EXCLUSIV – A fost revocat, după 10 ani, administratorul special al Remin Baia Mare, firmă captivă de 13 ani în insolvență: află cine este noul administrator

3
11212

REMIN SA BAIA MARE – DECIZIE. Administratorul special al Companiei Naționale a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin SA Baia Mare, Manuela Sîrbu, a fost revocată din funcție. Noul administrator special al Remin este Bogdan Chițescu. Scriptic/legal decizia numirii și revocării din funcția de administrator special al companiei Remin Baia Mare aparține acționarului unic, respectiv statul român, prin Ministerul Economiei, și este emisă de ministrul Economiei (în acest caz, de gălățeanul Florin Marian Spătaru – PSD). Acesta conduce insolvența firmei în baza unui contract de mandat semnat cu acționarul unic.

 

Cine este Manuela Sîrbu

 

Manuela Sîrbu (47 de ani), originară din București, de profesie avocat, practician de insolvență și mediator, asociată cu fosta președinte PNL Alina Gorghiu (în firma de insolvență și în cabinetul de avocatură), a fost numită în funcția de administrator special al Remin Baia Mare în 31 august 2012, când avea 37 de ani, înlocuindu-l pe Ovidiu Bârle (și el numit politic, de PDL, partid din care făcea parte în acel moment).

 

Manuela Sîrbu este actuala soție a prof. univ. dr. Ioan Sîrbu (63 de ani), general maior medic, trecut în rezervă în noiembrie 2015, fost comandant al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central, al Direcţiei Medicale a Armatei și al Direcției Probleme Speciale din Administrația Natională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale MAI. Ioan Sîrbu a fost candidatul PNL la Camera Deputaților în 2000 și candidatul Pro România la funcția de primar general al Capitalei în 2020. Este un apropiat al lui Teodor Atanasiu, lider PNL, fost ministru al apărarii şi preşedinte al AVAS. Deține o clinică particulară în București.

 

Schimbarea (revocarea) din funcție a Manuelei Sîrbu a fost cerută de numeroase ori, până acum fără succes, de cei care controlează firmele de administrator judiciari desemnate în insolvența Remin (Pareto Grup IPURL și Pro Insolv IPURL). Contactată de 2mnews, Sîrbu a spus că nu a primit nicio explicație pentru revocarea sa, nici în scris, nici verbal (i-a cerut motivația unui secretar de stat din Ministerul Economiei), acreditând ideea că argumentul ar ține strict de apetența factorului politic de a schimba structurile de conducere atunci când controlează guvernarea.

 

Cine este Bogdan Chițescu

 

După o foarte scurtă trecere prin MApN, ca sublocotenent (în 2002-2003), Bogdan Ștefan Chițescu, originar din Arad, a activat din 2009 în instituții publice centrale. A fost inspector la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (2006-2008), în Consiliile de Administrație al Electrica, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Autoritatea Rutieră Română, Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale, director de cabinet la secretarul de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (2010-2012).

 

De asemenea, Chițescu a mai ocupat funcțiile de manager la Transelectrica (2011-2012), manager de Dezvoltare la Institutul Geologic al României (2012), consilier al ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (2012), director general adjunct la Teletrans SA (firmă furnizoare de servicii de telecomunicații și tehnologia informației pentru Transelectrica, în 2012-2013), director adjunct de departament Transelectrica (2013-2017), director general Poliția Locală Sector 4 București (2019), iar acum este director general adjunct în cadrul Direcției Generale Programe Europene Infrastructură Mare din Ministerul Fondurilor Europene.

 

Cine este Remin

 

Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin SA Baia Mare este o companie minieră a statului român. Până în 2006, când a fost sistată exploatarea de minereuri printr-o decizie a statului român impusă de influenți din UE, a fost principalul agent economic al județului Maramureș, având peste 30.000 de angajați, producând 75% din producția națională de metale neferoase și prelucrând TOT AURUL destinat Tezaurului României.

 

Firma este menținută în insolvență din februarie 2009. De la intrarea în insolvență și până astăzi, datoriile imense ale firmei statului au crescut cu peste 100 de milioane de lei, ajungând la finalul anului 2020 la peste 652,5 milioane de lei. De 13 ani firma nu are aprobat nici măcar planul de reorganizare fiind în continuare în perioada de observație, fără a-i fi ridicat dreptul de administrare.

 

De când a intrat în insolvență, firma și-a vândut numeroase bunuri imobile deținute, inclusiv 506.542 tone de concentrat de pirită auriferă de tip Șuior (care conţineau o medie de 11,17 grame de aur/tonă). Aceasta a fost vândută în perioada 2013-2016 unui trader elvețian de metale și mineruri, firma Werco Trade AG din Luzern, Remin urmând să încaseze peste 53 de milioane de dolari. Numai că a înregistrat încasarea a doar 35,6 milioane de dolari, cu circa 17,5 milioane de dolari mai puțin.

 

La acea vreme, 2mnews a obținut și explicația oficialilor: chipurile, pirita vândută fizic era cu 28.500 de tone mai puțină decât se estimase la contractare. Că au spălat-o ploile, a împrăștiat-o vântul ș.a.m.d. În perioada în care vindea cu sârg elevețienilor pirită auriferă, datoriile Remin nu doar că nu s-au redus, ci au crescut cu aproape 27 de milioane de lei. Vorbă autohtonă: cu cât ai mai mult, cheltui mai mult. Cât despre creditori… dă-i încolo, insolvența merge înainte, datoriile cresc, lefurile se plătesc, afacerile înfloresc.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Pe ce scaun moale sa revocat?? Aaaaa ,…..da să i plătim și pe aceștia în continuare din bani publici ??!!! Acum când mineritul este îngropat cu totul !!!!

  2. O,doamne cite întrebări ar trebui puse cu privire la pyrite și nu numai !
    Poate ca le va pune cineva și mai ales poate cineva va răspunde…!
    Pana,atunci,recent AAAS creditorul majoritar și Remin au cerut în instanta prelungirea procedurii de insolventa ptr niște motive doar de Remin știute…!
    Astfel, sa dat un nou termen în luna octombrie.
    Între timp Remin a acceptat o noua reevaluare a patrimoniului oare a citea evaluare? Se zice ca au semnat un contract cu un evaluator în valoare de aprox 20.000 euro. Oare de unde se vor platii acești bani și în ce măsură ajuta la reorganizare ?
    Ce,este sigur,este ca dacă se vinde din nou din patrimoniul Reminului doar citeva persoane vor beneficia.Cert este ca,creditorii nu vor vedea nici un ban și nici nu vom vedea vreun plan de reorganizare supus spre aprobare în schimb conducerea va incasa în continuare prin cumularea zeci de mi de lei.Nici cind Remin avea peste 30.000 de angajați conducerea nu avea veniturile care se iau acum ,cind Remin este un debitor care acumulează datorii ,primește bani de la stat,și sta în insolventa de peste 13 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here