DESPRE DUBLA REMUNERARE – Senatorul USR Dan Ivan cere ca membrii ATOP să nu mai fie remunerați: Stop sinecurii pe bani publici!

0
397

ACTIVITATE PARLAMENTARĂ. „Nu sunt fotogenic. Eu sunt milițian, nu am vorbele la mine, vedeți cum vorbesc…”, în felul acesta și-a scuzat refuzul de a acorda presei un interviu consilierul județean Ioan Cheudan, întrebat fiind dacă i se pare firesc să încaseze câteva mii de lei în fiecare lună pentru faptul că participă la o singură ședință în urma căreia nu se întâmplă nimic. E vorba de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), din care fac parte reprezentanți ai mai multor instituții ale statului, precum și ai comunității locale.

 

În județul Maramureș, pentru indemnizațiile membrilor ATOP s-au plătit 870.000 lei în ultimul an. Consilierul Ioan Cheudan încasează aproape 50.000 lei anual în urma activității de consilier, cei mai mulți fiind pentru prezența sa în ATOP.

Rolul ATOP este pur decorativ, pentru că hotărârile luate cu ocazia ședințelor au caracter consultativ, fără forță juridică. Evident, răspunsul zeflemitor al consilierului Ioan Cheudan, care este chiar președintele ATOP în Maramureș, a fost taxat de presa centrală, înregistrarea video publicată pe internet devenind virală peste noapte.

 

Interesul jurnaliștilor pentru această inutilă invenție de cheltuit bani publici fără justificare vine în contextul în care mai mulți senatori și deputați USR-PLUS au înaintat o propunere legislativă de eliminare a remunerațiilor acordate membrilor ATOP. Senatorul Dan Ivan, unul dintre inițiatori, afirmă că justificarea unei astfel de măsuri este dată de faptul că pentru majoritatea membrilor, ATOP nu reprezintă decât o suprapunere peste atribuțiile din zona ordinii publice pe care deja le au.

 

„Practic, vorbim de o dublă remunerare. Șefii poliției, jandarmeriei, ISU au asta în fișa postului. Să asigure ordinea publică. A-i plăti încă o dată pentru asta e absurd. Iar cheltuielile nu sunt mici. În județul Maramureș, de pildă, pentru indemnizațiile membrilor s-au plătit 870.000 lei în ultimul an. Consilierul Ioan Cheudan încasează aproape 50.000 lei anual în urma activității de consilier, cei mai mulți fiind pentru prezența sa în ATOP. Alături de colegii mei am decis să punem capăt acestor veritabile sinecuri pe bani publici. Desigur, nu e singura risipă de la bugetul statului. Vom avea și alte inițiative de restrângere a cheltuielilor nejustificate”, declară senatorul USR-PLUS, Dan Ivan.

 

Legea propusă de Dan Ivan prevede și alte modificări. Una dintre ele este aceea de a avea membri ai ONG-urilor locale (din zona protejării drepturilor omului) în cadrul ATOP, în calitate de reprezentanți ai societății civile. În prezent, aceștia sunt numiți de președintele Consiliului Județean, indiferent de pregătirea pe care o au.

 

Biroul parlamentar al senatorului Dan Ivan



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here