UPDATE – EXCLUSIV – Câte paturi de terapie intensivă complet echipate sunt în Maramureș destinate pacienților COVID-19 și câte mai sunt libere acum

4
1076

RĂMÂNEȚI SĂNĂTOȘI. Pentru-nceput, o precizare: TOATE informațiile prezentate în această scriere au ca surse persoane direct implicate la cel mai înalt nivel managerial/medical al gestionării pandemiei în județul Maramureș.

 

Succint și pe-nțelesul tuturor: în acest moment, în județul Maramureș, toate spitalele cu secții destinate pacienților COVID-19 cumulează 27 de paturi ATI (Anestezie și terapie intensivă) complet echipate. Astăzi, miercuri, 29 septembrie 2021, aceste 27 de paturi ATI pentru persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 nu sunt doar complet echipate, ci sunt și funcționale, pentru că TOATE sunt ocupate. Procent de ocupare: 100%. Plin.

 

Autoritățile medicale din Maramureș încearcă în acest moment să operaționalizeze încă 10 paturi ATI pentru pacienții COVID-19, acestea există, însă pot fi „puse în funcțiune”, doar dacă specialiștii atestă că rețeaua electrică și cea de gaze medicinale fac față la suplimentare/redimensionarea numărului de echipamente. În caz contrar, numărul paturilor ATI nu va fi suplimentat, nimeni nevrând să-și asume riscul unui potențial accident cu consecințe grave pentru pacienți (explozie etc.).

 

Ce se-ntâmplă dacă acum un alt pacient COVID-19, cu forme de boală severă, care asociază alte insuficiențe în afară de cea respiratorie, are nevoie de intubație? Deocamdată, în Maramureș pacienții nu sunt puși în situația cu consecințe dramatice din alte județe de a aştepta eliberarea unui loc în secţia ATI COVID, ci rămân în UPU (“Atât timp cât vor mai face și oamenii aceia față”).

 

La final, un răspuns pentru cei mai puțin familiarizați care-și pun întrebarea de ce noi, ca țară, nu cumpărăm câte paturi ATI este nevoie? Răspunsul, așa cum ne-a fost explicat de specialiști (știu, trăim într-o țară în care nespecialiștii își permit dă dea sfaturi specialiștilor, având falsa senzație că se pricep la orice): nu lipsa paturilor ATI (sau a capacităților structurilor tehnice/instalațiilor care deservesc echipamentele medicale cu care este dotat un pat de terapie intensivă) este cea mai mare problemă, ci numărul limitat de personal medical pregătit să facă ventilație non-invazivă la pacient. Degeaba ai puști, dacă n-ai soldați…

 

… sunt ocupate TOATE cele 27 de paturi ATI din Maramureș destinate pacienților COVID-19, v-am spus.

 

Un scurt UPDATE pentru cei care ne informează cu tot ceea ce știm demult: în acest caz, că DSP Maramureș a raportat astăzi 19 pacienți internați la ATI. Explicație: cele 27 de paturi de terapie intensivă repartizate exclusiv pacienților COVID-19 din Maramureș sunt împărțite așa: 19 paturi ATI sunt la Spitalul Județean din Baia Mare, iar 8 la Spitalul Municipal din Sighetu Marmației. Paturile de la spitalul din Sighetu Marmației nu figurează în schema paturilor ATI distinct repartizate pacienților COVID-19 (cea comunicată statului și apoi opiniei publice), pentru că spitalul sighetean nu a efectuat o structurare distinctă, aceasta având loc abia săptămâna trecută, când situația/incidența respectivilor pacienți s-a înrăutățit.

 

De aceea, DSP Maramureș raportează 19 pacienți la ATI, pentru că doar cele 19 paturi ATI din Baia Mare sunt în schema de stat (urmează să fie incluse și cele 8 paturi de la Sighetu Marmației și, cu mult noroc, și cele 10 suplimentare la Spitalul Județean din Baia Mare, dacă se-ndeplinesc condițiile expuse mai sus).

 

Concluzie: informația prezentată în articol este 100% reală (acum și complet explicată). Nu mai sunt locuri.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

 1. D-le Pop, citiți update-ul, lectura nu dăunează și noi încercăm să scriem în limba română, simplificat, pe înțelesul tuturor. Articolul prezintă date corecte în procent de 100%. Raportarea DSP se face în cursul dimineții, articolul a fost scris în jurul prânzului, cu datele din acel moment și din acest moment. N-ar trebui să fie greu de înțeles că de seara și până la prânz s-a ocupat și locul nr. 19 la ATI de la Spitalul Județean. Repet, din nefericire n-aveți dreptate. Medic: „Bine ar fi să mai avem 7 paturi ATI disponibile. N-avem. Capacitate ocupată 100% și la Sighet și în Baia Mare”.

  • Tocmai am făcut un update/completare la articol (o completare pentru o mai bună înțelegere). Din nefericire n-aveți dreptate. Bine ar fi să fi avut, dar n-aveți. Citiți explicația/completarea și o să înțelegeți (dacă vreți).

   • În, primul rand DSP MM scrie în document ca sunt internate la ATI 18 persoane nu 19 cum susțineți d-voastra.
    Apoi,nu puteți spune ca nu am dreptate în ceea ce am scris.
    Eu ,am evidențiat cifrele publicate de d-voastra și DSP.
    Update (o complectare ptr a se intelege)
    Citiți și o sa va lamuriti/înțelege,bineînțeles dacă vreți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here