EXCLUSIV – A fost inițiată licitația de achiziție a celui de-al doilea echipament de radioterapie pentru Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare

0
345

RADIOTERAPIE. Surse guvernamentale au dezvăluit pentru 2mnews că a fost inițiată licitația internațională de achiziție pentru cel de-al doilea echipament complet de radioterapie de la Spitalul Județean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare. Conform documentelor oficiale pe care le deține 2mnews, estimările privind dotarea celui de-al doilea buncăr de la spitalul maramureșean cu un nou accelerator linear de particule și echipamente specifice de radioterapie va avea loc la finalul toamnei acestui an, așa cum a anunțat 2mnews, în exclusivitate, în urmă cu un an.

 

Semnarea contractului de furnizare a echipamentelor (inclusiv lucrări de amenajare a spațiului) ar urma să aibă loc până în 20 septembrie 2019, iar acceleratorul linear de particule ar urma să fie livrat în 18 noiembrie 2019, finalizarea montării acestuia și a echipamentelor conexe fiind prognozată după alte 10 zile. După această perioadă urmează testele de acceptanță, instruirea personalului, teste de calificare, obținerea autorizațiilor de funcționare și utilizare.

 

Proiectul este derulat de Ministerul Sănătăţii şi prevede dotarea unităţii medicale maramureșene cu un cel de-al doilea echipament de radioterapie (care conține acceleratorul liniar de particule de 6MV, stații suplimentare pentru planificare tratament, stații suplimentare de conturare, stații suplimentare de înregistrare și verificare, sisteme suplimentare de dozimetrie).

 

Implementarea atât de rapidă a proiectului în Baia Mare a fost posibilă datorită faptului că, înainte de anunțarea programului, Spitalul Județean din Maramureș (manageriat la acea vreme de actualul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, foto mic stânga) a investit, din bugetul propriu, în construirea centrului în care să fie edificat și care a fost dotat nu cu unul, ci cu două buncăre, în așa fel încât acesta are capacitatea de a găzdui două echipamente complete de radioterapie.

 

Noul centru de radioterapie din Baia Mare, din care primul echipament complet de radioterapie a și fost inaugurat și pus în funcțiune în 3 aprilie 2019, reprezintă enorm pentru bolnavii oncologici din Maramureș și din județele limitrofe, mii de oameni aflându-se pe liste de așteptare pentru urmarea unor tratamente care pot să le ofere o viață mai lungă.

 

Datorită preciziei şi eficienţei asupra tumorii canceroase, peste 60% din cazurile de cancer din Europa sunt tratate prin radioterapie. Un echipament de radioterapie costă peste 2 milioane de euro, iar în acest moment, în România sunt funcţionale 23 de centre de radioterapie, dintre care 13 sunt în clinici private.

 

Începând de anul viitor, când va fi pus în funcțiune și cel de-al doilea aparat de radiorapie, Spitalul Județean de Urgență din Maramureș va fi unul dintre puținele centre medicale din România dotate cu două aparate moderne de radioterapie – de altfel, centrul spitalului maramureșean a și fost declarat Centru Naţional de Radioterapie.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here