EXCLUSIV – Direcția Silvică Maramureș cumpără 34 de cerbi lopătari pentru țarcul de la Șomcuta Mare, pe care l-a populat cu cerbi lopătari și mufloni

0
854

CERBI LOPĂTARI – COMPLEX DE VÂNĂTOARE ÎN MARAMUREȘ. Direcția Silvică Maramureș cumpără 34 de cerbi lopătari (25 de femele și 9 masculi) pentru țarcul Complexului de vânătoare Mariana de la Fersig – Șomcuta Mare, un teritoriu împrejmuit de circa 530 de hectare de pădure, realizat în perioada 2017-2021, în urma unei investiții a Romsilva, pe care deja l-a populat cu 15 mufloni (Ovis ammon musimon), 12 cerbi caraptini (Cervus elaphus) și 35 cerbi lopătari (Dama dama) achiziționați din Ungaria și din Odorheiu Secuiesc.

 

Achiziția celor 34 de cerbi lopătari este făcută prin licitație publică și este estimată la valoarea totală de 102.500 lei și este argumentată prin îmbogățirea materialului genetic, vizând creșterea efectivului. În România există cea mai mare rezervație de cerbi lopătari în libertate din Europa, pe fondul de vânătoare de la Socodor (jud. Arad) fiind peste 1.000 de exemplare.

 

Parcul de vânătoare de la Șomcuta Mare, care prevede și realizarea unei crescătorii de mistreți (cu compartimente pentru reproducție și creșterea vierilor), este realizat exclusiv pe terenul aflat în proprietatea statului român (Ocolul Silvic Șomcuta Mare gestionează o suprafață de peste 12.000 de hectare, pe dealurile Someșene și ale Lăpușului, din care peste 3.600 de hectare se află în proprietatea publică a statului, iar circa 8.600 de hectare, în proprietate privată și a unor UAT-uri) și este împrejmuit cu 13.500 metri de gard de protecție electrică (lucrările au fost executate de firma Ierdan din Valea Chioarului).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here