DEFINITIV – Instanța supremă a admis recursul primarului Cherecheș în procesul cu ANI, retrimițând dosarul spre rejudecare: pe fond, edilul a fost condamnat să plătească 2,7 milioane de lei

10
7749

CONTROLUL AVERILOR. Completul de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție desemnat să judece recursul primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș (foto mare sus), în speța în care a fost condamnat pe fond de Curtea de Apel Cluj să plătească statului 2,7 milioane de lei, sumă considerată avere nejustificată, a admis recursul, casând sentinţa nr. 102 din 9 aprilie 2021 şi încheierea din data de 3 iulie 2020 şi a trimis cauza aceleiaşi instanţe (Curtea de Apel Cluj – Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal) spre o nouă judecată. Decizia a fost publicată pe site-ul public al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 

Practic, dosarul a fost trimis la rejudecare. De asemenea, instanța supremă “a respins, ca neîntemeiată, cererea formulată de recurentul-pârât Cherecheş Cătălin de sesizare a Curţii Europene a Drepturilor Omului în vederea emiterii unui aviz consultativ”. A fost respinsă, “ca neîntemeiată, cererea formulată de recurentul-pârât Cherecheş Cătălin de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pe calea procedurii trimiterii preliminare”.

 

Soluția, pronunţată miercuri, 8 martie 2023, este definitivă.

 

Cazul a fost judecat de Completul nr. 10 al Secției de contencios administrativ și fiscal al Înaltei Curți de Casație și Justiție (format din judecătorii Horaţiu Pătraşcu, Vasile Bîcu și Ionel Florea) și a fost declarat încheiat în ședința de miercuri, 22 februarie 2023, instanța dispunând atunci amânarea pronunțării pentru 8 martie 2023. Acum, a fost pronunțată soluția definitivă, dosarul fiind retrimis spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj.

 

Vă reamintim că acest proces a fost declanșat de un raport al Agenției Naționale de Integritate (ANI) din anul 2019, conform căruia primarul Cherecheș a înregistrat în perioada 26 iunie 2012 – 31 decembrie 2017 o diferență nejustificată între averea dobândită și veniturile realizate. În urma acestui raport, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj. Procesul a fost înregistrat pe rolul instanței în 10 ianuarie 2020, iar sentința Curții de Apel Cluj s-a dat în 9 aprilie 2021.

 

Conform hotărârii de la Cluj, primarul Cherecheș este obligat să plătească Statului Român suma pe care instanța a considerat că nu poate să o justifice (exact: 2.685.708,31 lei). Cherecheș a făcut recurs, acesta fiind înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție la 16 iulie 2021.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

10 COMENTARII

  1. O sa se facă dreptate măcar pe lumea cealaltă dacă aici nu mai este nici o șansă. Omul asta pe care l am apreciat și susținut o perioada sa dovedit a fi un animal, corupt și dr(…)at de ce sa nu fie judecat? De ce el/ei nu au legi? Un cetățean oarecare este amendat imediat Pt nimicuri, în loc sa susțină comunitatea sa o ajute sa se dezvolte el încurcă. În orice caz rușine și dezamăgire mare ca sunt locuitor al orașului condus de acest iertare dar nu i pot spune om acest individ care nu știe pe ce lume este ca nunai limpede nu ii este capul. (comentariu moderat – expresie excesivă)

  2. Că era de știut că este total nevinovat. Să îi închidă toate dosarele și să îl lase să distrugă orașul în continuare. Ce mai tăt ăsta ni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here