AVERE NEJUSTIFICATĂ – De ce nu poate fi soluționat recursul primarului Cherecheș, condamnat pe fond să pe fond să plătească statului 2,7 milioane de lei

0
1706
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia-Mare

RECURS ÎN AȘTEPTARE. Pronunțarea unei soluții judecătorești definitive a fost amânată din nou în recursul înaintat în urmă cu un an și jumătate (2 iulie 2021) de primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, la instanța judiciară supremă în ierarhia instanțelor judecătorești din România (Înalta Curte de Casație și Justiție – ÎCCJ). Noul termen de judecată este 22 februarie 2023.

 

În recurs, edilul contestă soluția decisă de magistrații Curții de Apel Cluj în procesul cu Agenția Națională de Intergitate (ANI), conform căreia trebuie să plătească statului 2,7 milioane de lei, bani pe care instanța a decis că reprezintă “o diferență nejustificată între averea dobândită și veniturile realizate”.

 

Cronologia unui alt proces-elastic

 

Inițial, primarul Cherecheș a cerut anularea raportului ANI (prin care s-a stabilit existența neconcordanței dintre veniturile și averea primarului Cherecheș): această solicitare a fost deja soluționată de ÎCCJ, în 1 februarie 2022, fiind respinsă (hotărârea este definitivă).

 

În paralel, a mai cerut suspendarea judecării cauzei (prin care CA Cluj a aprobat raportul ANI). Și această solicitare a fost respinsă de ÎCCJ, în 13 aprilie 2022, acordând implicit și termen de judecare (a recursului). Inițial, acest termen de judecare a fost stabilit în 16 noiembrie 2022, apoi a fost amânat în 11 ianuarie 2023, iar acum a fost amânat în 22 februarie 2023.

 

De ce nu se judecă recursul? Pentru că primarul Cherecheș a susținut că patru aliniate din două articole ale Legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice (nr. 176/2010) încalcă prevederile Constituției României. Adică legea în baza căreia instanța de la Cluj a stabilit că a dobândit nejustificat o avere de 2,7 milioane de lei ar fi neconstituțională, caz în care n-ar mai trebui să plătească statului respectiva suma.

 

Conform legii, orice excepție de neconstituționalitate se judecă de o singură instanță (care are atribuții în acest sens): Curtea Constituțională. ÎCCJ a trimis Curții Constituționale dosarul Cherecheș în 1 februarie 2022. Curtea Constituțională a înregistrat dosarul primarului din Baia Mare în urmă cu mai bine de 10 luni (în 10 martie 2022).

 

Curtea Constituțională se pronunță asupra solicitării în urma finalizării unui raport (intern) care analizează cererea. De 10 luni, dosarul este în aceeași fază: de raport. Nefiind finalizat raportul, dosarul nu are nici acum, după 10 luni, fixat un termen de soluționare/pronunțare. Simplificat: e în așteptarea finalizării raportului tehnic/juridic.

 

Până când Curtea Constituțională nu se pronunță dacă legea contestată de Cherecheș este sau nu constituțională, ÎCCJ nu poate judeca recursul. În consecință, pronunță amânări după amânări în așteptarea soluției Curții Constituționale.

 

Cazul Averea nejustificată”

 

Vă reamintim că raportul ANI a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 2,7 milioane de lei (exact: 2.741.026,31 lei) între averea dobândită și veniturile realizate de către primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017. În consecință, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către edilul Cherecheș.

 

De asemenea, întrucât în declarațiile de avere din 17 iulie 2017 (rectificată) și din 15 iunie 2018, Cherecheș “a declarat informații neconforme cu realitatea, în speță un împrumut de 500.000 euro acordat în nume personal (în anul 2016)”, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de fals în declarații în formă continuată, prevăzută în Codul penal. Sigur, la nivel local, praful s-a ales de verificare.

 

ANI a mai precizat că primarul Cherecheș a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază, precum și despre existența diferențelor semnificative dintre venitul câștigat și venitul declarat. Cherecheș nu a depus la dosarul de evaluare niciun punct de vedere în acest sens, deși ANI i-a transmis 6 (!) solicitări de a prezenta date sau informații relevante cazului.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here