EXCLUSIV – Din 2 decembrie, Baia Mare nu mai are operator de salubritate: de ce a respins Drusal cererea Primăriei care îi datorează… 19 milioane de lei

2
9038

EXPLICAȚIILE UNUI FAPT. S-au terminat sărbătorile ocazionate de sfântul protector și ziua națională. Gata. A fost bine ieri, celebrări, La mulți ani!, ați primit cadouri din banii voștri (bine, nu vi s-a spus că au achitat notele de plată din ce s-a strâns de la dumneavoastră, dar așa a fost). Acum e o nouă și frumoasă zi. 2 decembrie. Joi. Prima joi după Miercurea Ciuc. Să vă spun ce s-a întâmplat ieri, în 1 decembrie, în afară de celebrarea Zilei Naționale, și ce se întâmplă astăzi, 2 decembrie. Bănuiesc că e important, de aceea vă spun.

 

Contractul cu Drusal s-a încheiat

 

În 1 decembrie 2021, în afara faptului că a livrat 250.000 lei din banii voștri pentru a plăti concertul din Baia Mare, municipalitatea (Primăria), controlată de edilul Cătălin Cherecheș, a finalizat en-fanfare și cu mari datorii (vă spun imediat cât de mari) contractul cu operatorul de salubritate Drusal SA. Totuși, primarul Cherecheș nu s-a gândit numai la cum să dispună cheltuirea a 250.000 de lei din bugetul local pentru un spectacol, ci s-a gândit și la gunoi (nu și la bani, veți vedea). În consecință a cerut o prelungire a activității de salubrizare, până când se finalizează licitația de contractare a acestui serviciu.

 

Drusal a zis că bine, că o să continue să facă curățenie și să adune gunoiul în Baia Mare până când se finalizează licitația (introdusă întârziat de calculații care conduc administrația urbei), dar a pus niște condiții. Surse informate 2mnews au precizat că aceste condiții au fost următoarele:

 

1) să le spună Primăria (că așa scrie în legislație) unde să arunce gunoiul pe care-l colectează (adică la ce depozit autorizat are contract);

2) să își plătească datoriile (Primăria Baia Mare) către firma de salubritate;

3) să plătească facturile, de acum încolo, nu la 90 de zile (cât era înscris în contractul care s-a terminat), ci la termenul de plată pe care Drusal îl are cu furnizorii de servicii (care e de 30 de zile);

4) să restabilească un echilibru contractual cu tarife adaptate la costurile reale din acest moment.

 

Chițibușari ăștia de la Drusal, nu? Au cerut să li se spună unde să arunce gunoiul, să-și plătească datoriile și să plătească serviciul de salubritate conform majorărilor din ultima perioadă (combustibil, gaz, energie electrică etc.). Ce a făcut Primăria Baia Mare în contextul în care în 1 decembrie 2021 s-a terminat contractul de salubritate? Nimic. Nici măcar nu s-a sinchisit să le răspundă celor de la Drusal.

 

Cum s-a ajuns aici

 

Acum să devoalăm niște informații interne:

1) Ultima factură de salubritate plătită de Primăria Baia Mare este cea din decembrie 2020. Adică de un an. Cum adică de un an? Un an (2021) Drusal a făcut curățenie și a dus gunoiul fără bani? În principiu, da – sumele încasate în 2021 au fost plăți pentru facturi emise în 2020, din facturile emise în 2021 nu s-a plătit NIMIC, în consecință, deocamdată, firma Drusal a sponsorizat urbea cu serviciul de curățenie (numai că, nefiind un ONG, sau Armata Salvării, situația este altfel percepută).

 

2) În acest moment, orașul care a chefuit cu 250.000 de lei are datorii la operatorul de salubritate care totalizează (opriți-vă cu lectura aici dacă aveți sensibilități sau probleme de sănătate)… circa 19 milioane de lei (vreo 10 milioane de lei pentru colectarea deșeurilor menajere și cam 9 milioane de lei cu salubrizarea stradală).

 

Economic, dacă un client (în acest caz, municipalitatea Băii Mari) datorează unui prestator (în acest caz, operatorul de salubritate Drusal) 19 milioane de lei, prestatorul trăiește un risc iminent de a ajunge în imposibilitate de plată (a salariilor către angajați, a obligațiilor fiscale către stat, a produselor achiziționate de la terți furnizori – combustibil, piese de schimb etc.).

 

Bine, astea sunt faptele. Promiteam să devoalăm ce se întâmplă. În situația sumei imense pe care Primăria Baia Mare o datorează operatorului de salubritate și a faptului că, în pofida acestei datorii, a tratat cu indiferență condițiile puse de firma pe care a rugat-o să continue să presteze serviciul până când își încheie licitația, firma Drusal, care subvenționează de un an serviciul de salubrizare al unui municipiu de aproximativ 130.000 de locuitori, a decis să refuze propunerea primarului Cherecheș.

 

Pe scurt, de astăzi, 2 decembrie 2021, în Baia Mare nu mai există niciun operator de salubritate, implicit nu se mai ridică gunoiul stradal. Totuși, firma va continua (deocamdată, nu se știe pentru cât timp) să colecteze deșeurile din tomberoanele populației, al firmelor și instituțiilor (deși, spuneam, datoriile pe acest segment sunt de circa 10 milioane de lei). Da a fost frumos ieri, nu? Am cheltuit 250.000 lei pentru câteva ore de distracție, iar azi rămânem cu gunoiul în coșurile de gunoi de pe stradă pentru că n-am plătit salubrizarea (de un an!). Chibzuință. Responsabilitate. Respect pentru banii publici. Încă nu pute, că-i dimineață, a mai venit și frigul… Încă nu.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. sa faca un nou contract de asociere cu ficioru Bogdan, mort-copt dupa poze si facebook de 1 Decembrie. Asa au sa-l mai abureasca pe CEO de la Drusal inca cateva saptamani, ca de…CJ are spate la Guberniu . Da ce mama pesterii pazesc conslierii locali baimareni? cum pot accepta plati pentru handbal, spectacole si alte lucruri care nu sunt necesare…avand milioane de lei datorii pt sdalubrizare. Ia mergeti voi acasa frumosilor ca de batutu din gura sunteti buni…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here