste pe care guvernanții, deși au pârghii să le contracareze, nu o fac.

 

Tot profit a declarat în 2022 și firma care administrează celălalt retail park din Baia Mare, Shopping Park Baia Mare, inaugurat la finalul anului 2021, unul mai mic (130.184 lei), însă și cifra de afaceri a acestuia este semnificativ mai redusă decât a Baia Mare Value Centre (circa 3,8 milioane de lei). Analiza/monitorizarea fenomenului (de raportare pseudo-reală a profitului obținut din afacere) ne va indica dacă raportarea plusurilor financiare de către proprietarii mall-urilor și retail park-urilor din România este una care a fost accidentală în 2022, sau o tendință generală de a externaliza doar o parte din profituri.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here