SCLAVIE – Alte trei persoane din Borșa, reținute de DIICOT în dosarul care anchetează supunerea la muncă forțată a unor persoane cu dizabilități psihice, au fost plasate de instanță sub control judiciar

1
2324

DECIZIE. Procurorii DIICOT Maramureş au reţinut alte trei persoane în dosarul în care anchetează infracţiuni de trafic de persoane şi supunere la muncă forţată a unor persoane cu dizabilități psihice, dosar în care la 11 mai 2023 au fost reținute și apoi arestate preventiv 4 persoane (3 din Borșa – Vasile Timiș, Adriana Timiș și Ileana Timiș – și şeful unui centru de îngrijire a bolnavilor cu dizabilităţi din Vrancea – Nicolae Vlad).

 

Cei trei reținuți de DIICOT – Titiana Grec, Ion Grec și Ioan Cătălin Timiș – au fost eliberați vineri, 23 iunie, de instanța de judecată (Tribunalul Maramureș) și plasați sub control judiciar. Toți trei sunt acuzați de comiterea mai multor infracțiuni de trafic de persoane și supunere la muncă forţată sau obligatorie.

 

În urma extinderii urmăririi penale în acest dosar, care cercetează supunerea la muncă forţată a unor persoane cu handicap psihic, procurorii DIICOT Maramureș au reținut că „în perioada 2019-mai 2023, doi dintre cei trei inculpaţi au recrutat, transportat şi adăpostit mai multe persoane vulnerabile cu handicap psihic, în scopul exploatării lor prin muncă.

 

Acestora le-au fost reţinute documentele de identitate, acţiune de natură a asigura exploatarea acestora pe o perioadă cât mai îndelungată, dar şi accesul la conturile bancare în care erau virate lunar indemnizaţiile de handicap cuvenite acestora.

 

De asemenea, al treilea inculpat a adăpostit, prin constrângere, în imobilele deţinute, în scopul exploatării prin muncă, o persoană vulnerabilă cu handicap neuropsihic, unde a supus-o la muncă forţată (persoana vătămată a fost obligată să îngrijească animalele, să efectueze diferite activităţi agricole, să muncească în gospodăria acestuia şi să îndeplinească orice alte sarcini)”.

 

* Foto: @DIICOT

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here