PENTRU PRIMA DATĂ ÎN MARAMUREȘ – La 27 de ani după ce și-a oprit activitatea, cea mai veche casă de discuri românească a reintrat pe piață înregistrându-i pe ei: „Trei Parale” vin la Baia Mare

0
5598

SPECTACOL-EVENIMENT. Joi, 14 martie, la ora 19.00, la Teatrul Municipal din Baia Mare are loc spectacolul grupului Trei parale, aflat la primul lor concert în Maramureș la 11 ani de la înființare. Concertul are loc în cadrul evenimentului caritabil „Ajută pentru a fi ajutat”, organizat de asociația Prietenii Spitalului „Dr. Constantin Opriș”, care vizează noi achiziții pentru dotarea cu aparatură medicală performantă a celei mai mari unități spitalicești din județ.

 

Grupul muzical bucureștean Trei parale (Florin  Iordan, Daniel Pop, Beatrice şi Dinu Petrescu) are o poveste de viață impresionantă. O experiență care a luat ființă în anul 2003 pentru a culege/păstra/reda/reaminti/redescoperi muzica tradiţională veche specifică spaţiului carpatic, alăturând muzicilor româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc aici.

 

Cei patru ne poartă prin lumea arhaicelor hanuri, cârciumioare, târguri ori mahalale, pe ritmuri scuturate cu blândețe de praf, cutremurând ca o-ntoarcere în timpurile de odinioară și făcându-ne să-i salutăm, adâncă reverență, pe acești „Anton Pann-i contemporani” care ne spun povești românești, țigănești, grecești, armenești, evreiești din vioară, fluiere, caval, tilincă, cimpoi, țiteră, cobză, contrabas, drâmbă sau percuţii.

 

Ceea ce spune/cântă/zic Trei Paralele e ca un fel de clepsidră întoarsă, dar al cărei nisip curge invers, dăruind ascultătorului bucuria adultului care și-a regăsit capsula timpului îngropată-n grădină și a redevenit copil.

 

Ei cântă într-un așa fel, încât pe lângă faptul că atunci când Electrecord, cea mai  veche și cunoscută casă de discuri românească, a revenit pe piață după 27 de ani de pauză, a făcut-o înregistrând albumul lor: „România. 100 minute”, organizatorii festivalurilor medievale, arhaice, clasice, folclorice sau de jazz îi cheamă cu bucurie. Iar atunci când marii regizori Dan Pița și Radu Jude au produs Chira Chiralina (2014) și Aferim! (2015), le-au inclus muzica pe coloanele sonore ale producțiilor cinematografice.

 

Joi, la ora 19.00, Trei Paralale vin la Baia Mare. Pentru prima dată într-un concert în Maramureș. Invitațiile de participare la acest concert costă 100 de lei și le puteți achiziționa de la sediul asociație Prietenii Spitalului „Dr. Constantin Opriș” (în Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș”) și la partenerii Il Padrino (str. Școlii), The Oak (Centrul Vechi) și la Teatrul Municipal.

 

* Foto: @Iulian Ignat via Trei Parale

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here