DECORAȚIE RETRASĂ – Lui Cristian Anghel i-a fost retrasă distincția conferită de Ion Iliescu, Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler

0
1461
Cristian Anghel

SANCȚIUNE. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri, 11 decembrie 2019, decretele privind retragerea decoraţiilor pentru mai multe persoane publice, printre care și fostul primar al municipiului Baia Mare (în perioada 1993-2010), Cristian Anghel. Acesta a fost decorat în decembrie 2004, de președintele din acea vreme a României, Ion Iliescu, cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler (decizia fiind publicată în Monitorul Oficial din 13 decembrie 2004).

 

Conform decretului, cei decorați atunci (în decembrie 2004, cu ocazia Zilei Naţionale a României) au fost persoane din conducerea serviciilor publice (24 de prefecți și primari), propuși de ministrul Administraţiei şi Internelor şi de ministrul delegat pentru Administraţia Publică, „în semn de apreciere pentru conducerea eficientă a serviciilor publice descentralizate ale ministerelor, pentru buna gospodărire şi devotamentul pus în slujba cetăţenilor”.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat cu o zi înainte că va retrage decoraţiile tuturor celor care au condamnări penale – “Am decis să retrag toate decoraţiile tuturor celor care au condamnări penale şi se încadrează în prevederile legii care stipulează procedură de retragere a ordinelor naţionale”.

 

Cristian Anghel a suferit o condamnare penală, pentru abuz în serviciu în formă calificată, și a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de detenție cu executare – instanța l-a condamnat pe Anghel pentru aprobarea achiziției unui bloc de garsoniere contra sumei de 544.500 de euro de la o asociație familială care îl achiziționase cu puțin timp în urmă contra sumei de 150.000 de euro. Anghel a fost eliberat condiționat după 10 luni, în februarie 2011. Acum este președintele ALDE Maramureș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here