AFACEREA „ÎNDESTULAREA” – Selfie cu momentul în care se aruncă pe geam 700.000 de euro din banii unui județ

0
2618

NOMINALIZAREA UNUI SPECULANT. Începând din 2017, pentru copiii din grădiniţe și din învăţământul primar şi gimnazial, „Programul pentru școli al României” prevede (prin Hotărârea de Guvern nr. 640/2017) acordarea gratuită de fructe şi legume proaspete, lapte şi produse lactate şi produse de panificaţie.

 

Modificarea programului “Laptele și cornul” s-a produs pentru a diversifica oferta stearpă prin care, în fiecare zi de luni până vineri, copiii aruncau la gunoi cutiuța de lapte fără gust și cornul întărit. Surse din sistemul de panificație au precizat pentru 2mnews că „la prețul cu care câștigi licitația nu ai cum să faci un produs de calitate, nici măcar medie”. Așa că se fac cornuri de calitate îndoielnică, pe care le mănâncă porcii portarului.

 

Nu s-a schimbat nimic

 

Să vedem cum s-a diversificat treaba în Maramureș, după anul 2017, în mandatul strălucitului conducător al oștii administrative a județului, pesedistul Gabriel Valer Zetea. În fapt, mare lucru nu s-a schimbat. Copiilor li se dă luni, marți și miercuri aceleași cutituțe de lapte UHT și același corn, iar joi și vineri li se dă biscuiți și un măr.

 

În acest an, livrarea a început doar din 9 mai, pentru că nu s-au finalizat licitațiile și pentru că a fost contestat câștigătorul desemnat de CJ Maramureș pentru livrarea de mere în întreg județul. Peste o lună, școala s-a terminat. A venit vacanța, așa că miraculosul program de hrănire sănătoasă a copiilor s-a terminat la fel de repede cum a început: într-o lună.

 

Să vedem totuși cine sunt furnizorii și cât “cașcaval” produc în conturile lor din remake-ul Programului Laptele și cornul. Bonus: ce-i cu firma contestată care a fost desemnată să livreze mere copiilor din întreg Maramureșul.

 

Furnizorii și controlorii acestora

 

În întreg Maramureșul, furnizorul de lapte UHT pentru copiii din grădinițe și școli este Dorna Lactate SA, contractul fiind în valoare totală de aproape 1,5 milioane de lei + TVA (exact: 1.455.230,40 lei + TVA, echivalentul a peste 307.000 de euro). Firma (cumpărată de la Jean Valvis, fost acționar al echipei Rapid) este controlată de gigantul francez Lactalis prin subsidiara din România, un procent nesemnificativ în decizii (4,72%) fiind deținut de un off-shore cu sediul în Nicosia (Cipru) – Roadside Investments LTD.

 

Pentru livrarea cornurilor, Maramureșul a fost împărțit în patru zone. În zona Sighetu Marmației – Tisa – Mara, cornurile sunt furnizate de sereleul Pan Grup-Dunca din Vișeu de Sus, acesta urmând să fie plătit cu 231.338,25 lei + TVA (echivalentul a aproape 49.000 de euro + TVA). Firma este controlată de Grigore Dunca și este o abonată la acest gen de contracte.

 

Pentru zona Borșa – Valea Vișeului – Valea Izei, cornurile sunt furnizate de sereleul R&B COM, care va fi plătit cu 360.506,25 lei + TVA. Firma este cunoscută cu numele comercial Brutaria Baia Sprie și se autorecomandă ca fiind „cel mai mare producător de pâine și produse de patiserie din județul Maramureș”. Firma este controlată de Eugenia Butean și s-a modernizat printr-o finanțare europeană de aproape 1,2 milioane de euro.

 

Tot firma lui Butean din Baia Sprie livrează cornurile și în zona Târgu Lăpuș – Baia Sprie – Copalnic – Baia Mare – Seini, contractul fiind de 702.216,45 lei + TVA. Consemnăm că Butean va încasa de la CJ Maramureș suma totală de peste 1 milion de lei (exact: 1.062.718,70 lei + TVA, echivalentul a aproape 225.000 de euro + TVA).

 

În fine, în zona Codru-Chioar, cornurile sunt furnizate de o societate în nume colectiv (SNC) din Șomcuta Mare, denumită Roman, contractul având valoarea de 216.937,50 lei + TVA (echivalentul a aproape 46.000 de euro).

 

Contestatul… fiica unui consilier liberal

 

Spuneam la începutul scrierii: vinovată de întârziere cu care a fost demarat acest program în Maramureș este contestarea câștigătorului desemnat de CJ Maramureș pentru livrarea merelor. Până la urmă s-a soluționat, implicit vă prezentăm, cu tobe, confetti și alte asemenea, sereleul Prioritar Impex care vine tocmai din Călan. Știu, în Călan nu sunt mere, ci cocs, dar asta pălește în fața unui contract a cărui valoare e de 302.240,16 lei + TVA (echivalentul a aproape 64.000 de euro) și a poveștii de succes a acestei firme care livrează mere la greu în programul național, deși cel care controlează sereleul de mare succes recunoaște că are doar vreo 70 de copaci și că, evident, nu produce merele. Doar le vinde.

 

Firma Prioritar Impex a pătruns pe piața contractelor din programul Laptele și cornul încă de la început, cu prioritate, după cum îi zice și numele. Sigur, fiind producător de pâine, prăjituri şi produse de patiserie, livra cornuri. Până de câțiva ani, când și-a dat seama că-i mai ușor să cumperi mere, să le livrezi și să le facturezi instituțiilor statului, cu profitul aferent.

 

Sereleul acesta profund din Călan, care are sediul într-o centrală termică fără număr, îi aparține lui Veronica Angela Puşcaş, fiica consilierului local PNL din Călan, Dinu Puşcaş (65 de ani, născut în Sângiorzul Nou – jud. Bistrița Năsăud, care ocupă şi funcţia de director în cadrul firmei). Milioane de lei a câștigat până acum sereleul din contracte cu instituțiile județene din Maramureş (în 2015, pe vremea când CJ Maramureș era condus de cuplul de comici Zamfir Flore Ciceu & Gabriel Valer Zetea, contractul a fost de 173.068,98 lei + TVA), Alba, Brașov, Cluj, Hunedoara, Dolj, Gorj şi Sibiu.

 

Firma lui Pușcaș vinde merele cu cât poate. La început, când a intrat „pe mere”, în 2014, le livra cu 0,24-0,29 lei + TVA pe bucată. Anul trecut (în Sibiu), le livra cu 0,55 lei + TVA/bucată, în Maramureș… nici nu mai contează. Pentru comparație, acum, în momentul în care citiți această apocaliptică scriere, în Mărăcineni (jud. Argeș) prețul en gros a merelor este 0,5 lei/kilogram. Ideea e să cumperi, să le transporți în Maramureș, că prostia n-are limite și legea nu obligă furnizorul să fie și producător. De ce, dacă putem să facem speculă legal?

 

Concluzie

 

Afacerea maramureșeană gestionată de pesedistul Gabriel 
Valer Zetea „Lapte & corn & biscuiți & mere”, cifrată 
pentru anul școlar 2018-2019 la peste 3,2 milioane 
de lei + TVA (exact: 3.268.433,01 lei + TVA, echivalentul 
a 691.000 de euro) a început cu o lună înainte 
de a se încheia școala. Beneficiarii banilor (furnizorii) sunt abonați ai acestor 
genuri de contracte.

 

Programul nu s-a îmbunătățit printr-o ofertă de hrană mai sănătoasă și mai variată pentru copii, ci s-a dilatat pentru satisfacerea financiară a mai multor abonați la pușculița publică. În unele cazuri, aceștia sunt doar speculanți, neavând nicio preocupare de a deveni producători și de a oferi un produs de calitate și la un raport cinstit calitate-preț.

 

GRUPUL de INVESTIGAȚII 2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here