DECIZIE – O nouă sentință, după ce ucigașul pădurarului Liviu Pop, Ioan G. Pop, a cerut arest la domiciliu: rămâne în arest

0
2420

CRIMA DIN PĂDUREA ROGOZULUI. Ioan G. Pop, cel acuzat de uciderea pădurarului Liviu Pop în 16 octombrie 2019, în timp ce acesta a mers în Pădurea Rogozului – Valea Hotarului (de pe raza satului Rogoz, aparținător de orașul Târgu Lăpuș) pentru a verifica informația că trei persoane fură lemn din pădure, va rămâne în arest și în următoarele 60 de zile, a decis marți, 18 mai 2021, magistratul Secției Penale de la Tribunalul Maramureș care judecă speța.

 

Ioan G. Pop a cerut să îi fie schimbată măsura preventivă a arestării dispusă de judecătorul de drepturi şi libertăţi cu măsura arestului la domiciliu. Instanța maramureșeană a respins cererea și a decis menținerea inculpatului în arest pentru următoarele 60 de zile. Ioan G. Pop este inculpat / trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor penale de ultraj (omor săvârșit asupra unui funcționar aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu), tâlhărie calificată și uz de armă fără drept.

 

Vă reamintim că Liviu Pop (30 de ani), pădurar la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț – Direcția Silvică Maramureș, a fost împușcat în 16 octombrie 2019 cu propria armă de unul dintre cei trei surprinși în flagrant, iar corpul său, care prezenta urme de agresiune fizică, a fost aruncat într-o râpă.

 

Cazul a suscitat interesul public în contextul în care s-a petrecut pe fondul mai multor agresiuni ale hoților de lemn împotriva pădurarilor. Cele trei persoane au fost identificate în scurt timp de anchetatorii locali. În fază inițială, aceștia au declarat că pădurarul ar fi lovit căruța cu arma de vânătoare, care s-a rupt și, fiind îndreptată spre spatele său, i s-a descărcat în omoplat, iar caii s-au speriat și au luat-o la fugă, iar căruța i-a trecut peste piciorul pădurarului căzut sub aceasta.

 

În noiembrie 2019, din cauza suspiciunii publice că dosarul va fi mușamalizat (pentru că unul dintre cei trei anchetați era finul prim-procuroarei Parchetului de pe lângă Judecatoria Târgu Lăpuș), cazul a fost preluat de procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (actuala denumire a Parchetului General).

 

La 10 luni de la preluarea dosarului, în 11 august 2020, procurorii de caz au anunțat că, în speță, un inculpat urmează să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă. Din 10 august 2020, acest inculpat a fost inițial reținut 24 de ore, apoi arestat preventiv, fără ca identitatea sa să fie făcută publică.

 

2mnews a aflat și a făcut publică identitatea acestuia: Ioan G. Pop (detalii AICI). Soția (Anamaria) și cele trei fetițe ale pădurarului (Ilinca Maria, Raluca Elena și Sofia Natalia) s-au constituit părți vătămate în proces (copiii, prin reprezentatul legal, respectiv mama lor). Decizia instanței din 18 mai 2021 nu este definitivă, putând fi contestată în 48 de ore de la comunicare (până acum nu a fost).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here