EXCLUSIV – Baia Mare are din nou city manager (administrator public), după 3 ani în care n-a resimțit această nevoie

3
8839
Noemi Vida

REZULTAT CONCURS. Baia Mare are din nou city manager (administrator public), după 3 ani în care n-a resimțit această nevoie stringentă – primul și ultimul city manager, Vasile Barbul, numit de fostul primar Cristian Anghel în 1 aprilie 2011, a demisionat în 2 martie 2018, la presiunile actualului primar, Cătălin Cherecheș.

 

Prima tentativă de numire a unui administrator public a avut în decembrie 2020, când postul de administrator public a fost scos la concurs, s-au înscris 5 candidați (unul fiind respins), printre care Vida Noémi Erika (fostă viceprimar) și Anton Ardelean (fost primar în Tăuții Măgherăuș), ambii consilieri personali ai primarului Cătălin Cherecheș.

 

Așa cum a anunțat public 2mnews încă din 30 noiembrie (detalii AICI), niciunul dintre candidați nu a câștigat postul, concursul fiind „amânat din motive obiective”, cu o zi înainte de prima probă (în 8 decembrie 2020).

 

În fapt concursul nu a fost amânat, ci anulat, pentru că dacă ar fi fost amânat nu necesita o nouă înscriere. În fine, să nu ne-mpiedicăm în semantică și să consemnăm că la începutul aceastei luni a avut loc un nou concurs, la care s-au înscris de această dată doar 3 persoane. Problema câștigătorului a fost tranșată din prima zi de concurs, doi candidați fiind eliminați după proba scrisă – conform normelor, pentru a fi declarat admis candidatul trebuie să facă un punctaj minim de 70 de puncte.

 

Așadar, în finală a intrat un singur candidat, care a obținut la proba scrisă 78,80 puncte. La oral, câștigătorul s-a descurcat ceva mai bine, fiind notat cu 79,20 puncte și, evident, fiind declarat admis. Adică a luat postul/concursul.

 

Și acum să deconspirăm și scriptic (vizual am făcut-o, voluntar, prin fotografia care ilustrează articolul, pentru a risipi potențialele riscante tensiuni) identitatea noului administrator public al muncipiului Baia Mare: Vida Noémi Erika (50 de ani).

 

Vida Noémi Erika s-a născut în 17 februarie 1970 (e un soi de cadou de ziua ei, bine, unul plătit din banii publici ai orașului), la Baia Mare. Este fosta președinte executiv al UDMR Baia Mare, destituită de la centru după rezultatele dezamăgitoare de la alegerile locale, când, pentru prima dată după 1989 UDMR nu a reușit să facă pragul pentru a intra în Consiliul Județean Maramureș. De altfel, UDMR Baia Mare este o organizație pusă mereu de liderii ei ca preș la picioarele primarului – că acesta a fost Anghel, sau este Cherecheș – în schimbul unui beneficiu direct și personal al liderului suprem: postul de viceprimar.

 

Evident, în mandatul trecut (2016-2020), Vida a fost viceprimar al municipiului reședință de județ, însă în acest mandat, deși UDMR a obținut din nou tradiționalele două posturi de consilieri locali, nu a putut să intre în Consiliul Local Baia Mare din cauza interdicției confirmate definitiv de instanța de judecată de a ocupa o funcție aleasă până în anul 2023.

 

Interdicția ANI în privința lui Vida se referă la faptul că aceasta s-a aflat în stare de incompatibilitate în mandatul 2008-2012, întrucât nu a renunţat la contractele încheiate anterior validării mandatului de consilier local, între Consiliul Local al Municipiului Baia Mare / Primăria Municipiului Baia Mare şi Opus Media SRL (firmă în cadrul căreia Vida deţinea funcţia de administrator şi calitatea de asociat).

 

Lăsată de căruță, Cherecheș a luat-o imediat sub aripa lui protectoare, dându-i în primă instanță un post de consilier personal (reacție similară și în privința fostului primar pesedist din Tăuții Măgherăuș, Anton Ardelean). Sigur, din această postură de rezervă lua mult mai puțini bani în mână decât atunci când era viceprimar și încasa lunar 12.300 de lei (net). Dar, uite, acum s-au aranjat lucrurile și cu această ocazie Vida, una dintre yesmenii primarului Cherecheș, poate fi gratulată cu o leafă sensibil egală cu cea cu care a fost obișnuită în ultimii 4 ani.

 

Licențiată în asistență socială, Vida a mai avut de trecut un hop în timpul mandatului de viceprimar, la sfârșitul anului 2017 fiind trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare într-un dosar penal, dar în 18 ianuarie 2018, la doar o lună de la înregistrarea acțiunii, Parchetul Baia Mare a anunțat magistrații care urmau să judece cauza că renunţă la urmărirea penală.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here