EXCLUSIV – Investiție privată de 11,5 milioane de lei pentru construirea în Maramureș a unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 2,90 MWp

0
5145

PARC FOTOVOLTAIC. Firma sigheteană Elba Solar SRL, specializată pe producția de energie electrică și înființată în urmă cu 12 ani, dar fără activitate până acum, va construi în satul Vadu Izei un parc fotovoltaic cu putere instalată de 2,90 MWp (megawatt peak). Investiția este estimată la 2,32 milioane de euro (circa 11,5 milioane de lei).

 

Firma este controlată scriptic de Vasile Balea (63 de ani, este șeful Administrației Piețelor din Primăria Sighetu Marmației și fost candidat în 2016 din partea PMP la funcția de primar al municipiului Sighetu Marmației) – originar din Vadu Izei (este asociat majoritar, cu 34%) -, Răducu Sotir – originar din București (33%) – și Daniel Ion Pintilie – originar din Fălticeni (33%).

 

Proiectul se află în fază destul de avansată, respectiv de elaborare a documentației tehnice pentru obținerea autorizației de construire (DTAC), fiind înaintat pe circuitul obținerii celorlalte avize, autorizații, certificate impuse de legislație. Termenul pe care cei trei investitori și l-au propus pentru finalizarea investiției este de 8 luni (2 luni pentru proiectare și autorizare și 6 luni pentru execuția propriu-zisă).

 

Terenul pe care va fi amplasat parcul fotovoltaic din Vadu Izei este localizat în intravilanul satului, în zona Drumului Clejii (drum de exploatare agricolă) și are suprafața de 10 hectare și destinația de teren agricol. Parcul a fost proiectat pe o suprafață de circa 5 hectare, cu 156 de module de 3×4 metri, formate din câte 28 de panouri x 665 Wp și montate la circa 5 metri față de sol, pe structură de micropiloți metalici. Parcul fotovoltaic va fi automatizat și asigurat, astfel că nu va necesita prezența vreunui operator (cu excepția inspecțiilor periodice și a reparațiilor ocazionale).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here