GEST – Vodafone echipează Salvamont Maramureș cu sisteme de localizare a victimelor avalanșelor

0
238

SPRIJIN PENTRU SALVARE. Compania Vodafone echipează Salvamont Maramureș și alte 9 servicii publice județene salvamont din țară cu sisteme RECCO de localizare a victimelor avalanșelor. Sistemul este dezvoltat de compania suedeză Recco și este format dintr-un dispozitiv de localizare utilizat de salvamontişti şi de plăcuţe reflectoare pe care turiştii le pot purta în echipamente şi cu ajutorul cărora este posibilă găsirea acestora.

 

Plăcuţele reflectoare vor putea fi achiziţionate din magazine cu profil sportiv din ţară, sub formă de autocolant pentru casca de protecţie, breloc pentru cheiţa de fermoar sau ataşat la cureaua pantalonilor.

 

Detectorul Recco poate localiza plăcuţele reflectoare pe o rază de până la 80 de metri în aer şi 20 de metri la sol, respectiv o rază efectivă de 30 de metri în condiţii de avalanşă. Sistemul este în prezent folosit de 900 de organizaţii de salvatori montani şi resorturi de schi din 28 de ţări din toată lumea.

 

Președintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România (Salvamont România), Sabin Cornoiu, a precizat că România se situează în topul 10 al ţărilor europene cu cel mai mare risc de avalanşă, anual înregistrându-se în medie aproape trei decese ca urmare a avalanşelor montane, conform statisticilor Comitetului Internaţional de Salvare Alpină. Prin implementarea în premieră în Româniaa  sistemului RECCO, Cornoiu a menționat că vor crește şansele de succes al misiunilor de salvare montană.

 

Pe parcursul celor 17 ani de colaborare, Vodafone România a sprijinit Salvamont în înfiinţarea Dispeceratului Naţional Salvamont şi a Centrului Naţional de Pregătire Salvamont Padina, dotarea cu echipamente a salvatorilor montani, susţinerea financiară în refacerea traseelor şi marcajelor turistice, achiziţionarea de GPS-uri, dotarea cu echipamente de comunicaţie a organizaţiilor de salvare montană, bazelor, posturilor şi dispeceratelor salvamont din ţară, finanţarea cheltuielilor aferente convorbirilor telefonice şi de internet ale acestora, sprijin financiar în pregătirea salvatorilor montani (ex. salvarea cu ajutorul elicopterului) etc.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here