FAPT – În Baia Mare, Episcopia ortodoxă face pași pentru construirea spitalului de îngrijiri paliative, lângă sediul SRI: a fost eliberat certificatul de urbanism

0
1918

PROIECT. Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului a primit certificatul de urbanism pentru construirea unui spital de îngrijiri paliative în Baia Mare. Certificatul de urbanism este documentul care precede autorizației de construire sau reabilitare a unei construcții (în absența certificatului de urbanism, nu poți obține autorizația de construcție).

 

Proiectul a fost făcut public încă din din decembrie 2021, la notoria ședință a Consiliului Local Baia Mare convocată de primarul urbei în Catedrala. Atunci, episcopul Iustin a precizat că acesta va avea 110-120 de paturi și că va fi construit în aripa nefinalizată donată de SRI în proprietatea Episcopiei – clădirea se află în spatele Catedralei Sfânta Treime, lipită de sediul SRI Maramureș, pe Bulevardul Republicii nr. 53.

 

Cel desemnat de Episcopie să se ocupe cu demararea și derularea proiectului este Timotei Bel – Sătmăreanul (arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului), iar Episcopia încearcă să obțină banii necesari contrucției și dotării spitalului de la stat, prin Compania Națională de Investiții (de altfel, episcopul Iustin a precizat că a discutat acest aspect cu Florin Cîțu, în perioada în care acesta era în funcția de prim-ministru, iar acesta și-ar fi dat acordul pentru finanțare – între timp, premierul s-a schimbat, iar surse 2mnews susțin că Episcopia încearcă să obțină finanțarea necesară de unde se poate: fonduri europene, PNRR ș.a.m.d.).

 

Deja s-a decis denumirea viitorului spital de îngrijiri paliative, acesta urmând să fie dotat și cu un laborator de analize medicale: Sfântul Nectarie (supranumit în ortodoxie Taumaturgul – Vindecătorul / Cel ce tămăduieşte). De asemenea, s-a stabilit ca viitorul spital să aibă grijă de bolnavii aflați în stadiu terminal din județele Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița-Năsăud.

 

Organizația Mondială a Sănătății a definit îngrijirea paliativă drept “abordarea care îmbunătățește calitatea vieții pacienților care se confruntă cu problemele ascociate bolilor cronice incurabile, prin prevenția și ușurarea suferințelor, identificând timpuriu, evaluând și tratând durerea, precum și alte probleme de ordin fizic, psihosocial și spiritual”. Simplificat, crește calitatea vieții și prelungește viața pacienților care suferă de boli incurabile.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here