EVENIMENT – Patru expoziții simultane, „reînviate” la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare

0
529

EXPOZIȚII. Începând de miercuri, 3 iulie 2019, pe lângă expozițiile permanente „Minerit și civilizație în Maramureș” și „Călătorie în universul Ceasului”, oferta culturală a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare mai include și patru expoziții tematice: „Descoperiri medievale timpurii din Maramureș”, „Rivulus Dominarum. Vestigii arheologice din Baia Mare – Centrul Istoric”, „Suba Zoltán – omul din spatele aparatului de fotografiat” și „Tot înainte! Elev în România comunistă”. Vizitarea acestora este inclusă în taxa aferentă expozițiilor permanente.

 

Despre cele patru expoziții „reînviate”

 

Expoziţia tematică „Descoperiri medievale timpurii din Maramureș” a fost vernisată în 22 noiembrie 2018, „Rivulus Dominarum. Vestigii arheologice din Baia Mare – Centrul Istoric” a fost vernisată în 13 aprilie 2019 (la celebrarea sărbătoreşte a 690 de ani de la atestarea documentară a oraşului, amintind faptul că oraşul în sine s-a format cu ani înainte de a exista aceste documente scrise).

 

De asemenea, expoziţia tematică „Tot înainte! Elev în România comunistă” a fost vernisată în 2014, iar „Suba Zoltán – omul din spatele aparatului de fotografiat” a fost vernisată în 6 noiembrie 2016. Ultima expoziție, reconstituie un atelier fotografic (specific primelor decenii ale secolului al XX-lea) şi un laborator de prelucrare şi de transpunere a clişeelor pe hârtie fotografică. Expoziția este completată de aparate de fotografiat şi clişee pe sticlă din colecţia muzeală (o parte provenite din colecţia Suba Zoltán), dar şi de documente de arhivă, albume de familie, aparate de fotografiat şi alte obiecte sau accesorii folosite în „camera obscură”.

 

 

 

Suba Zoltán (1911-2009) a fost unul dintre cei mai importanţi fotografi ai oraşului Baia Mare. După anii de ucenicie din atelierul fotografului băimărean Huszthy Matyás (1925-1929), dar şi după stagiile de perfecţionare în tehnica portretului desfăşurate la Târgu Mureş (a lucrat în atelierul lui Horváth Victor, fotograf al Curţii Regale), Miercurea Ciuc şi Budapesta, în toamna anului 1937, Suba Zoltán şi-a deschis primul atelier fotografic în Centrul Vechi.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here