ATÂT DE SĂRACI SUNTEM – O primărie din Maramureș nu mai are bani nici măcar să plătească revizuirea unui studiu de fezabilitate pentru o piață

0
4154

AICI SUNTEM. În Ţara Chioarului, pe Valea Cavnicului este localizată comuna maramureșeană Copalnic Mănăștur, una dintre cele mai mari din județ, cu 12 sate componente și circa 5.600 de locuitori. Totuși, Primăria de acolo, controlată de edilul liberal Vasile Ștefan Mihalca, susține că e atât de săracă încât nu-și permite să plătească nici măcar revizuirea unui studiu de fezabilitate pentru o piață. Subliniere: studiul de fezabilitate există (e făcut), a fost plătit, obiectivul n-a fost realizat (c-așa e-n România), iar acum trebuie actualizați indicatorii. Deci, un document trebuie revizuit.

 

Trecem în goană peste aspectul estimării gonflate evident a acestui demers, revizuirea fiind estimată la 16.100 de lei. Dar chiar și așa, o ditamai comună (nu printre cele mai paupere din Maramureș) să nu-și permită să plătească 3.000 de euro? Aici s-a ajuns. Pentru a putea să depună spre finanțare proiectul realizării unei piețe tradiționale locale (nu se știe exact unde, oriunde: programe operaționale, mecanisme de redresare și reziliență sau altundeva), administrația locală trebuie să prezinte un studiu de fezabilitate actualizat.

 

Neavând banii necesari (susține), a cerut Consiliului Județean Maramureș (controlat de președintele liberal Ionel Bogdan) să se asocieze cu Primăria Copalnic Mănăștur pentru a realiza acest demers epocal care totalizează (așa gonflat cum e) 3.000 de euro.

 

Cererea de asociere, care va fi aprobată vineri, 30 iulie 2021, de consilierii județeni, presupune împărțirea costurilor estimate pentru revizuirea studiului de fezabilitate al viitoarei piețe tradiționale din Copalnic Mănăștur după cum urmează: din pușculița județului să se achite 11.270 de lei, iar din pușculița comunei să se plătească 4.830 de lei.

 

Nu pot să vă spun cum s-a ajuns la aceste sume, pentru că raționamentul e secret (adică nu e explicat public). În alte condiții, situația ar fi comică, acum, însă, e tragică, arătând dimensiunea la care a ajuns sărăcia în administrațiile publice comunale (dar nu numai) din România: nu mai sunt bani să se plătească nici măcar revizuiri (actualizări) de studii.

 

* Foto: @Emanuel Luca

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here