EXCLUSIV – În locul fostei cantine AGECOM din Baia Mare se va construi un bloc de 4 etaje, investiție de 6,3 milioane de lei: a fost eliberată autorizația de construire

1
4742

DETALIILE UNEI DEZVOLTĂRI IMOBILIARE ÎN BAIA MARE. Proiectul metamorfozei edilitare a fostei cantine AGECOM, localizată în Baia Mare pe strada Hortensiei nr. 5A, într-un bloc cu 4 etaje poate demara și fizic, autoritatea locală emițând la 21 martie 2024 autorizația de construire, documentul final care permite începerea construcției.

 

AGECOM a fost înființată în anul 1952 sub denumirea Întreprinderea Regională de Construcții Locale, în subordinea Comitetului Executiv al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare. Privatizată după 1990 sub denumirea Antrepriza Generală de Construcții și Montaj (AGECOM) SA și intrată sub controlul lui Ioan Crăciun, Ioan Vasile Tămășan și Viorel Zoicaș prin firma UNIO Satu Mare (care deținea 54,84% din acțiuni), firma a intrat în insolvență în martie 2015 (o insolvență cu 21 de creditori încă nefinalizată, firma fiind în reorganizare de 9 ani – în 2020 administratorul judiciar a cerut atragerea răspunderii administratorului Viorel Zoicaș, însă nici acest proces-elastic nu s-a finalizat) și în timp unele active, printre care și cantina, au fost vândute.

În urmă cu un an, în martie 2023, fosta cantină AGECOM a fost serios afectată de un incendiu.

 

Blocul care va lua locul cantinei AGECOM va fi construit de firma K&R Hope SRL, care vizează extinderea (de 2,5 ori a suprafeței desfășurate existente), supraetajarea (cu 4 nivele) și apoi schimbarea destinației imobilului în locuință colectivă cu 37 de apartamente. Proiectul prevede un bloc cu regim de înălțime Demisol + Parter + 4 Etaje (ultimele 3 retrase). De asemenea, vor fi create 43 de locuri de parcare (30 la demisol și 13 exterioare), precum și spațiile verzi aferente. Firma care derulează investiția estimată oficial la circa 6,3 milioane de lei (exact: 6.277.076,46 lei) este controlată din septembrie 2021 de Florinel Mihăiță Vaida (asociat unic).

 

Vaida este cel care deține și participația majoritară (67%) a firmei CC Floor SRL prin care gestionează clubul Mistique din Baia Mare, de pe strada Școlii nr. 1, și nu este la prima experiență în domeniul dezvoltărilor imobiliare (mai are în fază pre-execuțională un bloc cu 3 etaje pe strada Alba Iulia), însă una dintre acestea nu s-a încheiat pozitiv pentru el, fiind condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită în formă continuată.

 

În respectivul procesul a fost inculpat alături de fostul arhitect șef al municipiului Baia Mare, Mircea Dinculescu (condamnat la rândul său în respectivul proces de corupție la 3 ani închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată) – conform DNA, procesul viza mituirea lui Dinculescu pentru ca acesta să faciliteze obținerea documentelor necesare pentru un imobil construit de Vaida în Baia Mare fără a respecta proiectul de construcţie și modificând proiectul de structură, fapt care impunea de fapt demolarea (cei doi au fost trimiși în judecată de DNA în iulie 2016 și au fost condamnați definitiv în noiembrie 2019).

 

* Foto generică

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Ce condamnare este aceasta ? Cu suspendare ! 🥺 Păi pentru nerespectarea proiectului în structura unei clădiri se dădea executare 20 de ani iar în unele situații pedeapsa capitală! Păi numai în democrație ne jucăm cu viețile oamenilor ! Cică avem încredere în justiție.Care justiție,acea de dare și luare de mită în formă continuată?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here