EXCLUSIV 2MNEWS – În 2019, în Maramureș s-a înregistrat cea mai scăzută rată a natalității din ultimii 5 ani: o analiză a fenomenului în perioada 2015-2019

1
387

NATALITATEA. Anul trecut, în Maramureș s-a înregistrat cea mai scăzută rată a natalității din ultimii 5 ani. În întreaga perioadă analizată (1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2019), în Maramureș s-au născut 23.208 copii, ceea ce înseamnă o medie anuală de 4.641 de copii. De asemenea, ca medie a perioadei analizate, se observă că în fiecare zi în Maramureș se nasc aproximativ 13 copii.

 

În 2019, în Maramureș s-au născut 4.421 de copii, cel mai mic număr din ultimii cinci ani. Și în 2019, ca și în precedenții 4 ani, cei mai mulți copii s-au născut vara, în iulie-august (în cei cinci ani analizați, recordul de născuți vii al anului s-a consemnat în luna august, cu o singură excepție, anul trecut, când vârful a fost atins în iulie, cu 472 de copii născuți – mult sub recordul absolut al perioadei, în august 2015, 590 de copii).

 

2015: 5.068 de copii;

2016: 4.563 de copii;

2017: 4.503 copii;

2018: 4.653 de copii;

2019: 4.421 de copii.

TOTAL: 23.208 copii

 

Privind graficul copiilor născuți în Maramureș, pe lângă vârfurile marcate în perioada de vară (iulie-august), se observă că numărul cel mai mic de nașteri se înregistrează în fiecare an, cu aceeași constanță, în lunile februarie, aprilie și noiembrie.

 

De asemenea, în 2019, în Maramureș s-a înregistrat un spor natural negativ (procentual -20%, numeric -1.161 de persoane), fapt generalizat la nivel continental, și o constanță a ratei natalității de 8,5%. Subliniere: numerele prezentate în scriere provin din date oficiale, iar procentele au fost calculate în baza acestora.

 

Cătălin VISCHI

 

 

 

 

 

 

 

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Observati acum d-le Viski cat de josnic poate fi ,,Perversu de pe Seini,, adica G.V. Zetea.El stia ,era informat de acum 4 ani ca pe parcursul mandatului sau natalitatea este in prabusire totala dar nu a miscat un deget.Chefurile gratuite(bani publici) erau mult mai excitante decat gravele probleme sociale ale Maramuresului.Cand a simtit mirosul alegerilor ,mai ales dupa ce a fost prins de jurnalistul din Cluj ca nu si-a platit nimic la nunta ci a acceptat frivol sume necuvenite din partea unor firme,Zetea a inceput sa confunde nasterea cu Renasterea aratand cat de nescolarizat este.E in stare de orice doar ca sa mai prinda un mandat pe care sa i-l dedice fetei din Sugiu de Sus.
    Apropo,ati mai auzit ceva despre denuntul facut de Zetea impotriva ziaristului despre care spunea ca a dat telefoane otravite in Baia Mare referitor la avionul care i-a carat nuntasii? Nu ,nimic.Oare de ce ?Poate Fatu Joaquin liderul GBLT din PSD Maramures l-a sfatuit sa nu mai faca valuri sa nu se mai afle si de nunta de la UAC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here