EXCLUSIV – Compania statului Remin Baia Mare, menținută ilegal în insolvență de 14 ani, a încheiat prima jumătate a anului cu noi pierderi financiare, de 2 milioane de lei: datoriile au ajuns la 591,6 milioane de lei

1
6305

ANALIZA LACTAȚIEI” UNEI VACI BUNĂ DE MULS. Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin SA, firma statului, gestionată prin Ministerul Economiei și aflată de 14 ani și jumătate (din 2 februarie 2009) într-o insolvență care sfidează orice lege și orice principiu democratic al economiei de piață, fără niciun plan de reorganizare aprobat a încheiat prima jumătate a acestui an înregistrând noi pierderi financiare, care totalizează peste 2 milioane de lei (exact: 2.040.199 lei). Aceast deficit se adaugă la datoriile totale ale firmei statului, care au ajuns la 591,6 milioane de lei (exact: 591.599.027 lei).

 

Pierderea financiară semnificativă vine după ce la finalul anului trecut, Remin a raportat… cea mai mare cifră de afaceri din ultimii 7 ani: 30,2 milioane de lei (exact: 30.203.653 lei), deși, evident, a funcționat tot în pierdere – profitul declarat a fost obținut din diferențele favorabile de curs valutar pentru valuta pe care o are firma în cont și veniturile din dobânzile aferente respectivei valute.

 

În primele 6 luni din 2023, Remin a înregistrat o cifră de afaceri de 5,34 milioane de lei (cu circa 400.000 lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut), dar a avut cheltuieli de exploatare de 7,56 milioane de lei, rezultând deficitul (pierderea) anunțată mai sus. În această perioadă, cheltuielile cu personalul au fost de 3,79 milioane de lei (la 30 iunie 2023, Remin avea 143 de angajați și, desigur, multe alte guri de hrănit).

 

Explicația ilegalității perpetuate

 

Explicația la sintagma (100% reală) “compania statului Remin este menținută ilegal în stare de insolvență”. Legea interzice ca o firmă să fie păstrată în funcțiune atunci când activul net are valoare negativă. Simplificat: atunci când datoriile depășesc valoarea bunurilor deținute (implicit nu poți să îți plătești creanțele chiar dacă vinzi tot ce ai), jocul economic se oprește cu un faliment, situația neputând fi redresată.

 

În cazul Remin, companie care înregistra la 31 decembrie 2022 datorii de peste 589 de milioane de lei, activul net nu numai că este mai mic decât jumătate din capitalul social (ceea ce ar fi suficient pentru declararea falimentului), ci a ajuns acum o valoare negativă imensă, de aproape 380 de milioane de lei. Totuși, în insolvență e cald și bine, fiind destui proști în țara asta, generic numiți contribuabili, care contribuie la pierderile perpetue ale firmelor de acest tip.

 

Revenind la bilanțul financiar al primului semestru al anului 2023, Remin a desfășurat (și) anul trecut activitatea secundară, respectiv lucrări de conservare a perimetrelor miniere, cea mai mare parte a lucrărilor fiind comandate și plătite tot de stat, prin firma Conversmin SA.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here