DUPĂ 11 ANI – S-a declanșat licitația pentru construirea Centrului de terapii alternative din Maramureș: suma estimată, peste 14 milioane de lei

0
659

FAPT ȘI FAPTE. Administrația publică a județului Maramureș (Consiliul Județean) a declanșat licitația pentru proiectarea și construirea Centrului de terapii alternative Althera pe câmpul de la Lăpușel (com. Recea), pe un teren achiziționat în urmă cu 11 ani (!!!) pentru un alt scop decât acesta.

 

Investiția estimată pentru noul obiectiv: peste 14 milioane de lei (exact: 14.211.894 lei, sumă care conține TVA și care este echivalentă cu circa 2,89 milioane de euro). Cam o treime din bani vin din fonduri nerambursabile, proiectul fiind inclus într-un program de cooperare teritorială transfrontalieră (cu regiunea ucraineană Ivano Frankivsk).

 

Proiectul prevede construirea în satul Lăpușel (pe câmpul de lângă DJ 184A), în 2 ani, a unui centru pentru terapii alternative (ergoterapie, ludoterapie, meloterapie, kinetoterapie, hipoterapie), destinat copiilor din Maramureş cu dizabilităţi (sindrom Down, autism, ADHD, dizabilități motrice etc.). Centrul va cuprinde cabinete medicale pentru terapii specifice, un parc senzorial şi o arenă pentru terapie cu cai, ponei şi câini. Un loc unde te plimbi cu calul (ca terapie).

 

 

O mână spală pe alta

 

Respectivul teren a fost cumpărat de Consiliul Județean Maramureș în 2010, plătindu-se, din bugetul public, Composesoratului Lăpușel suma de 650.000 de euro. Destinația terenului a fost expres prevăzută: edificarea CMID (centrul de management al deșeurilor).

 

Sigur, nu s-a construit nimic acolo, CMID fost mutat în satul Sârbi (com. Fărcașa), nefiind construit nici acolo, iar administrația județeană a plătit, tot din banii județului, timp de aproape 11 ani impozit pe respectivul teren ținut pârloagă. Organu’ letargic din Maramureș n-a considerat că această evidentă deturnare de fonduri publice este un fapt penal, ci crede că e unul normal, deci nimeni n-a pățit nimic. Doar în Maramureș “Toți trăim împreună” și “O mână spală pe alta”.

 

Revenind la licitație, contractul (pentru care se așteaptă oferte până în 18 august 2021) va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț, unde prețul are o pondere în decizie de 70% (20% este experiența similar a experților, iar 10% durata supliementară de garanție a lucrării – durata minimă/obligatorie de garanție este 3 ani).

 

Cum a apărut proiectul ăsta?

 

Acest proiect a apărut în 2015, când președintele de atunci al Consiliului Județean Maramureș, Zamfir Flore Ciceu (PC/ALDE, acum PNL), de frică “să nu vină cineva să-i ia la întrebări” (cum a declarat public în ședința CJ) în privința terenului cumpărat de administrația județului cu 650.000 de euro și lăsat din anul 2010 pârloagă, a propus să i se dea o destinație. S-a decis să se facă un centru unde “să ne dăm cu calul”, pentru că județului numai asta îi lipsea.

 

În consecință, Ciceu a livrat 40.000 de euro firmei locale Aedilis Proiect pentru un Studiu de Fezabilitate. Așa a apărut „Centrul de Echitaţie – Carusel” Recea, care costa 8,2 milioane de lei. Apoi Ciceu a plecat, liniștit că n-a făcut NIMIC.

 

După ce timp 4 ani s-a făcut NIMIC, în 2019, pesedistul Gabriel Valer Zetea (pe atunci președinte al CJ Maramureș) a scos de la naftalină SF-ul plătit de Ciceu cu 40.000 de euro și a plătit încă 20.500 de euro firmei Isconpro din Iași să actualizeze SF-ul comadat de Ciceu. Și l-au actualizat, metamorfozându-l din Carusel în Althera și de la valoarea de 8,2 milioane de lei la… 15,2 milioane de lei. Apoi a plecat și Zetea, liniștit că n-a făcut nici el NIMIC (ca și predecesorul său Ciceu).

 

În 2020 la conducerea CJ Maramureș a venit Ionel Bogdan, care a avut nenorocul să fie aprobat proiectul pentru finanțare parțială din fonduri nerambursabile. Implicit, trebuie să-l pună în practică. Și să scoată din pușculița județului 2 milioane de euro. El e convins că proiectul e benefic („e pentru copiii cu dizabilități”) și că se descurcă cumva-cumva cu banii, pentru că “trebuie plătiți eșalonat, în 3 ani” (bine, proiectul e pe 2 ani). 2 MILIOANE DE EURO…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here