EXCLUSIV – Fosta uzină chimică Phoenix, ajunsă o ruină jefuită, scoasă la vânzare directă cu suma de…

0
1846

BAIA MARE. Începând din acest an lichidatorul judiciar BDO Business Restructuring SPRL al companiei Cuprom SA, declarată în faliment în 2015, a trecut la o ofensivă strategică mai dură. Primul pas a constat în vânzarea reușită în vară a fabricii de conductori emailaţi din cupru de la Zalău (fosta Companie de Cablu Electric Laminat, iar ulterior Elcond), activ care a fost achiziționat de Cuprom în 2003. Cumpărătorul platformei Cuprom din Zalău a fost grupul Tenaris, prin firma Silcotub, iar suma vehiculată în tranzacție depășește (cu puțin) 5 milioane de euro.

 

În acest moment, BDO Business Restructuring SPRL vizează lichidarea (prin vânzare) a activelor deținute de Cuprom în Baia Mare, principalul obiectiv fiind platforma fostei uzine Phoenix, situată în zona industrială estică a municipiului, în intravilan. Practic, se vinde, prin procedura vânzare directă, terenul de 35 de hectare (350.028 de metri pătrați) cu construcțiile existente (toate demolabile): laboratorul central, pavilionul administrativ, cantina și parcările.

 

Cine este BDO

 

BDO Business Restructuring SPRL este membră a BDO International Limited – companie din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – are în România cinci sedii: București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Sibiu.

 

Compania este coordonată de Niculae Bălan, președintele Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR), propulsat în această funcție din postura de președinte al practicienilor în insolvență din București. Printre numeroasele lucrări ale BDO se află și Oltchim.

 

Suma cerută de BDO pentru terenul și clădirile care mai există pe platforma Cuprom din Baia Mare este de 3,1 milioane de euro.

 

Ce se vinde

 

Ce nu ia în calcul lichidatorul judiciar este că, spre deosebire de plaforma industrială din Zalău, cea din Baia Mare este considerată cu contaminare puternică cu metale grele, adâncimea de contaminare a solului variind între 1 şi 4 m, iar decontaminarea necesită decopertarea întregii suprafețe, lucrările fiind considerate extrem de costisitoare.

 

Practic, platforma Cuprom din Baia Mare prezintă interes doar pentru municipalitate (aceasta primind încă din 2013 numeroase oferte pentru a achiziționa plaforma industrială) și doar pentru teren, clădirile fiind într-o stare care conduce la obligativitatea demolării. Pentru că vechea instalație de neutralizarea a apelor și canalizarea (cu conducte din oțel) sunt iremediabil distruse și inutile, tot ce există acolo, de la pământ la moloz și construcții este contaminat.

 

 

 

De ce nu poate nimeni în afara municipalității să cumpere platforma? Pentru că acolo s-a demolat fără autorizație de demolare și, practic, în scripte există clădiri care au fost deja demolate nelegal – de altfel, jaful pe platforma Cuprom a fost generalizat și acoperit atât de creditorii care au devenit proprietari (băncile comerciale), cât și de autoritățile cu atribuții de control în acest sens.

 

Platforma este deținută de Cuprom și trei bănci comerciale (Piraeus Leasing, Banc Post şi Raiffaesen Bank) – în 2014, autoritatea publică locală anunța că Piraeus Leasing, care deține circa 36 de hectare, le-a făcut o oferată de vânzare de 3,7 milioane de euro, adică 10 euro/mp, iar Banc Post, care deţine 8 hectare, le-a cerut 2.850.00 lei, adică 6,3 euro/mp.

 

Istoric

 

În perioada 2003-2004, Cuprom a achiziţionat toate activele firmelor Elcond Zalău şi Phoenix Baia Mare, anunțând retehnologizarea acestora și obiectivul de a deveni cel mai mare producător de cupru din România şi unul dintre cei mai mari din Europa de Est. În 2008, Cuprom a intrat în insolvenţă, iar în 2015 instanţa a oficializat falimentul cerut de băncile creditoare.

 

Ancheta procurorilor sălăjeni a stabilit că falimentul s-a produs pe fondul gestiunii frauduloase cauzate de Horia Simu, Ghiorghe Avasilichioaei şi Radu Cristian Ardelean, care au acţionat concertat, în urma unei înţelegeri prealabile, au transferat activele Elcond SA Zalău către Cuprom SA Bucureşti şi Nordexo Manufacturing SRL Bucureşti unde inculpaţii aveau interese, scopul fiind de a dobândi foloase materiale pentru aceste societăţi. Dosarul se află pe rolul instanței din Maramureş.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here