EVENIMENT ASTRONOMIC – Eclipsa parțială de soare poate fi observată din curtea Planetariului din Baia Mare

0
519

ECLIPSĂ DE SOARE. Duminică, 21 iunie 2020, între orele 8.00 – 9.00, eclipsa inelară de Soare, vizibilă în România ca eclipsă parțială, va putea fi observată de cei interesați din curtea Complexului Astronomic Baia Mare, planetariul băimărean (situat pe strada George Coșbuc, nr. 16) invitându-i pe amatori și specialiști la observații astronomice, cu instrumentele științifice de rigoare. Următoarea eclipsă solară inelară se va produce peste un an, pe 10 iunie 2021.

 

Eclipsele inelare se produc atunci când Luna se află mai departe de Terra, apărând astfel un pic mai mică pe cer, iar discul lunar nu acoperă în întregime Soarele (ca în cazul eclipselor totale de Soare), fiind vizibil un inel solar luminos.

 

Eclipsa inelară solară din 21 iunie 2020 va fi vizibilă din sudul și estul Europei, mare parte din Asia, nordul Australiei, Pacific și Oceanul Indian. În România, această eclipsă inelară de Soare va fi observată ca eclipsă parțială de Soare, cu evidențierea unui fragment din discul lunar suprapus Soarelui.

 

Pentru Baia Mare, datele de vizibilitate sunt următoarele: ora 08.26 – începutul eclipsei parțiale (altitudine 26,9 grade), Luna atinge marginea Soarelui; ora 08.43 – maximul eclipsei (altitudine 29,8 grade), Luna se află cel mai aproape de centrul Soarelui; ora 09.01 – sfârșitul eclipsei parțiale (altitudine 32,8 grade), Luna părăsește marginea Soarelui.

 

ATENȚIE: Vizionarea eclipsei solare (și orice observații directe asupra Soarelui) trebuie realizată cu măsuri de protecție a ochilor (ochelarii de eclipsă, filtre solare etc.).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here