INEFICIENȚĂ – Primăria Baia Mare colectează din ce în ce mai puțini bani la bugetul orașului: gradul de încasare a veniturilor a scăzut la un minim istoric, sub 50%

7
6582
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

VENITURILE ORAȘULUI. Dacă în 2020, atunci când Primăria Baia Mare, controlată de edilul Cătălin Cherecheș (în foto), a reușit să încaseze doar 50,07% din încasările datorate bugetului local, conducerea a motivat gradul extrem de scăzut de încasare a veniturilor prin decizia Guvernului de a suspenda executările silite ale creanțelor bugetare (prin popriri, somații și vânzarea de bunuri la licitații publice) – decizie motivată de pandemie -, în 2021 situația a fost și mai proastă.

 

Anul trecut, Primăria Baia Mare a reușit un grad de încasare a veniturilor bugetului local de doar… 49,19%, comparativ cu sumele prevăzute în buget, coborând ștacheta colectărilor la bugetul local la un minim istoric. Nu, nu s-a mai motivat nicicum această contra-performanță. Nu mai era în vigoare decizia Guvernului de eliminare a deciziilor de recuperare a creanțelor bugetare, nu mai erau restricții de pandemie, lucrurile reintraseră într-o oarecare normalitate (sau ar fi trebuit să intre, la Primăria Baia Mare n-au intrat).

 

Precizare: nu, nu s-a desființat Serviciul Executare Silită (care are în atribuții aplicarea procedurilor împotriva debitorilor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile de plată către bugetul local). Există, este salarizat (în continuare), nimeni nu se-ngrijorează, totul e în ordine.

 

Subliniere, pentru o mai bună înțelegere: în 2016, Primăria Baia Mare avea un grad de încasare a veniturilor proprii (impozitele pe clădiri, terenuri, mașini și veniturile din închierea/concesionări) de 91,03%. Atunci părea că interesează pe cineva acest aspect extrem de important în constituirea unui buget care ar trebui pus în slujba dezvoltării orașului. La doar 5 ani distanță, acest grad de încasare a scăzut sub 50%. Atât.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

7 COMENTARII

  1. Nici nu e de mirare pentru un oras in care se dau aprobari pentru constructii de blocuri in zonele deja aglomerate. Nu stiu cui ii convine sa traiasca intr-un oras super aglomerat. Eu ma gandesc sa ma mut. In al doileaa rand, e un oras cu periferiile ticsite de colibe ale cetatenilor de etnie romă, care fac mizeri, galagie, scandaluri, comit infractiuni, s.a.m.d. nu e un oras pentru oameni linistiti si educati. As putea sa enumar alte multe parti urate.

  2. Da,Cherecheș împreună cu consilierii alcătuiesc schema completă. Ei sunt hoțomanii. Mai rămâne să-și crească salariile pe spatele privaților că așa se întâmplă. Unii lucrează iar alții câștigă fără să facă nimic mulți bani. Deci sclavia nu a dispărut, e cât se poate de prezentă. Bineînțeles niște boșorogi puturoși au făcut aceste reguli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here