1,5 MILIOANE DE LEI – Ce este, unde va fi și cine finanțează, de fapt, centrul respiro din Baia Mare, “construit cu fonduri europene”

1
2190

ADEVĂRUL DESPRE O INVESTIȚIE PUBLICĂ. Propagată public, informația pe care ați primit-o nu este în conformitate cu realitatea și suna cam așa: în Baia Mare se construiește un centru respiro, cu fonduri europene. Investiția se ridică la peste 1,48 de milioane de lei. Explicațiile…

 

Ce este și unde se construiește

 

Centru respiro este un loc în care sunt cazate temporar, până la 25 de zile, persoanelor adulte cu dizabilități (în această speță), sub supravegherea personalului de specialitate, atunci când reprezentantul legal sau asistentul personal care îngrijește respectiva persoană cu dizabilități este în concediu medical, sau concediu de odihnă.

 

Centrul din Baia Mare va fi administrat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș și se va edifica prin reabilitarea fostului dispensar medical din cartierul băimărean Firiza (aflat în stare avansată de degradare), în urma unei investiții de aproape 1,5 milioane de lei, fiind proiectat cu 5 camere de cazare (și tot atâtea locuri). Proiectul este util, în acest moment în Maramureș existând doar centre de zi pentru persoane adulte cu dizabilități, gestionate de ONG-uri.

 

Adevărul despre finanțare

 

Bugetul necesar proiectului este de 1.483.023,67 lei și are termen de finalizare 30 noiembrie 2021. Acum… în ce stadiu suntem? Păi, deocamdată e doar o intenție. A fost depusă o cerere de finanțare și proiectul a fost declarat eligibil. Adică este unul dintre proiectele care POT FI finanțate (îndeplinește normele de finanțare), rămâne să vedem dacă va și fi finanțat. Să luăm în calcul varianta optimistă, că proiectul va fi aprobat pentru finanțare (ipoteză comunicată de cei care se ocupă de proiect în această fază).

 

Dacă va fi finanțat din surse externe, această finanțare va fi de 37,22%. Mai exact, pe acest proiect se poate obține o finanțare de exact 552.000 lei. Cea mai mare parte a banilor, 62,78% (931.023,67 lei), revine solicitantului (în cazul de față DGASPC, instituție în subordinea Consiliului Județean Maramureș). Adică, acest centru (a cărui utilitate o subliniem încă o dată) va fi plătit în cea mai mare parte (cu aproape 1 milion de lei) din pușculița publică a județului Maramureș.

 

Am vrut să subliniem asta, pentru respectarea adevărului și îndreptarea ideii că investiția ar fi realizată din fonduri europene (fapt fals și consemnat de agenții de presă centrale, deși conducerea autorității județene a subliniat, la jumătatea lunii trecute, când proiectul a fost aprobat de plenul forului deliberativ, că o mare parte a banilor vor trebui puși din bugetul județean).

 

Și ceva despre impact: în Maramureș, din cele 17.600 de persoane adulte încadrate într-un grad de handicap, aproape 6.000 au nevoie de un asistent personal. Însă doar mai puțin de jumătate din acestea (circa 2.770) chiar au un asistent personal…

 

La final, o subliniere în loc de concluzie: centrul respiro din Baia Mare este o investiție extrem de utilă (dar o picătură-ntr-un ocean) și DACĂ se va construi/amenaja, se va face printr-o investiție suportată 63% din bugetul județului și nu “din fonduri europene”. Și o corectură a unei alte informații false, inclusă pe site-uri oficiale de această dată (am găsit-o chiar pe site-ul DGASPC Maramureș): proiectul NU “a fost votat în unanimitate” (cum fals e propagat în public) – a existat o abținere, Daniela Bledea (PNL).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here