PREVIZIBIL – Primele măsuri în Maramureș, al doilea județ din țară la incidența infectărilor cu COVID-19: două localități băgate în carantină zonală

0
1595

DECIZIE OFICIALĂ. Previzibil, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș a luat decizia instituirii carantinării zonale, începând din această dimineață, a localităților Gârdani și Poienile Izei, la o zi după ce Maramureș a devenit al doilea județ din România (după Timiș) în care incidența cumulată a infectărilor cu COVID a trecut de 3/1.000 de locuitori. Cel puțin în privința comunei Gârdani e ciudată decizia, în urmă cu 7 zile această localitate având o incidență cumulată în ultimele 14 zile de 8,05 (și nu a fost carantinată), iar cum este în scădere (6,59) și a fost carantinată.

 

Decizia carantinării este valabilă, deocmadată, pentru o perioadă de 14 zile, începând de azi, de la ora 8.00. Surse informate 2mnews au precizat că se ia în calcul carantinarea și a altor localități în care incidența este foarte mare. Conform datelor oficiale, cele mai mari incidențe cumulate de infectări cu noul coronavirus sunt înregistrate (în afara celor două localități deja carantinate: Poienile Izei incidență 9,22 – 8 cazuri, Gârdani incidență 6,59 – 9 cazuri) în 17 localități.

 

Iată care sunt localitățile din Maramureș cu incidență cumulată în ultimele 14 zile de peste 3 cazuri active/1.000 de locuitori: Seini (6,14 – 60 de cazuri active în ultimele 14 zile), Bogdan Vodă (5,73 – 17 cazuri active), Remetea Chioarului (5,31 – 16 cazuri), Recea (5,25 – 36 de cazuri), Groși (5,05 – 16 cazuri), Baia Mare (5,02 – 731 de cazuri active!, în creștere de la 3,99 în ultimele 7 zile), Baia Sprie (4,91 – 84 de cazuri), Tăuții Măgherăuș (4,14 – 38 de cazuri), Săcălășeni (3,99 – 10 cazuri), Rozavlea (3,90 – 13 cazuri), Săliștea de Sus (3,82 – 19 cazuri), Coltău (3,80 – 15 cazuri), Leordina (3,72 – 9 cazuri), Satulung (3,51 – 23 de cazuri), Vișeu de Sus (3,27 – 58 de cazuri), Cernești (3,01 – 11 cazuri), Sighetu Marmației (3 – 139 de cazuri).

 

Interdicții în zonele carantinate

 

În privința comunelor Gârdani și Poienile Izei, incluse în carantină zonală, măsurile dispuse de autorități includ: intrarea/ieșirea din localități doar prin căi de acces deschise circulației publice (drumuri naționale, județene, comunale și forestiere); interzicerea circulației și staționarea în spații publice a persoanelor, cu excepția motivelor bine justificate, în baza declarației pe propria răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator.

 

De asemenea, se va limita la maximum deplasarea persoanelor (excepțiile sunt cele cunoscute: la locul de muncă; la cumpărături; pentru asistență medicală urgentă; în scopul donării de sânge/plasmă; în scop umanitar sau de voluntariat; pentru activități agricole; pentru comercializarea de produse agroalimentare; pentru administrarea unei proprietăți din altă localitate; pentru îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; pentru administrare de vaccin împotriva SARS-CoV-2).

 

Cetățenii care nu locuiesc în Gârdani și Poienile Izei, pot să le tranziteze fără a opri/staționa. În plus, slujbele religioase se oficiază fără accesul publicului, putând fi transmise în mass-media sau online (botezuri, cununii, înmormântări: sunt limitate la participarea a cel mult 16 persoane, cu tot cu cei care oficiază serviciul religios).Totuși, credincioșii se pot ruga individual în biserici, dacă au asigurată o suprafață minimă de 4 mp/persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane.

 

Sunt interzise organizările oricărui tip de eveniment, cursurile de învățământ se desfășoară numai online, iar restaurantele, bararurile și cafenelele pot servi doar în regim catering / livrare la domiciliu.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here