EXCLUSIV – Lovitură de teatru în apelul primarului Cherecheș la Curtea de Apel Cluj: instanța nu mai audiază niciun martor și nu mai exclude nicio probă din dosar, inculpatul a plecat din sală

13
22820
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

PROCESUL-ELASTIC. Lovitură de teatru în apelul primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, la procesul în care a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită: instanța a decis la ultimul termen, cel din 16 iunie 2023, că nu mai audiază niciun martor și nu mai exclude nicio probă din dosar, iar edilul inculpat a plecat din sală în pauza de suspendare a ședinței, cauzată de faptul că președinta completului a fost recuzată.

 

După respingerea recuzării, ședința a continuat, însă completul de doi judecători a constatat că inculpatul nu se mai afla în sală. Avocatul acestuia, Alexandru Rîșniță, a motivat lipsa lui Cherecheș spunând că acesta “a fost nevoit să plece”.

 

Deși avocatul Rîșniță (grupul de avocați de la Casa de a lipsit, Rîșniță a spus că nu știe de ce) a insistat ca martorii admiși, la cererea apărării inculpatului, să fie audiați, subliniind că Liviu Bala și Radu Țolaș “sunt cei mai importanți martori din dosar”, iar procurorul DNA nu a avut nicio obiecție în această privință, cerând doar ca Bala să fie citat, din nou, cu mandat de aducere, pentru că la instanța de fond s-a sustras o lungă perioadă de timp de la audiere, completul a revenit asupra deciziei inițiale (luată în urmă cu 5 termene), prin care a încuviințat audierea celor 7 martori ceruți de Cherecheș prin avocații săi.

 

Respectiv, s-a luat decizia să nu mai fie audiați Bala și Țolaș (care au fost citați în apel de trei ori, dar nu s-au prezentat), pe considerent că aceștia au fost audiați deja de două ori, îndelungat, că instanța este lămurită asupra declarațiilor date la dosar. Apoi, instanța a discutat dacă mai este util să fie audiați ceilalți 5 martori admiși inițial (DNA a insistat pentru martorii Annamaria Somay și Erika Czigler, avocatul lui Cherecheș pentru toți). S-a decis… să nu mai fie audiat niciun martor, hotărârea fiind motivată de principiul soluționării într-un timp rezonabil al cauzei, procesul fiind pe rolul instanței din anul… 2016 (astăzi au mai rămas 307 zile până la prescrierea penală a faptei), precum și de faptul că toți martorii propuși au fost deja audiați în faza de urmărire penală și în procesul pe fond. Avocatul Rîșniță a protestat îndelung, inutil.

 

Apoi, completul de judecători au mai dat o lovitură de baros, respingând toate solicitările avocaților lui Cherecheș de înlăturare din dosar a probelor efectuate de SRI, susținând că SRI a depus la dosar în faza de urmărire penală și în procesul pe fond documente care infirmă existența unor colaborări cu DNA în acest dosar. Avocatul Rîșniță a luat foc, amenințând că va depune o reziliere (a contractului de asistență juridică/reprezentare a lui Cherecheș), pentru că ar fi o rușine ce se întâmplă în acest proces, la dosar existând dovezi privind faptul că SRI ar fi redactat notele de redare (n.red., a înregistrărilor audio făcute de martorul denunțător Cristian Șpan).

 

De asemenea, Rîșniță a cerut instanței să amâne o decizie în acest sens, pentru a putea fi prezenți și ceilalți avocați angajați de Cherecheș, cei de la SCA Chiriță, despre care a spus că nu știe de ce nu sunt prezenți în sală, dar a subliniat că nimeni nu se aștepta ca instanța să revină și să respingă toate probele inițial încuviințate. Această cerere a fost a fost încuviințată, urmând să fie dezbătută la următorul termen de judecată, fixat/programat la 14 septembrie 2023, la ora 10.00 (în perioada 1 iulie-31 august, timp de două luni, este vacanța judecătorească), când nu a mai fost citat nimeni (niciun martor), deci ședința se va desfășura doar între combatanți: procurorul DNA și inculpatul Cherecheș + avocații săi.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

13 COMENTARII

  1. Nu pot să înțeleg cum funcționează justiția la noi. Atâtea amânări și răzgândiri ! Să decidă dacă omul este vinovat sau nu ! Timp și bani pierduți, nervi…cât încape !

    • Domnule S.J. sunteti Roman ? Aveti cel putin 40 de ani ? Chiar nu vedeti ce este in jurul nostru ? De 30 de ani justitia la nivelul acestor spete functioneaza la fel cu foarte mici exceptii. Daca faci la fel ca el si nu ai in umbra ta un partid, un martian cu stele pe umar si ochi albastri, un frate mason sau un rotarian din careva district galaxic in cel mult 2 termene esti uns pe paine mancat, digerat si condamnat, deoarece frica magistratilor de „‘SPATE” le desclanseaza spaima ca ar putea deranja vreum mamalut si le-ar putea produce consecinte. Asa ca in aceste spete cand apare „spatele” magistratul percuteaza ca atare altfel devine drumet singuratic in calea lupilor. CE ESTE GREU DE INTELES ??? Mai bine spus ne facem ca nu intelegem si ne complacem in aceasta trista realitate

    • Ohooooo ! Pana cand ??? Pana cei din spatele lui vor considera ca este expirat si toxic si nu mai raspunde necesitatilor acestora. Cereches este candidatul perfect, este santajabil, are o duzina de dulapuri pline cu scheleti, usor de abordat in cardasii, un fa(…)lau aservit, fara scrupule, fara remuscari, lingusitor si mincinosul perfect. Deci este candidatul perfect care executa orinele si este lasat (protejat) sa mai linga si el cate o sp..ga sau sponsorizare. Abia atunci va disparea si va fi ascuns. Si atunci ca sa se poata imbuiba si savura din averea (…) pe care tocmai a pus laba si a prostit-o cu falsele lui sentimente de iubire. (comentariu moderat – limbaj excesiv)

      • Mai Gabita sii sa citesti ? Intelegi ce se intampla pe planeta Baia Mare sau suferi si tu ca toti pensionari de MANIPULARE cronica, tie nu ti-e rusine un pic la nas ?? Cum ai putut sa iti dai votul tau unui penal condamnat ?? Dupa cum gandesti si tu daca ai fi in locu lui ai fi un bun gospodar (pentru buzunarul tau) ai cumpara banci si cosuri de gunoi cu 3 lei si le-ai spune baimarenilor ca au costat 12 lei fiecare (in acte) Sunt convins ca ti-ar fi rusine de o astfel de fapta de ai lesina pe loc

  2. Asteptam acest anunt si n-am avut nicio emotie ca o sa il citesc in cel mai bun ziar din judet. De departe cel mai bun. Va felicit pentru nivelul la care ati ridicat informatia publica, nu doar cu acest articol. Sa nu va schimbati niciodata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here