EXCLUSIV – Ce cantitate clor și hipoclorit de sodiu folosește Vital în stațiile de tratare a apei potabile din județul Maramureș și ce rezultat au analizele de specialitate

0
395

* 2mnews a demarat o campanie de informare publică pe care am denumit-o „Ceea ce contează pentru tine” și în cadrul căreia abordăm, explicăm și argumentăm problematici esențiale actuale care se repercutează direct asupra cetățenilor (în cazul nostru, asupra maramureșenilor). Motivația publicării scrierilor incluse în această campanie constă în convingerea decidenților să aplice măsuri care să ducă la rezolvare unor probleme de maximă importanță. Acest articol este parte a campaniei.

 

CEEA CE CONTEAZĂ PENTRU TINE. Să pornim scrierea de la un raționament și o realitate demonstrată științific: clorinarea apei potabile la uzinele de tratare este absolut necesară, pentru a elimina toxinele și bacteriile care pot fi găsite în interiorul conductelor și care sunt cauzatoare de boli, în România concentrația legală de clor rezidual liber fiind cuprinsă între 0,1-0,5 mg/l – mai exact, la intrarea în rețea această contrație nu trebuie să depășească 0,5 mg/l, iar la capăt de rețea (la robinet) să fie de maxim 0,25 mg/l.

 

De ce am consemnat aceste explicații științifice și de legalitate? Pentru că, deși considerat necesar pentru potabilizarea apei, din cauza efectelor adverse directe ale clorului (un dezinfectant foarte puternic adăugat încă din anul 1800 în apa publică și devenit standard din anul 1904), cât și ale produșilor toxici derivați, clorul este cel mai des întâlnit contaminant în apa potabilă.

 

Să vedem cum stă situația în Maramureș: cât clor și hipoclorit de sodiu se introduce în stațiile de tratare a apei și cât clor intră în rețeaua de distribuție a apei potabile.

 

Cât clor și hipoclorit de sodiu folosește Vital

 

În ultimele 5 luni, începând din 12 aprilie 2023, Vital a cumpărat clor lichid și hipoclorit de sodiu (utilizat și pentru creșterea pH-ul apei tratate) în valoare totală de 260.824,79 lei (suma include TVA). Achizițiile au fost făcute în baza unui acord-cadru, semnat la 12 aprilie 2023 cu firma Sadachit Prodcom SRL din Turda (producător specializat) și care este valabil timp de 1 an (contractul a fost semnat pentru o sumă maximă de 588.557,82 lei, sumă care include TVA – se plătește doar pentru comenzile efectuate, până acum, în 5 luni, s-a plătit 44,32% din suma maximă din contract, ceea ce înseamnă că la finalul contractului cantitatea efectiv comandată se va apropia de estimarea maximă contractuală).

 

Într-un an, operatorul de apă-canal va introduce în stațiile de tratare a apei din Baia Mare (str. Colonia Topitorilor nr. 32), Sighetu Marmației (la Crăciunești), Baia Sprie (str. Gutinului nr. 4), Târgu Lăpuș (str. Anton Pann nr. 2), Vișeu de Sus (str. Republicii nr. 5) și Ulmeni (str. Dr. Florean C. Ulmeanu nr. 4/1) o cantitate minimă de 27.300 kilograme de clor lichid (dar poate ajunge până la o cantitate estimată la cel mult 38.600 kilograme) și o cantitate minimă de hipoclorit de sodiu de 37.660 kilograme (dar poate ajunge până la o cantitate estimată la cel mult 49.960 kilograme).

 

Practic, operatorul de apă-canal Vital SA Baia Mare, care furnizează apă potabilă și prestează serviciul de canalizare în 10 orașe și 10 comune din Maramureș (care totalizează peste 58% din populația județului), introduce pentru potabilizarea apei cel puțin 75 de kilograme de clor lichid/zi (și cel mult 105 kilograme/zi) și minim 103 kilograme de hipoclorit de sodiu/zi (și maxim 137 de kilograme/zi).

 

Este bine sau este rău?

 

În 2022, Vital a anunțat că a prelevat (cumpărat – de la Apele Române) pentru potabilizare 17,79 milioane mc de apă. Să calculăm. În baza cantităților prezentate chiar de Vital, operatorul de apă-canal tratează/potabilizează zilnic, în medie, 48.740 mc de apă (cantitate echivalentă cu 48.740.000 litri).

 

Pentru a potabiliza această cantitate de apă (48,74 milioane de litri/zi), Vital introduce zilnic (și) 75 de kilograme de clor lichid și 103 kilograme de hipoclorit de sodiu. În lipsa datelor publice, este imposibil să calculăm cantitățile cu care se potabilizează 1 litru de apă, pentru că unele stații de tratare utilizează exclusiv hipoclorit de sodiu (Baia Sprie, Târgu Lăpuș, Vișeu de Sus), altele exclusiv clor lichid (Sighetu Marmației), iar altele ambii dezinfectanți (Baia Mare și Ulmeni).

 

Știm însă cât clor rezidual liber există în conductele de distribuție a apei potabilizate de Vital. De pildă, în Baia Mare, la cea mai recentă analiză făcută publică (în 6 septembrie 2023 – probă luată de la Peco-ul de pe Bd. Regele Ferdinand I (fostul Bulvard București): 0,26 mg/litru, conform rezultatului analizat de Laboratorul de analize fizico-chimice și micorobiologice al Vital (acesta este în Baia Mare, fiind un laborator acreditat RENAR din 2019).

 

În general, apa potabilă furnizată de Vital se încadrează în parametri de calitate impuși de legislație (clorul este cuprins, în Baia Mare, în general între 0,22-0,28 mg/litru, în județ – între 0,16-0,30 mg/litru). Cantitatea de clor din rețea se încadrează în parametri impuși de legislație (0,1-0,5 mg/litru). Întrebarea este dacă se încadrează în parametri impuși la capăt de rețea (la robinet) – maxim 0,25 mg/l? Din nefericire, Vital nu prezintă decât rar rezultatul unor probe luate la capătul rețelei (de la robinet).

 

Totuși, în ultimele 2 luni în care 2mnews a monitorizat rezultatul analizelor de laborator ca parte a documentării prezentei scrieri, am găsit un caz: la Sighetu Marmației, o probă luată din casa unui cetățean în 18 iulie 2023, conform căreia cantitatea de clor rezidual liber era de 0,19 mg/litru (cantitate încadrată în parametri legali: cel mult 0,25 mg/litru – ciudat că și în acest caz, Vital a făcut raportarea la impunerea legislativă în contextul cantității de clor pe rețeaua de distribuție).

 

Semnalăm câteva cazuri de depășiri a acestora, consemnate în ultimele 2 luni: în 18 august 2023, la proba luată de la Spitalul de Boli Infecțioase s-a înregistrat o depășire cu 44% a cantității de aluminiu admisă; în 10 iulie 2023, la proba luată de la Spitalul din Târgu Lăpuș s-a înregistrat o depășire cu 40% a durității apei; în 19 iulie 2023, la proba luată de la ieșirea din stația de tratare Ulmeni s-a înregistrat o depășire cu 77% a durității apei; în 18 iulie 2023, la proba luată din cartierul Independenței din Sighetu Marmației s-a înregistrat o depășire cu 100% a durității apei.

 

Vital SA Baia Mare, operează servicii de apă-canal în 10 localități urbane (Baia Mare, Vișeu de Sus, Sighetu Marmației, Baia Sprie, Cavnic, Seini, Tăuții Măgherăuș, Târgu Lăpuș, Ulmeni, Șomcuta Mare) și 10 comune (Recea, Groși, Dumbrăvița, Copalnic Mănăștur, Coaș, Săcălășeni, Coltău, Mireșu Mare, Satulung și Bocicoiu Mare). Firma este controlată de Municipiul Baia Mare, care deține 87,76% din acțiuni, și are 652 de angajați. Venitul mediu net/angajat este de 3.062 lei.

 

Firma are 12 stații de tratare a apei și 13 stații de epurare, gestionează o rețea de distribuție a apei de 1.319 km și o rețea de canalizare de 824 km, are drept clienți circa 107.900 de locuințe, firme și instituții, iar pierderile de apă din sistem sunt de 33,44% (adică din 3 litri cumpărați de la Apele Române, Vital pierde 1 litru).

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here