EXCLUSIV 2MNEWS – Tranzacție economică de aproximativ 24 de milioane de euro în Maramureș

0
2900
Stanley M. Bergman, Korponay Ferenc și David E. Shaw

TRANZACȚIE. Scrierea de față vă oferă detaliile unei importante tranzacții economice care a implicat o sumă semnificativă de bani și care a avut loc în municipiul Baia Mare, în prima jumătatea anului trecut, fiind secretizată (până acum) din cauza confidențialității impuse de contract.

 

Aproximativ 26 de milioane de dolari americani (USD), echivalentul la vremea tranzacției (mijlocul anului 2019) cu aproximativ 24 de milioane de euro, au implicat achiziția a 50% dintr-o firmă băimăreană, performantă în sectorul ei de activitate. Achizitorul/cumpărătorul este o firmă fondată recent (în urmă cu câteva luni înaintea tranzacției) în Portland (Maine – SUA), prin fuziunea a doi coloși din industria produselor veterinare.

 

2mnews deține dovezi privind detaliile tranzacției (sub forma confirmărilor și a unor documente oficiale ale părților implicate), însă unele dintre acestea vor fi comunicate sub forma unor aproximări, din motivul deja precizat (clauzele de confidențialitate prevăzute în contract).

 

Cine, ce, cu cât și cui a vândut

 

În anul 2015, compania americană Henry Schein (condusă de Stanley M. Bergman), liderul mondial în furnizarea de produse și servicii pentru medicina veterinară, a cumpărat (prin Henry Schein SE Europe Holding) 50% din firma băimăreană Maravet (controlată de medicul veterinar Korponay Ferenc, unul dintre cei mai bogați oameni din Maramureș). Și atunci și acum, Maravet era una dintre cele mai importante din România în sectorul de import și distribuție de medicamente veterinare.

 

Post-tranzacție, zvonistica susținea că americanii au cumpărat pachetul majoritar, fapt alimentat și prin dezinformările voluntare ale marilor firme de consultanți implicați în trazacție. Adevărul, însă, e acesta: în 2015 s-a vândut 50% din Maravet, suma implicată în tranzacție fiind de aproximativ 25 de milioane de euro și a inclus plata a peste 20 milioane de euro pentru pachetul de acțiuni și preluarea unor datorii ale firmei.

 

La conducerea Maravet Baia Mare (în postură de CEO) a rămas Korponay, cel care a fondat firma în anul 1998, iar părțile sociale au fost împărțite în procente egale (50%-50%) între omul de afaceri băimărean și holdingul american – la acea vreme, compania americană Henry Schein raportase vânzări de 10,4 miliarde de dolari (în 2014) și era inclusă în faimosul index Fortune 500 (care reunește cele mai mari firme publice).

 

În 2018, Henry Schein a decis ca holdingul care-i poartă numele să fuzioneze cu Vets First Choice, o firmă în plină ascensiune, revoluționară prin faptul că-și baza vânzările de produse veterinare exclusiv prin mediul on-line însă în urma analizei științifice a datelor prin intermediul unor softuri pe care le-a creat. Vets First Choice era controlat de David Shaw, un om de afaceri de succes în SUA (cel care, în afara Vets First Choice, a fondat și condus și Ikaria și Idexx, firme care și-au creat succesul pe inovații științifice).

 

Fuziunea dintre Henry Schein și Vets First Choice era prognozată să se întâmple în februarie 2019, iar rezultatul a fost concretizat prin apariția unei noi firme, Covetrus, prezentată ca un holding internațional de servicii și tehnologie pentru sănătatea animală. Deși acționarii/ investitorii colosului Henry Schein au primit la fuziune 63% din acțiunile nou-creatului Covetrus, iar cei ai 37%, conducerea firmei Covetrus a fost înmânată fostului președinte al Consiliului de Administrație al Vets First Choice, David E. Shaw (sigur, în board-ul Covetrus între cei 11 aleși erau reprezentate ambele firme).

 

 

La scurtă vreme după fuziune, în mai 2019, a avut loc și tranzacția din Baia Mare, prin care, în schimbul celor 50% din părțile sociale deținute de Korponay Ferenc la Maravet, Covetrus a plătit aproximativ 26 de milioane de dolari (echivalentul a 24 de milioane de euro), devenind unic proprietar al firmei cu sediul în Baia Mare – în tranzacția cu Covetrus, Korponay a fost reprezentat de consultantul financiar BAC România, ca și în cazul tranzacției din 2015. În plus, Corvetus a alocat aproximativ 20 de milioane de euro unor “imobilizări necorporale identificabile, pe baza valorilor estimate la data achiziției”. Fondatorul Maravet, omul de afaceri băimărean Korponay, a fost păstrat în structura firmei, ca și consultant de dezvoltare.

 

Bani și concluzii

 

De unde are Covetrus banii? În principal dintr-o reușită listare la bursă și de o inteligentă, agresivă și scumpă campanie de promovare care i-a atras o creștere semnificativă a prețului de tranzacționare a acțiunilor, mai multe fonduri de investiții din SUA (Spruce Point Capital Management, Morgan Stanley Investment Management, BlackRock Fund Advisors, The Vanguard Group etc.) investind sute de milioane de dolari în acțiuni Covetrus.

 

După listarea la bursă și creșterea semnificativă a acțiunilor (implicit capitalizarea nou-creatului Covetrus), David Shaw a renunțat la conducerea firmei și a Consiliului de Administrație, unde spre finalul anului trecut a fost numit Benjamin Wolin, aflat la prima sa experință în domeniul veterinar (dar cu o vastă experiență în conducerea unor companii de farmacie, tehnologie sau marketing).

 

Așadar, informația de bază e aceasta: la 21 de ani de la fondare, firma băimăreană Maravet a fost cumpărată, în totalitate, de cea mai mari firmă din domeniul veterinar din lume (care oferă produse, servicii și tehnologie de sănătate veterinară), holdingul american Covetrus, prezent acum în 25 de țări.

 

Fostul proprietar al Maravet, omul de afaceri băimărean Korponay Ferenc, a încasat din cele două tranzacții (2015 și 2019) prin care și-a vândut firma aproximativ 44 de milioane de euro și acum și-a axat afacerile pe investiții făcute prin Vetimex Capital (fosta Maravet Real Estate, sereleul pe care și-a mutat unele active la momentul primei vânzări de 50% din Maravet).

 

GRUPUL de INVESTIGAȚII 2mnews

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here